Skocz do zawartości

[amortyzator] jaki wybrać do 1100zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w najblizszym czasie zanosze sie z zamiarem zakupu nowego amorka...ma on byc przeznaczony glownie do maratonow, a wiec w miare lekki i wytrzymaly...co polecacie?? :);):):D

Napisano

za malo info...po pierwsze ile wazysz po drugie ile ma miec skoku orientacyjnie oraz czy moze byc tylko pod tarcze no i do jakiego roweru,fulla czy sztywniaka?

z tej polki cenowej to na pewno mozna rozwazyc REBE oraz MX PRO ETA(wersje na 120mm bywaly po 1150zł)

psylo te chyba lekka przesada...no chyba ze masz akurat taki a nie inny rower i wazysz troche itp itd...

Napisano

Co ja moge...

Polecilbym Ci szczerze rozejrzec sie za tym co ja mam, mianowicie za Aerosa HT '2004, to chyba najbardziej udany RST jakiego kiedykolwiek wypuscili.

Moj kosztowal w promocji 699, wyrwalem go za 600.

Amorek z tlumieniem olejowym, sprezynami stalowymi, asysta powietrzna, blokada skoku.

101mm skoku i tlumienie olejowewraz z asysta powietzna czyni go praktycznie nie dobijalnym, nawet przy mojej wadze w okolicach 110kg.

A i do tego niska waga...

Z niedocieta rura sterowa wazyl 1,8kg, rura oczywiscie aluminiowa.

Napisano

Waga- 60, ale chcialbym zostawic troche rezerwy( mam 15 lat dopiero wiec jeszcze rosne), rama sztywniak, skok taki aby do xc byl dobry

Napisano

z tej polki cenowej to na pewno mozna rozwazyc REBE oraz MX PRO ETA(wersje na 120mm bywaly po 1150zł)

120mm to za dużo jak na sztywniaka i maraton. 80-100mm będzie ok.

Black Super Air będzie w miarę mocny i lekki

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81683015

Chyba że znajdziesz Rebę w tej cenie to zdecydowanie ten amor, ale wątpię czy znajdziesz.

psylo te chyba lekka przesada...no chyba ze masz akurat taki a nie inny rower i wazysz troche itp itd...

Psylo raczej nie do sztywniaka. Zepsuje zbyt geo. Chyba że będziesz jeździł na 85mm. Za to jest bardzo mocny i to mi bardzo odpowiada, bo jeżdżę Enduro/XC.

Napisano

ja moje propozycje skladalem jeszcze nie wiedzac jaka to ramka...do maratonow sa rowerki fulliki o skoku 120/120 takze wtedy moja pro bylaby ok raczej :) jednak dalej nie wiemy czy masz tarcze czy zalezy Ci na piwotach...

Black w tej wersji to zdecydowanie cudowny amorek IMO

Ja bardzo sobie cenie ETA i 2 kilo wagi mnie nie odrzuca wiec bralbym MX z ETA o skoku 80-100mm...

moznaby jeszcze rozwazyc jakiego marcocha z serii marathon,no i tak jak mowilem REBE...dobry scareb tez nie bylby pewnie zly...

Powiedz przedewszystkim jak bardzo Ci na wadze zalezy czy musisz miec piwoty i regulacje(skracanie)/blokade skoku?

okreslenie w miare lekki jest zbyt obszerne...ostatnio byl gosc na forum ktory ocenil wlasnie 2 kilo jako lekki a wiadomo ze dla niektorych 1,5kg to za duzo...

Napisano

Napisz, czy masz tarcze, czy nie.

Jak tak:

- Wyrwij gdzieś REBE :) - miód marzenie

Jak nie:

- Polecam DUKE XC, bądz SL z 2005 roku oczywiście, bo na 2006 RS zaprzestał produkcji DUKE'a :arrow: a szkoda :)

Gość Bikerwln-nie moge sie zalogować
Napisano

Tarcz nie mam...musze miec piwoty...waga 60kg;)

Napisano

SID wybierz sobie tylko czy nowy race czy uzywany team...chociaz jak dorzucisz 400zl kupisz nowego team'a ;)

LOL RST nie polecil bym nikomu...nawet najgorszemu wrogowi :D

Badzmy powazni choc troche...

Napisano

SID nie jest wytrzymały. To sprzęt dla maniaków lekkości, jego żywioł to maratony. Oczywiście serwisowanie (conajmniej 2x w roku) przedłuży mu żywot ale dalej obstaje za Rebą. Różnica wag nie jest wielka a wytrzymałośc jest wyraźnie wyższa.

Napisano

Schwefel co Ty wiesz nt sida?

Klepiesz bzdety pisane przez takich samych ludzi jak ty ktorzy sida na polce sklepowej widzieli ew. u kumpla.

Co do serwisu to kazdy intensywnie eksploatowany sprzet nalezy serwisowac, 2 razy do roku to standart.

Sida radzil bym serwisowac czesciej...dosc slabe uszczelki.

Ale badzmy powazni sid to amor do konkretnego celu rzekl bym bezkompromisowy sprzet do scigania wiec dbac o to trzeba.

W zamian bedzie dlugo i bez klopotow pracowac.

Napisano

Racja racja uszczelik ma do bani! Mój qumpel miał SID WC 2004 i do 2006 wymienił 3 razy uszczelki! Z tymi uczelkami to jakiś hyba niewypał...

Napisano

Schwefel co Ty wiesz nt sida?

Klepiesz bzdety pisane przez takich samych ludzi jak ty ktorzy sida na polce sklepowej widzieli ew. u kumpla.

Ano wiem :) bo często bywam w Bikemanie i wiem jaką opinię mają serwisanci. 28mm golenie robią swoje po 2 latach robią się luzy, niektóre modele mają nieszczelny zawór.

Napisano

No patrzy Ty slyszales a ja jezdze...

Zawor? Ktory?

Luzy...luzy robia sie we wszystkim.

Co jak co ale sid na swoja wage jest wykonany bardzo porzadnie i trzyma sie przyzwoicie.

Napisano

A ja słyszałem że w Marzacchoni po 2-3 latah nie ma mowy o luzach! Z tego co mam pojęcie to w Marzocchi luzy sie robią po 4-5 latach. Ja osobiscie mam RST Gila T4 z 2004 (luty) i mam ledwo wyczówalne luzy a ja katuje amortyzatory.... A ty możę RafalB masz jakąś pancerną wersje?

Napisano
A ja słyszałem

Slyszales ?? A jakies doswiadczenie ty sam z tym masz ?? Bo duzo ludzi slyszy a potem jakies opinie bajki sie slyszy na jakis temat bo tamten to powiedzial a tamten jeszcze cos innego, a kolega mial i tak sie stalo a nie inaczej.

W "M"kach niema mowy o luzach ?? Ile lat na nie trzeba czekac ?? Daj mi jakis egzeplarz tak mu dam popalic ze zalatwie go w miesiac :wink: . Wszystko zalezy od tego jak go uzywasz - czy do takich celow do jakich zostal przeznaczony. I na przykladzie tutejszego sida - jak sie go bedzie odpowiednio uzywac i serwisowac to posluzy dlugo.Bo to nie jest rst za "pincet" zlotych ktory lapie luzy od za duzej tarczy hamulca po tygodniu :(

Prosze o wybaczenie urazonych uzytkownikow rst :D

A ty możę RafalB masz jakąś pancerną wersje?

stawiam ze ma zwykla - tylko uzywa jej zgodnie z przeznaczeniem :033:

...teraz jeszcze widze ze ty masz rst ... lo to bedzie wojna :lol:

Napisano

Nie no wojny to nie bedzie :wink: no ale fakt ja założyłem tarcze i luz sie powieksza. Ale juz niedługo bedzie Marzocchi MX Comp AIR i wtedy bedzie wypas!

A moze cos powiesz o Marzocchi MX Comp AIR?

Napisano

A moze cos powiesz o Marzocchi MX Comp AIR?

Nie mialem przyjemnosci uzywac nigdy takiego amora i nie czuje sie odpowiednia osoba do wypowiadania sie na jego temat :) . Ja tylko o nim duzo "slyszalem" :( . Ale tu na forum na pewno znajdzie sie pare osob ktore taki amor ma - to ich trzeba pytac :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...