Skocz do zawartości

[napęd] kompatybilność częsci

senorperalta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem ze zmianą biegów w rowerze. Wygląda to tak, że podczas zmiany biegów na przedniej przerzutce na wyższe, łańcuch ma problem z wejściem na zębatki. Przy wrzucaniu niższych biegów problem nie występuje. Obie przerzutki to DEORE.

Rower zabrałem do serwisu, gdzie stwierdzono, że problemu nie da się wyeliminować z powodu źle dobranego łańcucha. Polecono mi wymienić łańcuch na "shimanowski".

Jako że jestem totalnie zielony w tym temacie, podaję dane, które spisałem z poszczególnych elementów:

KORBA:

IG M-22/M9 N-22

KASETA:

rozmiary zębatek:

32T - 28T - 24T - 21T - 18T - 16T - 14T - 12T - 11T

ŁAŃCUCH:

KMC-7L X9 (lub 9X, nie wiem czy nie spisałem "do góry nogami") XSP

Czy te elementy do siebie pasują? Czy wymiana łańcucha rzeczywiście rozwiąże problem?

Napisano

Z tym modelem korby to coś pomieszałeś ale nie ważne. Powiedz tym od serwisu, że wymiana łańcucha nie rozwiąże problemu. Potrzebna jest regulacja przedniej przerzutki i tyle.

Jeśli biegi nie wchodzą dobrze to spróbuj naciągnąć linkę przerzutki przedniej śrubą baryłkową przy manetce.

Napisano

Właśnie tego spróbowałem. Zdaje się, że praca przerzutki trochę się poprawiła, ale póki co testowałem ją tylko w domowych warunkach, więc pewności nie mam. Jutro popróbuję zmieniać biegi z przodu na różnych ustawieniach tylnej w terenie. Linka od przerzutki jest teraz naciągnięta bardzo mocno, powiedziałbym, że do granic możliwości. Czy może tak być?

Kiedy mam 3 z przodu, z tyłu nie wchodzi mi 1 (na największą zębatkę). Łańcuch zdaje się iść ukosem. Da się to wyregulować czy taki jest urok przerzutek 3:9?

• Mod Team
Napisano

A na grzyb ze tak zapytam ci 3x1 ?? Takie samo przełozenie uzyskujemy (przy moich parametrach wiec wyniki moga sie lekko róznić) stosując 2x3 czy 1x5-6 (tutaj lekka róznica o 0.1) Poco wiec meczyć łańcuch napęd i reszte. Da sie to wyregulować długościuą suportu ale inne biegi przestana działać wtedy jak nalezy :P

Zajżyj do FAQ tam masz jak rególować przednią przerzutke żeby działało jak nalezy.

Napisano

Udało mi się podregulować tą przerzutkę. Czasem łańcuch ma problem z wejściem z 1 na 2, ale z 2 na 3 wchodzi bezproblemowo.

Wygląda na to, że łańcuch jest rzeczywiście źle dopasowany: przy próbie wrzucenia 3 z przodu przy 9 z tyłu łańcuch napina się do granic możliwości i blokuje po wejściu na połowę największego trybu - jest po prostu za krótki.

Jak dobrać odpowiedni łańcuch do mojej kasety?

Napisano

Masz 9-cio rzędowy napęd więc kup łańcuch o liczbie ogniw 114. Najlepiej zmień na shimano, żeby nie było problemów. Takowy łańcuch kupisz za około 15 zł.

Napisano

Sporo bzdur jak na jeden post:

1. Co ma ilość koronek w kasecie do długości łańcucha?

2. KCM robi łańcucy dla Shimano, więc skąd miałyby być problemy?

3. Najtańszy, CN-HG53 kosztuje 3x tyle, ile zakładasz.

Napisano

A kto kupuje używane łańcuchy? Poza tym, proszę Cię bardzo, KMC X9 SL - pakowany po 116 ogniw. I co z tego? Łańcuch i tak należy skrócić biorąc pod uwagę rozpiętość kasety, korby i długość tylnych widełek.

A UG51 wcale nie będzie idealny. To marny łańcuch, stąd niska cena. Już drugi raz dziś użyję tych słów "Kto kupuje tanio, ten płaci dwa razy"

Napisano

3:1 oczywiście (największe zębatki) - mój błąd.

Właściwie to problem został rozwiązany - udało mi się wyregulować przerzutkę.

3:1 nie wchodzi z powodu zbyt krótkiego łańcucha i właściwie jest to jedyny problem, ale skoro napęd szybciej się zużywa przy takim ustawieniu, to zostawię wszystko jak jest. W takiej sytuacji chyba nie warto wydawać 50zł na nowy łańcuch.

Wychodzi na to, że zamęt wprowadzili panowie z serwisu i przez swoją niekompetencję winę za niemożność wyregulowania przerzutki zwalili na zły łańcuch.

Dzięki wszystkim za rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...