Skocz do zawartości

[łańcuch] kompatybilnośc 8r łańcuch i 9r KASETA

MrMajst3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Niestety, ale w moim rowerze mam 9 rzędową kasetę. A zamontowany łańcuch jest za krótki, blokuje się na pewnych przełożeniach. Łańcuch typowo 9r jest dosyć drogi, czy łańcuch Shimano dla 8r podejdzie? Nie zależy mi na extra szybkiej zmianie przerzutek.

A jeśli nie podejdzie, to chyba kupię inną kasetę... Ktoś chętny na moją 9r?

Napisano

@MrMajst3r: Łańcuch na 9 jest węźszy niż na 8, więc nie jestem pewny czy podejdzie .. Według mnie lepiej dołożyć do jakiegoś łańcucha na 9sp.. ;) To wcale nie taki wielki majątek..

Najtańszy jaki znalazłem: http://allegro.pl/lancuch-kmc-z9200-hg73-9-rzedowy-bez-spinki-i1773664752.html

Ja bym dołożył chociażby do: http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg53-9-rzedowy-114-ogniw-i1767631331.html

@rybciasum: Bębenki, jak i kasety pod 9sp i 8sp ma taką samą szerokość, więc bez problemu na bębenek 8 wejdzie kaseta 9 , a na 9 kaseta 8 ;)

Napisano

Wiem, że są osoby jeżdżące na łańcuchach 8rzędowych, więc się da. Ale nie ma co kombinować, 9rzędowe łańcuchy wcale nie są takie drogie.

A jeśli nie podejdzie, to chyba kupię inną kasetę...

I manetkę... to już chyba lepiej kupić ten łańcuch.

Napisano

Chyba macie rację, nie ma co kombinować. W sumie łańcuch blokuje się tylko na najwyższym przełożeniu z przodu, na drugim jest OK, więc chyba to tak zostawię. Nie sądziłem że to aż tak zawiłe i że trzeba zwracać uwagę na każdy element czy jest kompatybilny...

• Mod Team
Napisano

Łańcuch na 8 rzędów jest szerszy niż 9, nie podejdzie.

Nie masz? Nie jeździłeś? koleś kolesia co zna kolesia ktory ma kolesie mowił Ci ze nie działa ?? Jak nie wiesz to nie pisz. :wallbash:

Sam mam taki zestaw o chyba 4 sezonów. nie widze przeciw wskazań. Lańcuch jest tylko węższy o ok 0.6mm co daje 0.3mm na strone zostaje kilka mm zapasu. Problem moze pojawi8ć sie z przerzutką przednia 9s bo musi być precyzyjnie wyregulowana chyba ze mamy mikro indeksacje i niewielkie problemy przy już precyuzyjnych układach np X.9 jaki mam miałem problem z 2 zębatką ale wyeliminowałem.

Tak BTW ostatnio patrzyłem na ceny lancuchów ... sporo podskoczyły. kup coś z shimano albo connexa, sa we wmiare niskich cenach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...