Skocz do zawartości

[regulacja] Hamulce hydrauliczne - tarcie

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zaczęły mi trzeć hamulce. Tarcze są proste. Próbowałem wyregulować jeden z hamulców ale nie umiałem i skończyło się zalaniem klocków i odpowietrzaniem. W serwisie zrobili mi hamulce i było już dobrze. Przebiłem dętke, zdjąłem tylne koło, i teraz znowu nie mogę ustawić, i klocki trą o tarcze (tzn piszczą).

Jak to wyregulować? Czy od razu do serwisu lepiej zanieść? (bo i tak zalane klocki muszę wymienić)

Wyregulowali mi. Pojeździłem troche, hamulec był idealny, i znowu problem wrócił.

A przyczyną może być zgięta blaszka? Ta taka pośrodku miedzy klockami. Zdarzyło mi się kiedyś że gdy miałem wyciągnięte koło to zacisnąłem klamke hamulca. I może ta blaszka się zgięła, jest mało elastyczna i nie odskakuje (słabo odrzuca klocki na swoje miejsce)?

Mam bardoz podobnie z Avid Juicy Three. Klocki i chyba nawet zacisk przestawiają się co chwila. Masakra. Także po zdjęciu koła muszę od nowa ustawiać. Odkręć śruby na zacisku. Zaciśnij i ustawi się jako tako (mi przeważnie i tak trze). Wtedy ręcznie przesuń zacisk minimalnie tak żeby juz nie tarło i dokręć śrubki. Może to zająć troche czasu i kilka podejść ale powinno działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...