Mod Team IvanMTB Napisano 27 Stycznia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Kłaniam, OSTRE coraz bliżej. :twisted: Ale jest jeden problem. Szlachetny sprzet pod nazwa Romet Orkan ma suport baardzo starego typu z wbijanymi miskami. Czy jest jakakolwiek mozliwosc przystosowania jego mufy suportowej pod zamkniety wklad suportowy. Jakies nagwintowanie, wkucie kawalka rury i nagwintowanie... No sam nie wiem... Moze jakis mechanior ma pomysl czy cokolwiek da sie z tym zrobic? OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A jak ze srednica suportu i jego dlugoscia ? Jesli jest miejsce to mozna nabic odpowiednie nagiwntowana tuleje zeby moc wkrecic jakis standardowy suport - tuleje dopasuje tokarz , jesli nie nagwintuej to w serwisie dobrym sobie z tym poradza. To nie musi cala tuleja - moze byc tyle zeby miska wkrecala sie. powodzenia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Stanąłem kiedyś przed tym problemem.Od razu napiszę , że poniższego rozwiązania nie wprowadziłem w życie gdyż wpadła mi w ręce "normalna" już rama. Rama była stalowa od Unwersala , na koła 26 cali.To taki przedpotopowy góral tylko z torpedo zamiast wolnobiegu.Miał z tego być MTB. Pomysł polegał na wycięciu sporej części mufy starego pakietu wzdłóż osi suportu (tej dolnej)nie naruszając konstrukcji mufa/dolna rura/rura podsiodłowa.Czyli w ramie zostaje fragment starej mufy jako punkt podparcia tych rur oraz geometri ramy.W pozostawione "łoże" , które umożłiwiało już idealne wpasowanie , miałem wspawać mufę BSA68 z ramy znalezionej na złomowisku. Pomysłu nie zrealizowałem z w/w powodów , jednak w moim przypadku był on już "pomierzony" do końca i zabrakło tylko spawania , więc jest plan w pełni wykonalny , bezpieczny i na pewno tanszy od rozwiercania / gwintowania.Dodam , że sam spawam i wiem że nasuną się wam zaraz myśli o wytrzymałość konstrukcji.Otuż według mnie ta przeróba nie tylko nie osłabi tego miejsca , ale wręcz je wzmocni przy bardzo znikomym wzroście masy.Spaw miał być wykonany mini/migo matem metodą tig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Klaniam, Dzis wglebilem sie w sprawe i wyglada to tak ze mufa suportowa Orkana ma wymiary srednica 40mm, dlugosc 70mm. Nie wiele mi to w sumie mowi bo nie wiem jakie sa rozmiary pakietow suportowych. Przyznam szczerze ze raczej chcialbym uniknac opcji spawania pomimo ze moze byc bardziej wytrzymala. No i po uwaleniu sie smarem po dziurki w nosie, wywaleniu starych misek nie chcialbym w sumie wracac do tego samego patentu... Ostatecznie w Gdyni jest sklepik rowerowy gzdie bez trudu dostac mozna czesci rowerowe starego typu... ale nie oto chodzi aby po skonczeniu z przeszloscia wracac do niej... No w sumie nie mam pomyslu a to przez brak wiedzy oczywiscie. Jakie sa rozmiary standardowych pakietow suportowych? OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Hmm a czy w tym sklepiku mozna nabyc supoer wkrecany dlugosci 70mm ( os 110 ) z gwintem wloskim ? znajomy takiego szuka ;] Zwykly suport mniej wiecej 36 mm sredniy miski ( zew ) , wiec jesli masz na tyle luzu zeby wbic tam odpowiednio nagwintowana tuleje to luzik ;] ale cos mi sie widzi ze ciezko bedzie , ja bym probowal jesli juz to waskie tulejki po 1-1,5 cm moze sie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Hmm a czy w tym sklepiku mozna nabyc supoer wkrecany dlugosci 70mm ( os 110 ) z gwintem wloskim ? znajomy takiego szuka ;] Zwykly suport mniej wiecej 36 mm sredniy miski ( zew ) , wiec jesli masz na tyle luzu zeby wbic tam odpowiednio nagwintowana tuleje to luzik ;] ale cos mi sie widzi ze ciezko bedzie , ja bym probowal jesli juz to waskie tulejki po 1-1,5 cm moze sie uda. Klaniam, Sklepik znajduje sie na rogu Placu Kaszubskiego, prawie ze przy samym posterunku policji. Bede tam dzis zeby zapytac o sztyce 25mm bo sie okazalo ze w Orkanie taka jest. (By the way... Czy sztyca 25,4 mm bedzie pasowala?) To moge zapytac i o suport o takim gwincie i rozmiarach. Dam znać po poludniu. Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze sam sie juz kiedys pytalem o suporty z wloskim gwintem i wiem ze bywaja. Zaraz poszukam linek ktore sobie znalazlem i dolacze A co do mojego tuningu... Mysle ze najlepiej zrobie jak zabiore ramsko do jakiegos tokarzyny lub inszego slusarza, pokarze mu co chce osiagnac i spytam czy uda mu sie wbic cala rure czy tak jak piszezs Wookie tylko kawalki po obu stronach. No i jeszcze kwestia ile mnie to skaleczy jest nie do przecenienia :glare: Dzienx wielkie za kilka słów rady-porady OSTRO! I. Klaniam, Gdzies mi wcielo moje linki Totez naszedlem tylko to--> http://www.harfa-harryson.com.pl/kinex-alu.htm OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.