Skocz do zawartości

[sterówka] Obcinanie sterówki

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Kompletuje rower, mam nowy amor z za długą sterówką. Wiem że muszę ją obciąć, tylko ile wolnej przestrzeni powinno zostać pomiędzy grzybkiem, a końcem sterówki ?

Czy do nowych amorów dołączana jest gwiazdka do nabicia do sterówki ?

Jeśli nie to czy mogę wyciągnąć starą z jakiegoś amortyzatora, czy trzeba nową kupić ?

I jaki macie sposób do nabijania tej gwiazdki bez posiadania specjalnych narzędzi ?

1. Mostek (lub ostatnia podkładka nad nim) powinien wystawać nad sterówkę około 3mm.

2. Gwiazdka prędzej do sterów.

3. Może być ze starego widelca, ale wolałbym nową, tym bardziej, że to kilka złotych.

4. Młotek i rurka, pręt, coś w tym stylu Ale łatwo w ten sposób wbić ją krzywo.

Zrób sobie komin, bo nie wiesz jaka będzie pozycja na rowerze daj mostek a później 2-3podkładki a rurę sterową utnij w połowie wysokości ostatniej podkładki. W razie nie wygodnej pozycji daj podkładkę pod mostek aż znajdzie swoją pozycję na rowerze.

Najpierw trzeba uciąć sterówkę, żeby nabić gwiazdkę na odpowiednią głębokość. Najpierw trzeba nabić dolną bieżnię na rurę sterową. Później włóż amortyzator w główkę ramy, wstępnie zamontuj stery, załóż podkładki (najlepiej zostaw sobie z 1,5cm zapasu na ewentualne korekty i później łatwiej sprzedać amortyzator), mostek i zaznaczasz miejsce, gdzie kończy się mostek. Tniesz 2 mm poniżej. To taka maksymalna głębokość na jakiej może kończyć się rura sterowa pod krawędzią mostka. Tak jest bezpiecznie.

A gwiazdkę wbij na taką głębokość, żeby Ci wystarczyło śruby w top capie. Poza regulacją sterów nie spełnia ona przecież jakiejkolwiek ważniejszej roli w późniejszej eksploatacji.

Wbicie gwiazdki bez narzędzi sobie zawsze darowalem. Nigdy jej prosto nie wbiłem. Próbowałem metody z wkręconą śrubą w gwiazdkę, za pomocą rury o mniejszej średnicy niż sterówka. Taki zabieg w serwisie kosztuje kilkanaście zlotych a masz pewnoś, że będzie prosto.

Dobra wszystko już prawie zrobiłem, tzn amor zamontowany, ale nie mam nowej gwiazdki, wiec musze ja kupić i tylko nabić.

Dziś gdy wszystko rozbierałem, moim oczom ukazał się widok pięknie zardzewiałych łożysk i bieżni sterów.

Wcześniej wszystko było grubo posmarowane smarem, rower nie jeździł ani w deszcz ani w zime.

A może stery były źle złożone ?

Doradźcie mi w czym może być problem

Gdzieś jednak musiała dostać się woda. Nawet jej niewielka ilość potrafi zrobić takie cuda. No i stery nie są pewnie też dobrze uszczelnione.

Wyczyścić, nasmarować, poskładać do kupy i kontrolować ich stan co jakiś czas.

Dobra wszystko zrobiłem.

Tylko mam jeszcze jedno pytanie, znalazłem starą gwiazdkę

Okazało się że jest w 2 częściach, więc wbiłem tą dolną część wszystko sie dobrze trzyma, luz skasowałem.

Tylko czy to wytrzyma, i nic sie nie urwie ?

• 4 tygodnie później...

Noo już dawno sobie z tym poradziłem.

Sposób prosty, i tani.

Kupujecie pręt gwintowany taki na który da sie nakręcić gwiazdkę.

Podkładkę większa niż sterówka, i nakrętke.

Nakręcacie gwazdkę na pręt, od dołu blokujecie podkładką i nakrętką, następnie kręcicie nakrętka i gwiazdka bedzie wchodzić idealnie prosto do środka. Troche czaso chłonne, ale wchodzi idealnie prosto ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...