Skocz do zawartości

[rama] 16" na 175 cm ?

damianEr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w wyborze ramy .

Otóż obecnie posiadam Meridę Matts TFS 900 i z racji że jest ciut za duża chcę ją zmienić.

Mój wybór padł na Giant XTC . I tu jest problem - otóż po dokładnym zmierzeniu górna pozioma rura w Gian'cie (rozmiar M) jest praktycznie na tej samej wysokości , co w mojej Meridzie. Naprawdę bardzo mi zależy aby ta zakichana górna pozioma rura była sporo niżej (jakieś 5-8 cm).W swojej Meridzie (18") dotykam prawie Wackiem o ramę :confused:

Myślałem że w Giancie 17,5 " będzie ona trochę niżej - i faktycznie jest ale tylko tyci,tyci niżej - a to mnie nie ratuje.

I teraz mam rozkminkę - czy nie kupić przypadkiem ramki w rozmiarze 16". Co o tym myślicie ? Nie będę wyglądał jak bym siedział na psie ? :)

PS.

A może któraś z ram innego producenta niż Giant ma specyficznie niski przekrok , przy normalnym rozmiarze ramy ?

Bardzo proszę o pomoc - każda porada będzie dla mnie cenna :thanks: :thanks:

Dodam że mam 175 cm wzrostu , a rama ma służyć do stricte sportowej jazdy :)

Napisano

Ja mam ramę 16.5" i 172cm wzrostu i czuję się rewelacyjnie. Z tego co widzę to XTC "S" ma taką geometrię jak mój Canyon, więc nie jest śmiesznie krótka jak karbonowe plastiki z Chin i powinna być idealna na Twój wzrost. Poszukaj stu stronicowego wątku Sorcerer'a nt. Jego Giant XTC. Ma 175cm wzrostu, jeździł na M'ce, niedawno po przejażdżce na moim rowerze, przesiadł się na S'kę i jest wniebowzięty.

Napisano

Dzięki Koledzy - jak jeszcze ktoś coś by dodał w temacie to wszystkie rady bardzo będą mi pomocne.

Dzięki @ukaniex- bardzo przydała mi się Twoja wskazówka ! :thumbsup:

Napisano

przy 183cm jeżdżę na XTC M. wydawało mi się że jest ok :)

Jak najbardziej może być ok. Ale nie powinno się schematycznie dopasowywać roweru - wzrost do tabeli rozmiaru ram itp. Jednemu przy wzroście sto osiemdziesiąt pare będzie odpowiadał rozmiar 18" drugiemu 20" a jeszcze innemu 22"

Napisano

Zerknij na już nie produkowane Author vision.Rocznik 2010 rozm 16,5 ,mój wzrost to 173cm.Bardzo zwrotna,szybka i lekka 1550g.

Napisałem,że już nie produkują ale nadal znajdziesz w internecie.Identyczną specyfikacją i rozmarówką cechuje sie Author Egoist.Ciut droższy.

Napisano

Jak najbardziej może być ok. Ale nie powinno się schematycznie dopasowywać roweru - wzrost do tabeli rozmiaru ram itp. Jednemu przy wzroście sto osiemdziesiąt pare będzie odpowiadał rozmiar 18" drugiemu 20" a jeszcze innemu 22"

bo tabelki są do doo... no są nic nie warte.

znając geometrie XTCka wydaje mi się że S pod 175cm może być dobre.

Napisano

Mi też się wydaje że ta "S" nie będzie zła .Ale mam wątpliwość co do jazdy po szosie ....

Jak myślicie - czy będzie duża różnica między "M" a "S" przy jeździe po ulicy ?

Bo logika podpowiada że mniejsza rama w jeździe po twardej nawierzchni będzie wolniejsza....Może się mylę....Jak to jest ?

Napisano

Ok :)

A czy ktoś jeszcze zna odpowiedź na to moje drugie pytanie ? :)

To znaczy , czy między "S" a "M" będzie duża różnica na niekorzyść "S" w jeździe po szosie ?

Wzrost 175 cm.

Napisano

Polecam sposób "na długość nogi".

W moim przypadku zawsze się sprawdza, komukolwiek bym nie doradzał...

ale co ma długość nogi do rozmiaru ramy??

mam 17,5' przy wzroście ok 183cm. kolega niższy z 5cm używa ramy innego producenta w rozmiarze 19,5. wyższa ale zauważalnie krótsza. gdyby wybrał XTCka L musiałby chyba zabierać jakąś poduche by mu się wygodnie na ramie leżało :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...