Skocz do zawartości

[koła] jakie do 800zł?

michalsn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

v-ki czy disc ?

lekkie czy mocne?

allegro i heya ;)

v-ki...zeby nie byly ciezkie jak makrokeszowe, ale zeby zarazem mocne byly...to drugie liczy sie bardziej...

Gość RafalB_work
Napisano

Hmm od jakiegos czasu "skladam" drugi komplet kol a ze chce tanio, dobrze i lekko idzie wolno :)

Pare dni temu na niemieckim ebay widzialem nowe piasty AC przod 58gr tyl 210gr w cenie ~650zl za komplet.

Do tego obrecze(mam 2xMavic x517 32h waga ~400-410gr) + szprychy cienowane 1.8-1.5 DT (koszt na oko 250zl)

Cenowo wyjdzie wiecej niz 800zl jednak kola na pewno beda dosc lekkie i calkiem solidne.

Napisano

ja lubie trwale rzeczy wiec wzialbym piasty np XT do tego obrecze F519 i moze Competitiony albo zwykle championy jesli mialoby byc lzej to w sumie te obrecze moglyby zostac bo nie sa bardzo ciezkie a naprawde fajne do tego revolutiony albo competitiony i za reszte kaski fajne piasty ale tu juz nie mam jakich pomyslow konkretnych...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Obręcze Mavic XC717 albo alex dh22, szprychy DT Champion, piasty sram 9.0 i tyle :) Może nie będzie super lekko, ale wytrzymale i na długo! :P

P.S. Trudno dostać te piasty, ale nie jest to niemożliwe :wink:

• 1 rok później...
Napisano

O temat jak dla mnie jak znalazł. Więc krótko - koła do XC, jak najlżejsze z odrobiną wytrzymałości :) pod v-ki, jeździec ok 75 kg. Cena 700-800 złotych polskich. Wymyśliłem coś takiego:

obręcze DT Swiss XR 4.1

szprychy DT Revolution (2.0-1.5-2.0) w ilości 32

piasty przód/tył: Novatec NT 751 SB / Dangerous Mike Bill

I kilka wątpliwości:

-DT Swiss XR 4.1 czy Mavic XC717?

-Dangerous Mike Bill nie ma czasami alu bębna? bo wtedy by odpadał bo nie mam kasety na pająku (który wymagany do piast z alu bębnem)

-Czy da się jeszcze coś (tanio!) urwać z wagi? patrzyłem piasty Rotaza (przód, z tylnych lekkich wolę zrezygnować) - ale przy dopłaceniu 100 złotych zrzuciłbym tylko 22 g (SIC!). To już za te pieniądze lepiej zakupić coś innego.

Proszę drogich forumowiczów o rady :D

Napisano

osobiscie bralbym Mavici XC717,ale cena mnie odstrasza dlatego szukam starszych X317 DISC.

DT Swiss - dosc duzo ludzi sie skarzylo,ale sa tez dobre opinie.

Jak dla mnie to tylko mavic.

Na przod piasta moze byc z Rotaza,ale tylna Rotaza,badz Chinhuair(czy cos takiego) jak i AC unikaj, bebenki siadaja bardzo szybko. Ja uzywalem na przod Novateca 80g i wszystk oz nim bylo OK,zadnych luzów,czy czegos nieporzadanego. (teraz kolka sprzedaje,link w ogloszeniach)

Na tyl jesli ma byc lekko to XTR chyba wyjdzie najrozsadniej.

Napisano

witam

a co myslicie o tych kołach??

szprychy na 1.8, piasty dt onyx i mocne obrecze.... bardzo wytrzymaly komplet na dobrych piastach....

allegro.pl/item202157002_mocne_lekkie_kola_dt_onyx_dt_x450_sapim_race_v_ki.html

jako ze ja je sprzedaje to z ceną mozemy sie dogadac jakby sie komus spodobały:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Raffi - jak chcesz to moge spytac kumpla co ma kola

poskladane z Novatec w przednim kole i XTR w tylnym kole

( przeczytaj post od DAYUS'a bo sa podobnie poskladane)

Napisano

No nie dokońca chyba przejrzałeś linki, które wkleiłem.

Chodzi mi o koła z bikestacji na XT, XR4.1 ..., kontra CrossRidy.

Z jednej strony te z bikestacji są, lżejsze, z drugiej Mavic podobno lepiej się kręci? Jak to jest??

Gość BarteX88
Napisano

Niby jak chcesz wyczuć te "kręcenie się" kół podczas jazdy ? :) Piasty powinny być przede wszystkim szczelne, i znosić duże obciążenia. Jakbym ja zastanawiał się między tymi dwoma, to wybrałbym oczywiście Mavica, no chyba że bardziej zależy Ci na wadze. Kończąc, co byś nie wybrał na pewno będziesz zadowolony, w końcu są to profesjonalne koła :)

Napisano

nie wiem co wy z tymi mavicami macie. chyba lubicie wydawać majątek na centrowanie i ewentualną wymianę szprych. ani to lżejsze ani sztywniejsze.

Napisano

Jeśli ma byc lekko to piasty XT odpadają. Chociaz na miejsce przedniej wziąłbym Novatec'a waży 138g a wersja szosowa której też ludzie używaja w MTB 115g. Zamiast DT Revolution kup Spim Laser, wyjdzie taniej (dogadaj sie to sprzedadzą je bez nypli):

http://www.rower.com.pl/index.php?main_pag...roducts_id=7784

Nyple mosiężne zamień na DT alu 35gr za szt. w Centrum Rowerowym.

Obręcze Mavic'a są drogie...właśnie sam stoje przed wyborem obręczy do nowych kółek i nie wiem czy warto dopłacać do mavica XC 717 czy wziąć Sun Mach IV lub Sun UFO (tylko na przód).

Napisano

Czasami jednak lepiej wziąć troszkę cięższe piasty, które są pewne (np. XT) a wagę można nadrobić np. na oponach, gdzie mniejsza masa jest bardziej wyczuwalna niż np. przy piastach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...