Skocz do zawartości

[suport] Suport z wbijanymi miskami czy da sie przekonstruować

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kłaniam,

OSTRE coraz bliżej. :twisted: Ale jest jeden problem. Szlachetny sprzet pod nazwa Romet Orkan ma suport baardzo starego typu z wbijanymi miskami. Czy jest jakakolwiek mozliwosc przystosowania jego mufy suportowej pod zamkniety wklad suportowy. Jakies nagwintowanie, wkucie kawalka rury i nagwintowanie... No sam nie wiem...

Moze jakis mechanior ma pomysl czy cokolwiek da sie z tym zrobic?

OSTRO!

I.

A jak ze srednica suportu i jego dlugoscia ?

Jesli jest miejsce to mozna nabic odpowiednie nagiwntowana tuleje zeby moc wkrecic jakis standardowy suport - tuleje dopasuje tokarz , jesli nie nagwintuej to w serwisie dobrym sobie z tym poradza.

To nie musi cala tuleja - moze byc tyle zeby miska wkrecala sie.

powodzenia :wink:

Stanąłem kiedyś przed tym problemem.Od razu napiszę , że poniższego rozwiązania nie wprowadziłem w życie gdyż wpadła mi w ręce "normalna" już rama.

Rama była stalowa od Unwersala , na koła 26 cali.To taki przedpotopowy góral tylko z torpedo zamiast wolnobiegu.Miał z tego być MTB.

Pomysł polegał na wycięciu sporej części mufy starego pakietu wzdłóż osi suportu (tej dolnej)nie naruszając konstrukcji mufa/dolna rura/rura podsiodłowa.Czyli w ramie zostaje fragment starej mufy jako punkt podparcia tych rur oraz geometri ramy.W pozostawione "łoże" , które umożłiwiało już idealne wpasowanie , miałem wspawać mufę BSA68 z ramy znalezionej na złomowisku.

Pomysłu nie zrealizowałem z w/w powodów , jednak w moim przypadku był on już "pomierzony" do końca i zabrakło tylko spawania , więc jest plan w pełni wykonalny , bezpieczny i na pewno tanszy od rozwiercania / gwintowania.Dodam , że sam spawam i wiem że nasuną się wam zaraz myśli o wytrzymałość konstrukcji.Otuż według mnie ta przeróba nie tylko nie osłabi tego miejsca , ale wręcz je wzmocni przy bardzo znikomym wzroście masy.Spaw miał być wykonany mini/migo matem metodą tig.

• Mod Team

Klaniam,

Dzis wglebilem sie w sprawe i wyglada to tak ze mufa suportowa Orkana ma wymiary srednica 40mm, dlugosc 70mm.

Nie wiele mi to w sumie mowi bo nie wiem jakie sa rozmiary pakietow suportowych.

Przyznam szczerze ze raczej chcialbym uniknac opcji spawania pomimo ze moze byc bardziej wytrzymala.

No i po uwaleniu sie smarem po dziurki w nosie, wywaleniu starych misek nie chcialbym w sumie wracac do tego samego patentu... Ostatecznie w Gdyni jest sklepik rowerowy gzdie bez trudu dostac mozna czesci rowerowe starego typu... ale nie oto chodzi aby po skonczeniu z przeszloscia wracac do niej...

No w sumie nie mam pomyslu a to przez brak wiedzy oczywiscie. Jakie sa rozmiary standardowych pakietow suportowych?

OSTRO!

I.

Hmm a czy w tym sklepiku mozna nabyc supoer wkrecany dlugosci 70mm ( os 110 ) z gwintem wloskim ? znajomy takiego szuka ;]

Zwykly suport mniej wiecej 36 mm sredniy miski ( zew ) , wiec jesli masz na tyle luzu zeby wbic tam odpowiednio nagwintowana tuleje to luzik ;] ale cos mi sie widzi ze ciezko bedzie , ja bym probowal jesli juz to waskie tulejki po 1-1,5 cm moze sie uda.

• Mod Team

Hmm a czy w tym sklepiku mozna nabyc supoer wkrecany dlugosci 70mm ( os 110 ) z gwintem wloskim ? znajomy takiego szuka ;]

Zwykly suport mniej wiecej 36 mm sredniy miski ( zew ) , wiec jesli masz na tyle luzu zeby wbic tam odpowiednio nagwintowana tuleje to luzik ;] ale cos mi sie widzi ze ciezko bedzie , ja bym probowal jesli juz to waskie tulejki po 1-1,5 cm moze sie uda.

Klaniam,

Sklepik znajduje sie na rogu Placu Kaszubskiego, prawie ze przy samym posterunku policji. Bede tam dzis zeby zapytac o sztyce 25mm bo sie okazalo ze w Orkanie taka jest. (By the way... Czy sztyca 25,4 mm bedzie pasowala?) To moge zapytac i o suport o takim gwincie i rozmiarach. Dam znać po poludniu. Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze sam sie juz kiedys pytalem o suporty z wloskim gwintem i wiem ze bywaja. Zaraz poszukam linek ktore sobie znalazlem i dolacze ;)

A co do mojego tuningu... Mysle ze najlepiej zrobie jak zabiore ramsko do jakiegos tokarzyny lub inszego slusarza, pokarze mu co chce osiagnac i spytam czy uda mu sie wbic cala rure czy tak jak piszezs Wookie tylko kawalki po obu stronach. No i jeszcze kwestia ile mnie to skaleczy jest nie do przecenienia :glare: ;)

Dzienx wielkie za kilka słów rady-porady

OSTRO!

I.

Klaniam,

Gdzies mi wcielo moje linki ;)

Totez naszedlem tylko to--> http://www.harfa-harryson.com.pl/kinex-alu.htm

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...