VaxBiker Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam. Od kilku dni, podczas jazdy korba strasznie skrzypi i trzeszczy. Szczególnie ma to miejsce podczas podjazdów. Na prostej drodze jednak też to występuje, ale w mniejszym stopniu. Jest to strasznie irytujące . Czytałem, że przyczyną może być napęd, tylko w jaki sposób? Popsikanie wszystkiego za pomocą WD-40 nie sądzę, żeby dało cokolwiek. Piasek? Owszem, rower jest mocno ubrudzony z racji częstych wypadów w góry, ale sam piasek nie powodowałby aż tak głośnego skrzypienia. Ktoś może coś poradzić? Oddać rower na serwis? Umyć lub rozkręcić cały napęd i oczyścić?
Foxi Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Może to być napęd, samo wd-40 to za mało. Polecam benzynę ekstrakcyjną (butelka 1,5l wrzuć tam łańcuch zalej 1/3 butelki benzyną i zrób szejka łańcuch jak nowy + jakiś smar). Może to być też sama korba jeśli masz shimano potrzebujesz do nich specjalnego kluczai smarujesz smarem ramiona korby. To powinno pomóc.
tobik2010 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 To nie korba tylko suport - mam to samo, dzisiaj zamówiłem klucz do suportu i będę dokręcał. Prawdopodobnie się poluzował i gwinty/łożyska wydają takie dźwięki wystarczy skręcić i będzie grało. Miałem już kiedyś coś takiego ale wtedy dokręcili w serwisie.
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zacznę od stwierdzenia "to może być wszystko". Suport, piasta, łączenie suportu z korbą, pedały, łączenie pedałów z korbą, kaseta, łańcuch, sztyca, jarzemko sztycy, rura podsiodłowa. Jeśli to full, także elementy zawieszenia. Metodą eliminacji dojdziesz do prawdy. U mnie działo się tak w kilku przypadkach: syf w rurze podsiodłowej, zła siła dokręcenia jarzemka sztycy, poluzowane ramię korby i nadmiar lakieru przy damperze. Szczególnie wredne były dwa pierwsze. Rozgrzebałem caly napęd, mimo to nadal skrzypiało. A okazało się, że to coś ze sztycą.
VaxBiker Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Napisano 26 Sierpnia 2011 Kaseta odpada, dźwięk dobiega z przedniej części. Coś między korbą, a ramą. Tak, jakby za każdym "dociśnięciem" pedała coś się łamało.
tobik2010 Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Dokręć korbę może to coś da ale tak jak mówiłem wcześniej miałem takie skrzypienie i wystarczyło dokręcić suport
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.