MrPawlix Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam wszystkich serdecznie. Po trzech złamanych hakach i przerzutkach Sram'a postanowiłem zainwestować w coś tańszego (Shimano). Wymiana przerzutki oraz klamki Sram jest w tym wypadku niezbędna. Czytałem sporo i wyczytałem, że Shimano Sora daję radę w FR ponieważ ma mocną sprężynę. Jako, iż manetkę też trzeba wymienić na oko napatoczyła mi się Deorka (SLM590). Kaseta to SRAM PG-830 11-32 - 8-śmio rzędowa. Klamka jest 9-cio rzędowa. Kolega ma Sorę i obsługuje mu taką samą kasetę więc tu problemu nie będzie. Więc teraz kluczowe pytanie. Czy Sora będzie bezproblemowo współpracowała z Deorką? Planuję kupić manetkę 9-rzędową 'na przyszłość'. Pozdrawiam.
Mod Team sznib Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Klamka i manetka to nie to samo! Klamka jest od hamowania, manetka od zmiany przełożeń. Manetka Deore bez problemów będzie współpracowała z Sorą, gorzej z kasetą 8rzędowa. Jakoś to działać będzie, ale dobrze tego nie wyregulujesz i kultura zmiany przełożeń znacznie ucierpi.
MrPawlix Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Napisano 27 Sierpnia 2011 Mój błąd. Oczywiście chodziło mi cały czas o manetkę do zmiany przełożeń. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Mod Team Pixon Napisano 27 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2011 Wymień kasetę, inaczej to nie będzie działać.
kosa23 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Sora spokojnie obsłuży kasetę z największą zębatką 28, np 11-28 SLX, ale 11-32 nie pociągnie. Manetka będzie działała z przerzutką, ale niezbyt płynnie - odstępy między koronkami na kasecie 8sp różnią się od kasety 9sp. Jak zajedziesz kasetę będzie jeszcze gorzej. Więc ja bym zmienił kasetę na 9sp 11-28.
MrPawlix Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Napisano 30 Sierpnia 2011 Podjąłem jednak decyzję, że nie kupię manetki na 'zapas' tylko zostanę przy 8- przełożeniach. A manetkę kupię z serii Alivio jakąś Co do kasety to koledze, SORA obsługuje kasetę Shimano 11-34 więc nie wiem jak to jest... Zobaczę jak w tym tygodniu kupię manetkę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.