whynot5 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam Uwielbiam jeździć nocą po mieście. Do szczęścia brakuje mi tylko przezroczystych okularów. Sami najlepiej wiecie że to wręcz konieczność. Problem w tym że miałem już dwie różne pary (1.jakieś uvexy 2.noname) i one chyba tylko w teorii były przezroczyste bo zakładając widziałem że minimalnie przyciemniają, poza tym tez jakby trochę zniekształcają. Do rzeczy. Czy moglibyście polecić jakieś sprawdzone okulary ze 100% przezroczystymi, bezbarwnymi szkłami w rozsądnej cenie ? Wybór jest ogromny a ja nie chcę znów nadziać się na coś z czego nie będę zadowolony. Pozdrower
keramp Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 W sklepie z odzieżą BHP są okularki w cenie od kilku zł do kilkudziesięciu, w zależności od firmowej nalepki. O np takie http://www.bimexbosch.pl/bosch-ogrod/osprzet-systemowy/osprzet-systemowy-okulary-ochronne_p_10256.html Przepraszam wiem nie sklep BHP ale to nie jest komercha, to tylko przykład okularków. Nikogo nie namawiam by tam cosik kupował. Jednak do brykania w nocy to chyba z filtrem polaryzacyjnym byłyby najlepsze. Zdrówka
whynot5 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Napisano 27 Sierpnia 2011 Rozsądna cena za takie przezroczyste to wg mnie coś do okolic 50zł ale jak dacie porządne argumenty to jestem skłonny sypnąć więcej. Na allegro jest tego masa. W czym wy jeździcie nocą ? Co możecie polecić ?
Jogurcik Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Mam okularki Accent Shadow, w zestawie są też szkła w pełni przezroczyste, i jak jeżdzę nocą albo późnym wieczorem, to je zakładam i jest super ale wychodzą dużo ponad twój budżet 95zł za okulary + 3 komplety szkieł, ściereczka i etui. Chociaż jeśli jeździsz też w dzień, to może to być rozsądny wybór
Mod Team safian Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Ostatnio w decathlonie kupiłem XUDD 700 : http://www.decathlon.com.pl/PL/xudd-700-74203691/ Bardzo fajne, dobre pole widzenia, szkło jest 'pojedyńcze' a nie podwójne, więc nawet na nosie jest przezroczyste co wpływa na widoczność. Dosyć łatwa wymiana, jednym ruchem, nie na siłę, do tego wymiennie noski. W zestawie szyba czarna, średnio przyciemniona, żółta i przezroczysta (w skali odpowiednio 3, 2, 1 i 0). Nieco ponad budżet, ale warto dopłacić, polecam gorąco
M333 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Z postu wynika, że masz już spore doświadczenie. Wiesz czego potrzebujesz oraz jakie wady miałby poprzednie modele okularów, których byłeś użytkownikiem. W związku z tym widzę tylko jedno rozwiązanie. Wybrać się do sklepu i przymierzyć interesujące modele. Będziesz w stanie zauważyć czy wygodnie leżą na nosie, czy nie zniekształcają obrazu i czy nie przyciemniają. Innego rozwiązania nie ma, musisz sam to sprawdzić.
ACextreme Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 M333 dobrze prawi. Okulary BHP pozostawię bez komentarza. Soczewki polaryzacyjne czy fotochromatyczne nie są do niczego potrzebne w tym przypadku. Zadzwoń do kilku sklepów z okolicy i zapytaj, abyś nie jeździł na daremno, a potem wybierz te, które najlepiej leżą.
Grand231 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 A ja ostatnio zauważyłem na stacji Orlen specjalne żółte okulary do jazdy nocą, sam zastanawiam się nad ich zakupem gdyż przez połowę września czekają mnie nocne powroty do domu więc chciałbym coś takiego kupić. Co o tym sądzicie?, warto?.
1415chris Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Nocna jazda - soczewki bezbarwne, kazde inne beda juz filtrowaly ilosc swiatla.
ACextreme Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Pomarańczowe cuda ze stacji odpadają - mają w teorii niwelować oślepienie kierowcy przez inne samochody, lecz w praktyce wcale nie działają i męczą oczy. To nie to samo co profesjonalne okulary do samochodu. Na rower i na noc tylko bezbarwne soczewki.
keramp Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Żółte nie niwelują oślepiania, ich zadaniem jest rozjaśnianie vel wydobywanie z cienia To "nie oślepianie" osiąga się za pomocą filtra polaryzacyjnego, powoduje on hmm "upunktowienie" źródła światła. Żółty i polaryzacyjny powodują jeszcze kilka innych "objawień" ale lepiej ich nie ruszać, tak na szybko po łebkach Każdy fotograf zapewne o tym wie, ale nie taki co jeno pstryka "guzikowcem" Zdrówka
Grand231 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 W nocy do tej pory jeździłem zawsze w białych szkłach, ale ostatnio nocami jeździ trochę za dużo samochodów przez co non stop jestem oślepiany światłami. Dlatego co innego prócz białych szkieł polecacie na noc?.
whynot5 Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 halogeny do oślepiania samochodów Co do mojej sprawy to pojeżdżę jutro po rowerowych, ale z doświadczenia wiem ze strasznie zdzierają kasę i bardziej opłaca się w necie. Rozumiem, że prowadzenie sklepu kosztuje no ale czasem przesadzają. W sumie to mogę sobie przymierzyć kilka par, po czym porównać ceny w necie
batoptyk Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Z punktu widzenia optyka i bikera na noc polecam tylko bezbarwne szkła. Mozna je dorobić u optyka. Oczywiście nie wszystkie oprawki nadają się do tego rodzaju operacji.
ultrasoniak Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Żółte nie niwelują oślepiania, ich zadaniem jest rozjaśnianie vel wydobywanie z cienia To "nie oślepianie" osiąga się za pomocą filtra polaryzacyjnego, powoduje on hmm "upunktowienie" źródła światła. Żółty i polaryzacyjny powodują jeszcze kilka innych "objawień" ale lepiej ich nie ruszać, tak na szybko po łebkach Każdy fotograf zapewne o tym wie, ale nie taki co jeno pstryka "guzikowcem" Zdrówka Żółte szkła są dobre tylko na zmierzch gdy się ściemnia ale nie jest całkowicie ciemno, o takiej porze dają lepsze jaśniejsze widzenie, niwelują silny kontrast pomiędzy ostrym światłem samochodów a ciemną przestrzenią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.