bebu Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam, Chciałbym kupić manetkę ale nie do końca wiem jaką się zdecydować i tu proszę o radę bardziej doświadczonych riderów. Kasetę mam 8 rzędową , ale wiadomo że 9 rzędowe manetki też będą współpracowały z moją kasetą. Przerzutka z tyłu którą posiadam : Shimano SORA SS. Myślałem nad takimi manetkami: http://www.rowerowy.com/czesci/manetki_gripy/slm50_deore http://www.rowerowy.com/czesci/manetki_gripy/slm530 http://www.rowerowy.com/czesci/manetki_gripy/dzwignia_przerzutki_8_rzedowa Wiadomo że ta ostatnia jest najtańsza i teoretycznie pasuje do kasety , ale będę roweru używał do DH/FR, więc nie chce żeby taka manetka bo 1h jazdy się rozsypała. Pozdrawiam.
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Kasetę mam 8 rzędową , ale wiadomo że 9 rzędowe manetki też będą współpracowały z moją kasetą. Chyba jednak nie wiadomo. Jeśli mówiąc o współpracy masz na myśli to, że łańcuch będzie się ruszał w górę i w dół kasety, ok. Ale o jakiejkolwiek precyzji zapomnij. Więc zostaje Ci albo ta Alivio (ewentualnie szukanie czegoś na allegro) albo zmiana kasety.
bebu Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Napisano 26 Sierpnia 2011 Jak zauważyłeś napisałem współpracy, nie wspominając o precyzji. Na precyzji mi nie zależy.
Mod Team sznib Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Dlaczego uważasz że Alivio się rozsypie po godzinie??? Nie ma na to szans. Jak wyglebisz i rower uderzy manetką w glebę to są szanse że padnie manetka, podobnie jak i droższe, w innym wypadku wytrzyma i będzie się spisywała o niebo lepiej niż manetka na 9 przełożeń.
bebu Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie uważam że się rozsypie po godzinie, napisałem że nie chciał bym tego. Im wyższa model, tym lepsza jakość ( co wiążę się z lepszą wytrzymałością) ja to tak odbieram. Więc dlatego chciałem się spytać bardziej doświadczonych riderów, czy nie lepiej kupić wyższy model manetki który więcej wytrzyma.
Mod Team Puklus Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Nowe alivio 3x9 bede zdecydowanie lepsze od deore a czy wytrzymalsze hmmm mysle ze porownywalnie.
Mod Team Odi Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Im wyższa model, tym lepsza jakość ( co wiążę się z lepszą wytrzymałością) ja to tak odbieram. Źle to odbierasz, chociaż czasem jest w tym trochę prawdy. Często jednak sprzęt wyższej klasy jest lżejszy i mniej trwały. Zapomnij że uda Ci się zgrać manetkę 9 z kasetą 8, szkoda nerwów na takie zabiegi.
beskid Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Ta Alivio to bardzo przyzwoita manetka więc nie wiem w jakim celu są te kombinacje z tymi na 9 rz.
Mod Team sznib Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie uważam że się rozsypie po godzinie, napisałem że nie chciał bym tego. Im wyższa model, tym lepsza jakość ( co wiążę się z lepszą wytrzymałością) ja to tak odbieram. Więc dlatego chciałem się spytać bardziej doświadczonych riderów, czy nie lepiej kupić wyższy model manetki który więcej wytrzyma. Tak, w wyższych modelach jest lepsza jakość, ale objawia się to lepszym działaniem, czyli wyższą kulturą pracy. Jeśli kupisz manetkę na 9 i zamontujesz to do napędu 8 to będzie kasa wyrzucona w błoto, bo kultura pracy będzie tragiczna, a wytrzymałość prawie ta sama. Zresztą manetki nie są za bardzo narażone podczas gleb. Coś co naprawdę może być pancerniejsze od reszty manetek to Saint, choć ludzie jeżdżą DH z wylajtowanymi Sramami X0 i nie narzekają.
bebu Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Napisano 27 Sierpnia 2011 Zdecyduje się na Alivo , dzięki za pomoc , temat do zamknięcia .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.