Skocz do zawartości

[Poznan] ze Sompolna

don

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w najbliższy weekend zamierzam wybrać się do Poznania ze Sompolna (k. Konina). Polecacie jakąś drogę? Chodzi mi o alternatywę dla drogi nr. 92 ze względu na duży ruch samochodów ciężarowych. Zamierzam wyruszyć w nocy więc ruch będzie pewnie mniejszy, ale jednak. Macie jakieś doświadczenia związane z drogą Poznań - Września - Słupca ?

Pokonywałem tą trasę kilkukrotnie (jeździłem z Poznania do rodziny w Izbicy, pewnie wiesz gdzie :) ), zawsze jednak drogą nr 92. Chyba ciężko będzie Ci coś wykombinować nie nadrabiając przy tym wielu kilometrów... Jak pojedziesz nocą, to raczej nie powinno być tragicznie.

Tak, wiem gdzie jest Izbica.

Myślałem, żeby jechać przez Kleczew i tam zamiast skręcać na Słupcę to odbijam w Prawo na Anastaszewo i w tej wiosce w lewo przez las do Powidza i dalej na Gniezno i od tamtej strony uderzyć. Tak kombinuję ze względu na to, że przez Wrześnię jest wzmożony ruch ciężarówek. Objeżdżają one A2 bo Pan Kulczyk każe sobie płacić a na dodatek trzeba płacić za VIatoll. Kierowcy i firmy oszczędzają i tam innym środkiem jak samochodem jechać to samobójstwo.

Zaczynamy od Słupcy, jest kilka wariantów żeby ominąć trasę 92, ostatnio gdy ciężarowe samochody przestały mieć darmową autostradę jest niebezpieczna dlatego szczerze radzę ją ominąć. W Słupcy kieruj się drogą w kierunku wjazdu na A2, mijasz wiadukt, potem Wierzbocice, Chwalibogowo, Graboszewo, Młodziejewice, Sołeczno, Bierzglin, Gutowo Małe i Szosą Witkowską do Wrześni (trasę sprawdzisz sobie na mapie). Droga cały czas asfaltowa i przede wszystkim bezpieczna, pokonywałem ją wielokrotnie.

Z Wrześni do Poznania: Szosa Witkowska, Witkowska, Szkolna (rozkopana ale rowerem się bokiem przeciśniesz), Padarewskiego. tutaj można już wjechać na drogę 92 ale jest do pokonania wąski wiadukt z Tirami. Można go ominąć - na Paderewskiego zaraz za zwężeniem - ruch wahadłowy- skręcamy w prawo, potem za 50m w lewo i tak jak główna prowadzi dojedziemy do 92, która już ma w tym miejscu pas awaryjny i spokojnie możemy jechać do Poznania. Bez pasa będą tylko skrzyżowania. Z wrześni do poznania jeżdżę bardzo często (tak z trzy, cztery razy w tygodniu do pracy - oczywiście rowerkiem :) więc znam tą drogę jak własną kieszeń. Ja osobiście omijam nawet skrzyżowania, ale trochę by było tłumaczenia jak to zrobić więc lepiej sobie darować. Niebezpieczny odcinek jest przed Kostrzynem Wlkp, zamknięty pas ruchu, wjeżdżaj na niego bez obaw, dojeżdżasz do skrzyżowania na Gniezno i tu radzę zjechać z drogi. Czekasz aż będzie można przejść na drugą stronę jezdni, dochodzisz do małego rowku (wkopane słupki do montażu ekranów dźwiękochłonnych), przełazisz z rowerkiem i potem w prawo. Lepiej jechać miastem niż tym zwężeniem, bo tam jest fatalnie, ja bym tam nie pojechał za żadne skarby świata. Dojedziesz do Skrzyżowania z 92, przechodzisz przez pasy i jedziesz wzdłuż drogi 92. W tym miejscu nie ma już awaryjnych pasów więc tamtędy nie jeżdżę. Wzdłuż 92 dojedziesz do samego Swarzędza, jednak miejscami nie ma asfaltu, ale lepsze to niż TIRy mijające na mm. W Paczkowie, przy skrzyżowaniu należy jechać wąską ścieżynką przy głównej drodze, tak z 50metrów, nie przeocz. A ze Swarzędza to już można jechać, wzdłuż jeziora do Antoninka, potem na Malte szlakiem bodajże czarnym.

Praktycznie nic nie nadkładasz, raptem parę km a zdecydowanie bezpieczniej.

Gniezna nie polecam, główna droga do Poznania niebezpieczna.

Jeśli lubisz nieco bocznych dróg czy nawet polnych dróżek to polecam z Wrześni uderzyć na Czerniejewo lub nawet lasem na Marzelewo dalej na Graby. Potem może traktem Pobiedziskim i do Poznania wpaść od północnego wschodu, prawie od Zielonki :) Po drodze będziesz miał tylko jeden remontowany-przebudowywany odcinek.

Zdrówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...