Skocz do zawartości

[manetki]

Błażej

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Alivio i są super!!! Polecam je bardzo ;)

:(:D:033::033:

A te z allegro to jakieś podejrzane tzn jak ktoś na nowych manetkach jeździł jeden sezon to albo jest kasiasty i lubi szpanować nowym sprzętem albo są one po jakiejś awarii. Pierwszy przypadek odpada w 80% ten kto sprzedaje nowe przerzutki w takiej cenie albo nie wie ile kosztują nowe(podejrzane jeśli chodzi o db. rowerzystę) albo szuka naiwnych...

Jeśli kogoś obraziłem to przepraszam ale na allegro roi się od oszustów i pokątnych handlarzy...

ja ujeżdżam manetki alivio 2005 i jestem z nich bardzo zadowolony, zrobiłem na nich 9000km i przednia jest jak nowa, a tył ma lekki luz na dźwigni wrzucającej, ale nigdy mnie nie zawiodły i bardzo polecam ten model

co do pełnego oznaczenia ekraników to dla mnie jest zbędne i sądze, że tez Ci nie będzie potrzebne jak troche sie przyzwyczaisz do manetek

pozatym prawda jest taka, że prawie nikt nie wie jak będą działały nowe alivio na 2006, ale przypuszczam że nie lepiej niez starsze i zgadzam sie z tym, że shimano im starsze tym lepsze

btw mam do sprzedania te manetki (50zł) w b.dobrym stanie, jak coś to pisz na meila, bo zmieniam napęd na 9 speed i kupuje nowe manetki LX (oczywiście rocznik 2003 :D )

Witam,

a co sądzicie o manetkach XT na 8? Owszem. Są do kupienia za 290 pln - i tu się wściekam bo manetki Xt 3x9 można kupic juz za 250 pln, nie wspominajac o manetkach LX - swego czasu chodziły za 128 pl z roku `05. Warto o tym pomyslec przy wymianie kasety i łańcucha.

Ja jeżdżę na tez na manetkach Alivio 05 i jestem zadowolony. Owszem czuć różnicę między LX ale nie aż taką.

Co do starych manetek LX na 8 to chyba się nie opłaca. Mało sprzętu pojawia się na 8 i ludzie bardzo podbijają ceny. Manetki LX na 8 wyglądają jak wyciągnięte z muzeum.

Kiedyś zastanwiałem się nad kupnem uzywanych manetek XT za 150 pln. Były bez telewizorków. Konkuzją tematu z tego forum było to że lepiej kupić nowe Alivio niż używane XT - nigdy nie wiadomo w jakim są stanie.

Jacek

a co sądzicie o manetkach XT na 8? Owszem. Są do kupienia za 290 pln - i tu się wściekam bo manetki Xt 3x9 można kupic juz za 250 pln, nie wspominajac o manetkach LX - swego czasu chodziły za 128 pl z roku `05. Warto o tym pomyslec przy wymianie kasety i łańcucha.

Tak się składa że ja miałem okazję używać klamkomanetek XT na 8, używałem je do czasu gdy mi się nie popsuły poprzez całkowite zablokowanie manetki od zmiany biegów po około 10000-14000 km. Innych większych problemów z nimi w sumie nie miałem.

Jednak przesiadka z używanego XT na nowe ALIVIO z 2005 roku to było coś cudownego na korzyść ALIVIO - nie ma to jak nowy sprzęt :)

Ale co najciekawsze to klamkomanetki XT mają jakieś badziewne klamki, gdyż jak założyłem klamkomanetki ALIVIO to rower dopiero zaczął hamować w pełnym tego słowa znaczeniu. Przy XTekach nigdy nie miałem takiej dobrej siły hamowania jak przy ALIVIO.

Ja też zdecydowanie polecam Alivio 2005 (z Alivio 2006 nie miałem jeszcze styczności) jak dla mnie jest super wykonana, dość precyzyjnie działa i dość tania, sam właśnie niedawno szukałem manetki na 8 rzędów i nic ciekawego oprócz tego Alivio nie znalazłem (rapid fire oczywiście) polecam!

ja w końcu zakupiłem sram mrx pro pod shimano ,były w promocji za 77zł z 99...zobaczymy jak się sprawią ,bo w gruncie rzeczy sram je robi...i mam nadzieję ,że się nie posypią.

Główne argumenty przemawiające za gripshiftami : cena i waga :)

Ja mam alivio 03 czy 04' i nie jestem z nich zbytnio zadowolony chociaz z drugiej strony w tej cenie nei ma wyboru...

Sam skladam nowy rower z napędem na 8 i mialem kupic manetki xt za 290zl:| potem myslalem nad ripami srama pod shimano rocket czy cos ale postanowilem ze kupie Gripy x.0 i przerzutke x.0 i mam problem z glowy:)

• 2 miesiące temu...

Witam!!! :P

Hurtownie sie jeszcze wyzbywają produktow shimano z 2005r. wiec w wielu sklepach internetowych sa znizki na te artykuły. Moze Ci sie uda znalezc jakies tansze alivio z 2005r. pogadaj z wlascicielami sklepow interntowych moze oni mają dostep do modeli z zeszlego roku.

Co do wcześniejszych postow to zgadzam sie z poglądem ze shimano jak wino im starsze tym lepsze :P i do jeszcze wczesniejszych postow na temat klamkomanetek to uwazam ze jesli cos jest do wszystkiego to jest do niczego :P i sam wybralem wariant oddzielnie klamki oddzielnie manetki i w piatek montuje manetki deore z 2005r i klamki tektro :):(

Pozdrower!!!

Trzeba obiektywnie ocenić, że jakość pracy manetek XT na 8 to absolutna rewelacja. Są drogie (239 zł na Allegro) ale wrażenie pewności zmiany, wyraźne klikniecie, duża lekkość zmiany dzięki łożyskom kulkowym (zwłaszcza przy przerzutce down swing) są naprawdę na najwyższym poziomie. Używam takich manetek od czterech lat i tylko z żalu żeby ich nie zmarnować nie zmieniam napędu na 9. Manetki rapid fire XT na 9 to już nie to samo - nie klikają tak wyraźnie i nie widzę róznicy w stosunku do np. Deore. Jest dylemat natomiast czy pakować tyle kasy w nowe manetki na 8. Poleciłbym raczej używane bez objawów zużycia (są naprawdę trwałe).

Mam manetki Alivio 2006 SL-M410, współpracujące z kompletną grupą Alivio 2006 (korby FC-M410). Zastanawiam się, ilu z użytkowników, którzy piszą, że są "zawiedzeni jakością i materiałami", wogóle widziało je na żywo.

Manetki są precyzyjnie zmontowane, wykonane z przyzwoitego, matowego plastiku, mają czytelne wyświetlacze i mechanizm identyczny z tym z poprzedniego modelu. Wyświetlacze przeniesiono nad kierownicę, zmieniono też kształt obu dźwigni. Dźwignia pod kciuk (multiplikacja przełożenia) działa lżej, lecz z podobnym skokiem co poprzedni model. Dźwignia redukcji jest bardziej sprężysta w działaniu od starej, ma też krótszy skok i bardziej wyczuwalny moment zwolnienia linki (trochę przypomina to triggery SRAMA). Wskaźnik przełożenia jest czytelny, ale skoki są nierównomierne, co mnie trochę dziwi.

Mam kierownicę 560mm, zmieściłem rogi, gripy Gianta, dźwignie hamulca BL-M420 i manetki. Znalazło się również miejsce na lampkę przednią.

Pozdrower.

ja zdecydowałem sie na model '05 ponieważ nie podobają mi sie monitorki w modelu '06 (te kreski mnie strasznie drażnią) a po za tym monitor po kierownicą jakoś bardziej mi się podoba. Aczkolwiek przesiadajac sie z klamkomanetek acera nie zostałem powalony jakością wyższej grupy.

Porównanie 05' vs 06' mi bardziej do gustu przypasowały 05'.

Mam je w Kelly'sie i dwoch kolegów ma - jeździ sie fajnie, ergonomicznie i przyjemnie. 06' chodzą podobnie, ale dolna dzwigienka jest troche rodem z grupy Altus co mnie troche drażni - ale działanie bez róznic wzgledem starszego modelu.

Kwestia gustu raczej.

Chodzi mi dokładnie o STEF29 a Alivio 2006.

Dolna dzwigienka w prawej manetce (Alivio) jest praktycznie taka sama jak w Altusach. Praktycznie ten sam material - plastik, podobna wielkosc. Jak cos to moge nawet fotki machnąc i porownacie ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...