SifoDyas Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam, zamontowałem dzisiaj nowe manetki i tylną przerzutkę srama X7 na miejsce manetek alivio i starej przerzutki deore. Jak to zawsze u mnie bywa, metodą prób i błędów wyregulowałem wszystko. Przód na deore xt jest ok, natomiast z tyłu za nic w świecie nie mogę zmusić przerzutki na zejście do najmniejszej koronki. Śruba H jest maksymalnie odkręcona, luzowałem linkę tak, że przy tej koronce była niemalże luźna, operowałem całym zakresem baryłki i nic z tego. Kółka układają się równolegle do koronki jednak łańcuch nie zeskakuje, ba nawet nie ociera o nią. Wszystkie inne biegi działają dobrze, zrzucanie i wrzucanie 1-8 chodzi ok, kiedy zejdę na 9 przerzutka się przemieszcza ale nie przekłada łańcucha. Jest to średni wózek, a kaseta ma zakres 11-32.
paweloko Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 Może po prostu przerzutka nie obsługuje 9 biegów.
PietroPLsz Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 a może górne kółeczko przerzutki jest za daleko koronek kasety? jest jedna śruba która to reguluje. skoro przerzutka jest ok to ustawienie jej bliżej kasety zmusi łańcuch do zejścia
SifoDyas Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Napisano 24 Sierpnia 2011 Która to śruba? Hak jest prosty, przerzutka... nie sprawdzałem, ale raczej też w końcu nowa, chodzi konkretnie o wózek?
xtrbike Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Modele tej przerzutki (rocznik 2010) mają za ciasno pasowaną oś obotu (sworzeń) i sprężyna nie daje rady popchnąc wózka. Warto zluzowac linkę, aby upewnić się, czy przyczyną nie jest opór linki/pancerza. Jeżeli nie - przesmarować olejem, smarem w sprayu, kapielą olejową - dowolnie - miejsce wspomnianej ośki (zawiasa) i przerzutka powinna działać. Niestety, problem lubi powracać aż do czasu dotarcia się elementów. W przeciwnym razie - pozostaje reklamacja.
SifoDyas Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Napisano 25 Sierpnia 2011 To jest model 2011. Faktycznie, górne kółko było zbyt nisko. Przy przykręcaniu przerzutki śrubę b-adjust wkręciłem całkowicie co zwiększyło odległość od kasety, teraz ją odkręciłem prawie całkowicie i łańcuch schodzi na najmniejszą koronkę. Dziękuję za pomoc.
PietroPLsz Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Powodzenia. Pojeździsz trochę na niej to opisz gdzieś na forum wrażenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.