Skocz do zawartości

[Korba]Skrzypienie

VaxBiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od kilku dni, podczas jazdy korba strasznie skrzypi i trzeszczy. Szczególnie ma to miejsce podczas podjazdów. Na prostej drodze jednak też to występuje, ale w mniejszym stopniu. Jest to strasznie irytujące :). Czytałem, że przyczyną może być napęd, tylko w jaki sposób? Popsikanie wszystkiego za pomocą WD-40 nie sądzę, żeby dało cokolwiek. Piasek? Owszem, rower jest mocno ubrudzony z racji częstych wypadów w góry, ale sam piasek nie powodowałby aż tak głośnego skrzypienia.

Ktoś może coś poradzić? Oddać rower na serwis? Umyć lub rozkręcić cały napęd i oczyścić?

Napisano

Może to być napęd, samo wd-40 to za mało. Polecam benzynę ekstrakcyjną (butelka 1,5l wrzuć tam łańcuch zalej 1/3 butelki benzyną i zrób szejka łańcuch jak nowy + jakiś smar). Może to być też sama korba jeśli masz shimano potrzebujesz do nich specjalnego kluczai smarujesz smarem ramiona korby. To powinno pomóc. :thumbsup:

Napisano

To nie korba tylko suport - mam to samo, dzisiaj zamówiłem klucz do suportu i będę dokręcał. Prawdopodobnie się poluzował i gwinty/łożyska wydają takie dźwięki wystarczy skręcić i będzie grało. Miałem już kiedyś coś takiego ale wtedy dokręcili w serwisie.

Napisano

Zacznę od stwierdzenia "to może być wszystko". Suport, piasta, łączenie suportu z korbą, pedały, łączenie pedałów z korbą, kaseta, łańcuch, sztyca, jarzemko sztycy, rura podsiodłowa. Jeśli to full, także elementy zawieszenia. Metodą eliminacji dojdziesz do prawdy.

U mnie działo się tak w kilku przypadkach: syf w rurze podsiodłowej, zła siła dokręcenia jarzemka sztycy, poluzowane ramię korby i nadmiar lakieru przy damperze. Szczególnie wredne były dwa pierwsze. Rozgrzebałem caly napęd, mimo to nadal skrzypiało. A okazało się, że to coś ze sztycą.

Napisano

Kaseta odpada, dźwięk dobiega z przedniej części. Coś między korbą, a ramą. Tak, jakby za każdym "dociśnięciem" pedała coś się łamało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...