da4k Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam, zakupiłem właśnie nowe hamulce hydrauliczne Shimano Deore M596 ( wypust na rok 2012 ) i mam pytanie - otóż czy orientuje się może ktoś gdzie można dostać zestaw odpowietrzający do tych hamulców ? Jest on identyczny jak do M575, a wygląda tak : http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Bleeding_SI/SI_0061A/SI-0061A-001-POL_v1_m56577569830667342.pdf . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Na przyklad tutaj - http://www.bike-discount.de/shop/a50059/entluefter-set-fuer-br-m575-br-m985.html Wiadomo koszt przesyłki przy takiej małej rzeczy zabójczy więc radzę popytać w sklepach stacjonarnych, ja dostałem u siebie za 5 złotych. A rurkę i woreczek i strzykawkę to już w aptece musisz, Shimano tylko ten "garnuszek" sprzedaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Plusem Shimano jest to że zestaw do odpowietrzania kosztuje grosze. Kupujesz w aptece 2 strzykawki, do tego kawałek wężyka (ja użyłem takiego po mydle w płynie), i tyle, wystarczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 dokladnie tak w poniedzialek skladalem u siebie i skracalem tez 596 i sarczyla strzykawka + wezyk - za 50 groszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Damador - a przecież do 596 żeby odpowietrzyć trzeba mieć ten koreczek oleju i ten pojemnik co sie wsadza tam na górze, więc ja kto zrobiłeś bez tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie trzeba pompijesz od dolu tloczac od hampla przez zbiornik wyrownawczy wychodza babelki. Zreszta na priva podalem linka do tematu hample praktycznoe bezobslugowe Sent from my GT-P1000 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Skoro piszesz że bąbelki wychodzą przez zbiornik wyrównawczy to rozumię że nadwyżka oleju wylewa się też ? Bo jeśli nie wylewa się nic tzn. że nie robisz całej procedury tak jak opisana jest przez Shimano. W starych hamulcach Shimano był otwarty cały zbiornik i rzeczywiście było wszystko widać (bąbelki) ale w nowych jest tylko mała dziurka na "garnuszek", skąd masz pewność czy w innej części klamki nie ma bąbelków jak nie przepchasz nadmiarowej porcji oleju ? Bynajmniej nie teoretyzuję, robiłem skracanie i odpowietrzanie w nowych SLX'ach M666. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 596 ma taka budowe ze odpowietrznick jest na centralnej gorze - po spusczeniu plynu i tak trzeba zamknac obwod i klamka popompowac - dopiero wtedy dolac jeszcze troszke oleju i wypuscic resztki powietrza. Na koniec ustawic cisnienie w klamce przez dolny zbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 wiem jak wygladają 596 - wygladają identycznie jak 666/785/985 i jakoś wydaje mi się że lepiej zrobić całość tak jak opisane jest w intrukcji producenta, "garnuszek" kosztuje grosze a mamy pewność że jest wszystko ok ale widać że da się inaczej więc jak kto woli.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 no tak, jak wstrzykujesz przez zacisk, to trochę oleju wychodzi i ucieka ze zbiorniczka ( radzę nie pobrudzić tym tarczy ) Jest też łatwiejszy sposób, choć zabierający nam o wiele więcej płynu. Po prostu spuszczamy przez zacisk strzykawką cały płyn, a następnie zalewamy nowym i już - to najłatwiejsza metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.