rafi1712 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam. Siostra ma rower Author Dynasty 17 cali. Dostała go w prezencie. Problem w tym, że przy jeździe ma niewygodną pozycję przez non-stop zgięte ręce (kierownica bardzo blisko siodła). Czy wymiana ramy na 19 cali coś pomoże? Nie ma możliwości sprawdzenia tego w sklepie bo trzeba zamawiac i kupić. Siostra jest niskiego wzrostu około 170 cm, patrząc na rower wydaje mi się, że nawet na większej ramie pozycja będzie taka sama. Zresztą moim zdaniem jest to rower do miasta na zakupy lub dojazd do pracy i raczej nie nadaje się na dalsze wyjazdy, które są tu najważniejsze. Proszę o poradę czy wymienić na większą ramę, czy zmienić model. Chciałbym aby były to najmniejsze koszty. I jeszcze jedno pytanie, czy przy zmianie ramy muszę coś dodatkowo zmieniać, czy resztę podzespołów tylko przekładam. Z góry dziękuję.
Foxi Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Rama raczej nie jest za mała, możesz pobawić się przy ustawieniach mostka lub siodełka. Jeśli sam nie wiesz jak to zrobić warto zajść do dobrego serwisu gdzie za takie rzeczy nie powinni pobierać się opłat.
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Na geometrii rowerów miejskich kompletnie się nie znam, mogę tylko powiedzieć, że Dynasty w rozmiarze 19" będzie miał o 32mm dłuższą (efektywnie) górną rurę. Więc nawet sporo, siodełko i kierownica troszkę się rozsuną. Jeśli zaś chodzi o kompletną zmianę ramy, mogą nie zgadzać się takie parametry jak: - typ sterów - rozmiar sterów - średnica sztycy podsiodłowej - szerokość mufy suportowej. Zaś przy większej ramie (przy innej w sumie też) może okazać się, że pancerze czy linki są do wymiany. A, regulamin 2b
pszemo Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Jeśli nie próbowałeś, przesuń siodełko do tyłu. Jarzmo mocowania siodełka w sztycy zwykle umożliwia regulacje przód-tył. Poza tym można spróbować zastosować dłuższy mostek. Dla 170-cio centymetrowej kobiety 17'' może być faktycznie trochę mało... Swoją drogą twoja siostra raczej niska nie jest.
rafi1712 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Napisano 25 Sierpnia 2011 Ja nie potrzebuję ramy mam 29era GF i jestem bardzo zadowolony. Spróbuję jeszcze coś z tym siodełkiem zrobić.
Freud Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Geometria akurat tego roweru niczym się nie różni od geometrii rowerów typowo crossowych czy tez trekingowych. Moja żona ma 166cm wzrostu i ma 19'' Author Dynasty. Rower leży jej idealnie. Regulacja prosto ze sklepu nie była idealna. To jednak nie problem, bo rower ma kierownicę, którą można regulować zarówno w pionie jak i poziomie i to daje naprawdę wiele. Po drugie siodło też wyregulowaliśmy i mówi, że jest idealnie. Sam rower leży jej przy jej wzroście więc u Ciebie będzie albo kwestia regulacji, albo faktycznie rozmiar ramy nie jest szczęśliwy. Dla Twojej siostry rama 17'' może być za mała bo odległość kierownicy o siodła jest mniejsza a już przy 19'' moją żona miała złą i "za krótką" pozycję, przy źle wyregulowanych siodle i kierownicy. Proponuję się pobawić Co do tego czy rower nadaje się na wycieczki dłuższe to się nadaje jak najbardziej, ale faktycznie bardziej pasuje do miastowego niż wyprawowego. Posiada miano trekingowego, ale jak nazwałbym to "turystycznym". Nie jest to rower na pewno na wyprawy po ciężkim terenie i szybką jazdę a na jazdę typowo turystyczną. Pod namioty na kilka dni po 60-100km dziennie możecie na nim spokojnie jechać. Jego wadą podstawową jest waga.
marcin_ostrów Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 17 i 170 cm ? Za mała . Regulacje mogą pomóc , ale nie muszą . Siodło do tyłu , mostek w poziom , może prosta kiera zamiast giętej . To można bezkosztowo zrobić na razie ( z wyjątkiem kiery może ) I 170 cm dla kobiety to nie jest mało . Moja dziewczyna jezdziła na damskim trekingu w rozmiarze 20 , było idealnie. Ma 169 cm ... Dla takiego wzrostu raczej większa rozmiarówka , oczywiście dla tego typu rowerków. M
goncian Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Moim zdaniem rama jest za mała i niestety nie da się poprawić komfortu jazdy poprzez regulacje siodełka, mostka i kierownicy. Rower trekkingowy na, jak piszesz „dalsze wyprawy” powinien z reguły (ale są indywidualne wyjątki) charakteryzować się troszkę większą, niż teoretyczne wyliczenia, ramą. Realnego sprawdzenia tego faktu nic nie zastąpi (trzeba trochę pojeździć), więc można odpuścić sobie teoretyczne dywagacje. Dla przykładu, propozycje jednego z lepszych europejskich producentów: http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.