piotrek431 Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam mam teraz (chyba) kasetę 7 rzędową i chciał bym ją wymienić na 9 rzędową. Trzeba coś jeszcze wymieniać oprócz kasety, łańcucha i manetek.? Jaki zestaw polecacie do 250 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Łap tu aukcje z kasetą dobrą Shimano Deore i łańcuchem na tak ową ;D to jest 125,50 zł a manetki to zależy jaką masz przednią przerzutkę... Jak masz 3 i manetke na nią to ok, pytanie czy akurat będzie na allegro pojedyncza manetka po 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Pamiętaj że majac wolnobieg to do kasety trzeba kupić piastę i zaplatać na nowo koło. Weź to pod uwagę przy liczeniu kasy. Sent from my HTC Desire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Sprawdziłem - pojedynczych dobrych nie kupisz za niską cene ale masz tu propozycje kompletu w dobrych cenach, które Ci pasują. Łap linki: http://allegro.pl/lekkie-aero-manetki-suntour-durolux-3x9-z-linkami-i1782300239.html ( Tanie 3x9 niby firma robiąca sprzęcik do rowerów i powinno pracować no ale sprawdzoną rzeczą nazwać tego nie można) http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m430-3x9speed-mod-2011-i1767399027.html (To drożej ale jeszcze się mieści - sprawdzonej firmy shimano i klasy alivio więc nieźle ) http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-lx-3x9-sl-m570-i1785694138.html (To jest Deore LX więc już bardzo, bardzo ładnie tyle, że używane, piszą, że w pełni sprawne ale to już kwestia Twojego wyboru) http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m430-3-x-9-rz-i1779948692.html (Też Alivio) Dobra to tyle. Kupując tak mieścisz się w budżecie i masz niezły sprzęt, kaseta i łańcuch bez 2 zdań dobry a manetki brał bym używane Deore LX ale to już kwestia Twojego zaufania w stosunku do sprzedawcy plus to co kolega wyżej --- a, sorry bo tej aukcji od łańcucha i kasety nie dałem, przeoczenie: http://allegro.pl/zestaw-deore-na-9rz-kaseta-11-32-i-lancuch-hg53-i1773883462.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A bo mam teraz tylnią przerzutkę shimano acera. Obsługuje ona 9r kasete.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Niestety nie sądzę ale jeśli chcesz moge poszukać Ci jakiejś niedrogiej przerzutki tylnej pod 9 rzędów... To jak wycofujesz się czy szukać? Dobra nie ma tańszych niż to: http://allegro.pl/przerzutka-alivio-9-rzedow-rd-m430-nowa-i1787504961.html pod 9 rzędów.... Musiał byś trochę dołożyć jeśli chcesz mieć 9 rzędówkę... A sama w sobie klasa Shimano Alivio jest bardzo dobra :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Acera też obsłuży. 9rzędowa kaseta ma taką samą szerokość jak 8rzędowa. Skok dyktuje manetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Tak, ale oprócz teorii wymiarów wole opierać swoje opinie na podpisach producenta a Acerki tylne przeważnie są na 7-8 rzędówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A ja opieram się na praktyce. To musi zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie musi.. Miałem przednią Alivio x3 i tylną Alivio x8, zmieniłem kasete na Deore 9 rzędów i musiałem od razu dokupić przerzutke na 9 rzędów no i oczywiście łańcuch.. Nie ma to większego znaczenia bo w owym czasie zmieniałem wszystko na deorki no ale jednak.. Kaseta 9 rzędów obsługuje przerzutki 9-8 Kaseta 8 rzędów obsługuje przerzutki 7 -8 No kij trzeba by było sprawdzić jak na to wszystko Acerki zareagują.. *Jeśli napisałem jakąś zgrabną bzdurę w tym rozpisie Kaset do przerzutek to wybaczcie, Fenthin proszę sprawdź to bo mnie elegancko baniak boli ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 To mogę kupić kasetę 9r do acera.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Może inaczej. Jeśli w razie niepowodzenia kasety 9 rzędowej z Twoją Acerą był byś zdecydowany kupić przerzutkę pasującą pod ten napęd (linki podałem wcześniej) to bierz tą kasetę co dałem link - może będzie pasowała a jak nie to pozostaje kupno przerzutki. Oczywiście jeśli zdecydujesz się zaryzykować z wiedzą, że jest opcja niepowodzenie co skutkuje dodatkowymi kosztami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kasetę 7, 8 czy 9rzędową obsłużysz każdą przerzutką Shimano poza Dyna-Sys. Do 7rzędowej kasety potrzebna jest manetka 7 (idealnie) lub 8rzędowa (wtedy jeden "klik" na manetce jest niewykorzystany). Do 8rzędowej kasety potrzebna jest manetka 7 (nie obsłużymy jednej koronki, ale awaryjnie może być) lub 8rzędowa (idealnie). Do 9rzędowej kasety potrzebna jest 9rzędowa manetka. I tylko taką obsłużymy ją poprawnie, bo odstępy między koronkami są już inne i manetka ciągnie inną ilość linki przy zmianie biegu. Przerzutka nie ma nic do "gadania", porusza się o tyle, o ile "każe" jej manetka. Już schodzenie niżej, w 6 rzędów pominę, ale dopóki nie przekroczymy 8rzedów na kasecie też będzie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Sądzę, że z 9 rzędówką na Acera jednak mogą być problemy... Jutro sprawdzę, aż się szefa zapytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Dlaczego ma być problem? Jak już Fenthin pisał, będzie działać na 100%. Kasety 8 i 9 mają tą samą szerokość. To manetka decyduje o indeksowaniu=położeniu przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 lizus -.- przepisałeś jego post zapraszam z nowościami, a po za tym ja się nie kłócę ze świętym Fenthinem tylko rozmyślam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A co tu nowego do gadania? Nie ma co rozmyślać, będzie działać i koniec kropka. Dlaczego od razu lizus? Bez osobistych wycieczek, to nie piaskownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 To nie jest osobista wycieczka jedynie stwierdzenie faktu. Jak nic nowego to po co piszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 @XCplayer, Twoje rady lekko mówiąc...nie wnoszą za dużo do tematu. Teoretyzujesz a z praktyką nie chcesz się zgodzić. Tak samo; http://allegro.pl/le...1782300239.html ( Tanie 3x9 niby firma robiąca sprzęcik do rowerów i powinno pracować no ale sprawdzoną rzeczą nazwać tego nie można) http://allegro.pl/ma...1767399027.html (To drożej ale jeszcze się mieści - sprawdzonej firmy shimano i klasy alivio więc nieźle ) Jeździłeś na Suntorze, że nazywasz to niepewną rzeczą? Posiadasz jakąś wiedzę nt. owych manetek wykraczającą poza katalog i "przypuszczenia"? Nie, więc zamilknij na wieki. Co by nie robić ot, Suntour to chyba najbardziej nie doceniona firma jeśli chodzi o napęd. W sumie nie ma co się dziwić skoro większość "rzetelnych" opinii jest wyssana z palca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Uważam jednak, że shimano jest lepsze pod tym względem od suntoura uważasz inaczej więc napisz tu bez osobistych wycieczek jeśli potrafisz . Po za tym nie odrzuciłem Suntoura również podałem go do rozważenia i wyraziłem swoją opinie, że wolał bym shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A duza jest różnica miedzy 7r a 9r kasętą. Moze lepiej kupic 7r i lancuch a reszte przeznaczyc na inne części.? A z manetek albo klamkomaneyek na 7r to co polecacie.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Różnica w czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A duza jest różnica miedzy 7r a 9r kasętą. Moze lepiej kupic 7r i lancuch a reszte przeznaczyc na inne części.? A z manetek albo klamkomaneyek na 7r to co polecacie.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeśli chodzi Ci o komfort jazdy to nie ma różnicy i nie za bardzo rozumiem "A z manetek albo klamkomaneyek na 7r to co " chyba musisz je już mieć skoro napisałeś, że masz kasete na 7 :0 i łańcuch też już masz.. Musisz się zdecydować na to co chcesz zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Acera obsłuży kasetę 9 sp, bez problemu do 34 zębów - przecież w grupach altus/acera są kasety/wolnobiegi w systemie mega range które posiadają zębatkę 34z. Różnice są, zależy od tego czym kierujesz się przy wyborze części. Komponenty z niższych grup shimano są z reguły cięższe od wyższych grup, więcej w nich stali niż aluminium w porównaniu do wyższej półki. Są wg mnie mniej interesujące wizualnie, być może Japończycy wkładają mniej wysiłku w projektowanie. To czynniki, które w przypadku grup "rekreacyjnych" mają mniejsze znaczenie. Jeśli komponenty niższych grup będziesz użytkował zgodnie z przeznaczeniem, czyli własnie rekreacyjnie, to powinny służyć długo. Jeśli zastosowanie będzie cięższe niż to które założył producent to się takimi komponentami za długo nie nacieszysz. Komponenty 7rz mają jeden istotny plus - ich wrażliwość na zabrudzenie łańcucha/pancerzy/linek jest dużo mniejsza niż np napędów 9sp, przez co nawet przy zaniedbaniu potrafią działać bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.