Skocz do zawartości

[Przeróbka]stara kolarzówka na single speed

dzei

Rekomendowane odpowiedzi

Ile dałeś za lakierowanie?

Jak zastosujesz jednorzędowy wolnobieg, to linia łańcucha nie będzie z przekosem? Z doświadczenia wiem, że z małym przekosem da się jeździć...kilka kilometrów;p Potem w najmniej oczekiwanym momencie łańcuch spada. Czy zostawiasz przerzutkę z tyłu?

Sam myślę nad singlem, dlatego dopytuje.

Dicta jest dosyć w porządku :) Trochę Ci pewnie zajmie ustawienie tylnego koła żeby nie było przekosu - warto jednak poświęcić na to czas. Te tuleje - jak ktoś wcześniej pisał najlepiej zdobyć z osi. Można kupić kompletną wtedy - powinna być z jedną węższą i jedną szerszą tuleją + nakrętki - spokojnie na tym wyregulujesz położenie łańcucha. A, dodam jeszcze że nie warto na maksa napinać łańcucha. Leciutki luz jest wskazany. Warto zrobić jazdę próbną :)

Lakieruje mi znajomy, który ma własny warsztat, więc pewnie skończy się na upominku, bo pieniędzy nie chciał od początku.

Stosuje jednorządkówkę, tzn zastosuję. Mówimy właśnie o tulejkach, które wyregulują łańcuch tak, by był on prosto, a nie po skosie. Wyspałem się po pracy, włożyłem resztę wolnobiegu w imadło i poszło raz dwa. Jeszcze dziś wybiorę się po tą Dicte/Shimano.

(...) Te tuleje - jak ktoś wcześniej pisał najlepiej zdobyć z osi. (...)

Mogłabyś rozjaśnić? totalnie nie wiem o co biega:D

Tak, zgadza się. Na pierwszej stronie masz zdjęcia jak to wyglądało, mniej więcej nawet krok po kroku. Są tam też wskazówki jak odkręcić to z czym miałem kłopot.

Dowiedziałem się, że mam do odbioru wszystko oprócz kierownicy, bo w poniedziałek musi zostać jeszcze raz przemalowana.

Kupujesz jakąś oś tylnego koła. Coś w tym stylu:

7122_1.jpg

są na niej tulejki i nakrętki. Dobierając odpowiednio szerokości tulei po każdej ze stron osi - wolnobieg nakręcasz na piastę - starasz się ustawić położenie koła i łańcucha w taki sposób, żeby nie było przekosu.

Mniej więcej tak:

TN_DSCF1785.JPG

Pozdarwiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...