Skocz do zawartości

[rama] Merida|No Saint|Author|Wheeler|Cube|Amoeba

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam poważnie myśleć o zmianie ramy i potrzebuję pomocy.

Wiem, wiem... dużo tematów było, przejrzałem wszystkie, ale jak to zwykle bywa, każdy ma swoje zestawienie i w każdym z tematów, którejś z powyższych ram brakuje, często też nie działają odnośniki, dla tego postanowiłem założyć ten temat

Do rzeczy, jeżdżę głównie po lasach, ścieżkach, szybko i nie unikając korzeni i niedużych drop'ów. Czasami zdarzy się wypad do bikeparku, na trasę enduro, czasem pumptrack ;P a czasem dual. Czasami też dłuższe trasy.

W tytule wymieniłem ramy w kolejności w której "na teraz" rozważam kupno:

1) Merida TFS-900 (właściwie prawie jestem zdecydowany, ale to prawie robi wielką różnicę)

2) No Saint Urian (mały minus za kolorystykę, wielki plus za 5 lat gwarancji i wygląd)

3) Author Traction (byłby na miejscu 1 tylko cena :down: ale może warto dopłacić? )

4) Wheeler Pro 59 (dobra cena, ale mam mieszane uczucia co do wheelera :/ )

5) Cube Analog (wysoka cena i niedopasowanie kolorystyczne spowodowały tak niską pozycję, a ogólnie jestem fanem tej marki ;) )

6)Amoeba MFR-HUSSAR (dla mnie trochę egzotyka)

Czekam na wasze opinie i propozycje, może doświadczenia związane z tymi ramami, ewentualnie inne propozycje nowych ram w cenie około 600zł, tylko proszę, nie El Nino - nie podoba mi się i basta :yucky:

Twoja pierwsza propozycja jest godna uwagi, druga ciut gorsza ale jeżeli chodzi o kolorystykę to chyba są różne warianty, trzecia - Author jest godna uwagi :], ten wheeler jest ciut ciężki, Cube jest niezły tyle, że cena... Ale myśle, że jak coś poszukasz to znajdziesz jakąś okazyjną na allegro. Amoeba jest ok...

Z innych polecam też Birie RS :)

Pozdrawiam

Pierwsza propozycja niezła - wiem bo sam posiadam takową ramę.

Co do No Saint - to może model Angel ?

Amoeba - ja osobiście nie zdecydowałbym się ....

BTW. Ja również jestem na etapie poszukiwania ramy i mam podobny dylemat ... .Z tym że ja jestem przekonania ,iż lepiej mając określoną kwotę kupić używanego Treka , Gianta , Scotta niż nowego np.Leader foxa (mówię tu o kwocie około 700 pln).

@damianEr, o jakich ramach Treka Gianta Scotta piszesz? Może warto poczekać na zimowe promocje?

Ja szukam raczej nowej ramy, miałem już przygody z używanymi częściami i w końcu zawsze wymieniałem je na nowe, więc nie ma sensu robić tak samo z ramą :icon_mrgreen:

Mmoże zapytam tak, czy Author Traction jest o 150zł lepszy od Meridy TFS-900 i No Saint'a Urian?

Czy No Saint Angel jest zdecydowanie lepszą ramą od Uriana? Kosztuje 300zł więcej :blink:

Miałem na myśli :

Giant - XTC

Trek - 8xxx , np. trek 8500 , 8900

Scott - scale 40 , 30

Co do zimowych promocji to masz rację.Od października można już spodziewać się niższych cen ...Oprócz ramki szukam lekkich kół i na te jesienno - zimowe promocje liczę po cichu :)

Myślę że z trójki którą wymieniłeś to traction na pewno będzie od Meridy lżejszy, a czy lepszy hmmm.....Sam nie wiem.

Co do No Saint Angel - jest to wyższy model niż Urian i myślę że wart dołożenia 300 pln.

Szukając ramy musisz zadać sobie jedno pytanie - takie mianowicie , czy chcesz mieć fajnego lekkiego bika ?

Bo jeśli chcesz żeby Twój rower był na maksa lekki , a wszystkie komponenty będziesz dobierał sugerując się głównie niską wagą , to operacja będzie bezsensu gdy z tych ram które wymieniłeś , wybierzesz taką która waży 2 kg. Ale jeśli waga dla Ciebie jest mniej ważna , to masz dużo prostszą sprawę z wyborem :)

Ja przy szukaniu ramy , kieruję się głównie wagą , stąd te moje trzy typy na początku posta....

Ja kieruje się bardziej wytrzymałością, moja dotychczasowa rama to hardtail CroMo, cokolwiek nie wybiorę będzie dużo lżejsze od niej :icon_mrgreen:

Planuję napęd 1x10 czy w związku z tym powinienem zwrócić na coś uwagę kupując ramę, z tego co wiem szerokość kaset 10 rzędowych jest taka sama jak 9, więc chyba standardowa rama będzie ok? zamiast przedniej przerzutki planuję napinacz, tu też chyba nie ma specjalnych wymagań co do ramy?

Chyba nie... ale jesteś pewien, że wolisz 1x10 zamiast np. ładnego pakieciku derore 3x9 :D Kaseta 9 rzędów Deore, przerzutka przód deore x3 pod 9 z tyłu no i tylna... oczywiście łańcuch też nowy...

Mówię o Shimano Deore ale mogą być lepsze jak masz na to kase... Deore SLX, LX, XT, XTR... w sumie różnią się tylko wagą...

Wszystko mam wyliczone i nic mi nie będzie w napędzie 1x10 brakować :whistling: Młynka w tym sezonie nie używałem jeszcze ani razu. teraz mam napęd 42-32-22 i 13-30(z powodu starej ramy i sposobu montażu przerzutki 11 się klinuje), więc mam przełożenia: 3,23 - 0,7 w nowym setupie będą 3,27 - 1,05 więc zabraknie tylko tych "młynkowych". Zastanowię się ewentualnie na 2x9, bo koszt napędu 1x10 i 2x9 może wyjść podobny.

A wracając do ram, może ktoś jeszcze mi pomoże w wyborze? damianEr jeździłeś na Meridzie, jak się sprawowała?

Co do wytrzymałości to w tej klasyfikacji Author chyba nie wypadnie zbyt korzystnie , choć pewnie znajdą się przeciwnicy mojej teorii.Według mnie na wytrzymałość wygrywa z tych ram na 100% Merida. Nie jest ultra lekka może , ale właśnie dlatego jest supermega wytrzymała.Popatrz sobie na główkę ramy z bliska - jest potężna, masywna.Tak samo zresztą jak i rury.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=70cc40aab6f2238d

"...Do rzeczy, jeżdżę głównie po lasach, ścieżkach, szybko i nie unikając korzeni i niedużych drop'ów..."

"...Pojawiła się ciekawa oferta [...]

I jeszcze jedna: Felt X-CITY-1..."

Hmmmm...Z tego co wiem , rower do dropów na kołach/oponach 700c , to średni pomysł :whistling::no:

Felt x-city to rama do roweru miejskiego, przynajmniej tak sugeruje producent. Jeśli chciałbyś felta, to za 650 masz q720, ale wybór rozmiarów mały.

Author Traction może nie jest zbyt finezyjny, ale to raczej solidny wyrób i o wytrzymałość (i przy jeździe zgodnie z przeznaczeniem) nie martwiłbym się.

Rowery Merida, Author, Cube, rzadziej wheeler i Felt można znaleźć w sklepach, można się przymierzyć do ramy, brałbym tą, na której się najlepiej czuję. Z lekkim wskazaniem na meridę ;)

Acid nie jest dużo gorszy od Analoga, są różnice wpływające na koszt analga, ale nie wielkie. Wybór jest ciężki i myślę, że sam go musisz dokonać. Ja bym wybrał Cuba ale Merida też nie jest zła, chyba na ostatnim miejscu chodź z minimalnymi różnicami postawił bym Hardrocka.

Podobnie oceniam, chociaż dodając aspekt finansowy to Merida i Hardrock o 50zł wyprzedzają cube'a Acida i jeszcze o trochę więcej Analoga.

Doszły jeszcze 2 mam nadzieje ostatnie modele ram, sporo tańsze od poprzedników

Corratec XVert Motion o 100zł tańszy od Meridy i Speca

GT Avalanche 3.0 o 100zł tańszy od Corrateca

Teraz czytam różne opinie o ww. ramach, i między tą piątką pewnie wybiorę, wszystkie uwagi mile widziane, chodzi oczywiście o fabrycznie nowe ramy.

A czy zwróciłeś uwagę na to, że rozmowa toczy się o ramach?

Analog i Acid to imo ta sama rama, ten sam materiał, ta sama geometria...

Corratec to ta sama półka, co cube, tylko malowanie dla niektórych mniej porywające, ale na żywo wygląda całkiem ok.

GT avalanche to model z dolnej części średni półki - raczej do rekreacyjnej jazdy.

Przejdź się po sklepach, w miarę możliwości przymierz się do rowerów zbudowanych na ramach, o których tu mowa i wtedy decyduj.

Ja na Twoim miejscu brał bym Meride lub Acida w zależności, która bardziej Ci się podoba ;]

Tak też chyba zrobię, raczej Acid, tylko na alledrogo brak acidów z piwotami i w moim rozmiarze, poszukam jeszcze w sklepach...ale:

Corratec to ta sama półka, co cube

Jeśli tak, to załatwiałoby sprawę - wziąłbym Corrateca, malowanie mi odpowiada bardziej niż Meridy i Cube'a i cena też mi bardziej odpowiada :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...