Skocz do zawartości

[Okładziny hamulcowe]

Anymek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kilka dni temu wsadziłem do swoich hamulcow tarczowych LX, okładziny kool stop D630A zakupione na tej aukcji: http://allegro.pl/nowe-okladziny-kool-stop-d630a-do-xtr-xt-lx-saint-i1751069090.html

problem jest taki, ze wszyscy sie zachwycają jak one bosko hamują. ich siła niby taka wielka, a mnie nawet nie chcą wyrwać na przednie koło, tył tez słabiutki. moja waga to 68kg, tarcze 180 przód i 160 tył, dodam ze orginalne klocki zywiczne shimano działay o wiele lepiej. dzis postanowiłem je zamoczyć i zobaczyć co się stanie, wbrew pozorą na mokro hamują idealnie, duża siła, modulacja.. tarcze nie są zatłuszczone, na sucho jak sie troche rozgrzeją strasznie piszczą i ich siła jeszcze bardziej spada. czy ktos wie co moze byc przyczyną tak niskiej siły hamowania? czy jeszcze nie są dotarte? jakieś rady co mogę z tym zrobić?:)

obstawiam ze nie są zatłuszczone, odrazu po załozeniu klocków czyściłem tarcze, mimo ze była sprawna. być moze nie dotarte, a o co Ci chodziło pisząc że zle wyregulowane?- czyli czy nie gną tarczy? nie wygina sie nawet minimalnie tarcza. jak sprawdzić czy już są dotarte?;)

jestem niecierpliwym człowiekiem jak to znajomi mówią, zrobiłem wiele zjazdów na hamulcu.. ale dalej nie miał siły mnie wyrwać na koło, jak jezdziłem na wheelie, to z "pionu" nie potrafił mnie zebrać i stawić z powrotem na 2 koła. no to dziś z rana zabrałem sie do roboty. przygotowałem sobie narzędzia, cytrynke, i papier scierny. wyciągnąłem klocki, i nad palnik kuchenny z nimi.. troche sie rozgrzały, wypaliło sie co miało.. no i do rowerku, tarcze dobrze umyłem w soku z cytrynki, przetarłem na sucho szmatką. przed zamontowaniem klocków na zacisk, wylałem troszke soku z cytrynki na nie, i papierem sciernym wyczyściłem klocki, starałem się zrobić to równo miernie aby klocek hamował całą swoją powierzchnią... skręciłem wszystko, ustawiłem zacisk i chwila zawahania- co się stanie. nigdy wczesniej nie wypalałem klocków półmetalicznych.. no ale wsiadam na rower i jazda, pierwsze nacisnięcie klamki, odrazu stawiało na przednim kole, uśmiech na twarzy był mega wielki.. no ale powtarzam czynność kilka krotnie, i coraz lepiej, coraz mocniej hamowały. zadowolony wróciłem przed dom, zrobiłem tą samą czynność z tylnim hamulcem, ten sam efekt. hamowało idealnie, tylko zastanawiam się jak udało mi się zatłuścić oba hamulce.. na to pytanie chyba nigdy nie znajde odpowiedzi- a moze i nie chce. Kamis1987 dziękuję za pomysł z zatłuszczonymi klockami, bez tego pewnie bym je docierał jeszcze jakiś czas, dopiero pózniej bym przeprowadzał wyzej opisaną operacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...