speq Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Za jakiś czas chcę przymierzyć się do zmiany amortyzatora w składanym rowerze. Obecnie mam Bombera MX Comp Air z 2004 roku. Generalnie nie mam co narzekać na niego. Fakt, przydałby mu sie serwis i zmiana rury sterowej na dłuższą (zmiana ramy na taką, z wyższą główką) ale poza tym mam do niego sentyment i moje doświadczenia z amortyzatorami na nim się kończą. Jednak jest jedna rzecz, ktora mi w nim kompletnie nie pasuje - regulacja tłumienia. Kompletnie poroniony pomysł, żeby regulować tłumienie, poprzez odkręcanie górnego korka, co przy kilkukrotnych próbach niszczy uszczelkę, pozbawiając amortyzator szczelności... Przyjmijmy, że budżet to 1000 zł. Raczej nie do przekroczenia. Poszperałem, znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-recon-gold-rl-26-1-1-8-i1770426297.html NIe będzie to bezsensowna zmiana? Może lepiej oddać bombra do serwisu, zmienić rurę sterową i go nie zmieniać? A może coś innego, lepszego w tych pieniądzach można znaleźć? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeti1232 Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 za tą cenę to możesz już rebe kupic która jest klase wyżej od recona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Dodam coś jeszcze - nowy, z gwarancją. Sugerowałem się tym, co obecnie jest na allegro. W tej cenie nic z Reby nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobik2010 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Manitou R7 Może udało by się coś utargować, parę zł do niego moim zdaniem warto dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiux Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Jak nowy, to recon jest OK Jak używka, to szukaj reby, czasami się coś trafi ciekawego na allegro w okolicach 600-700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwan1245 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 kup manitu circus , świetny amor praca perfekcyjna , zbiera jak nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nie szukam amortyzatora do skakania... R7 będzie chyba nieodpowiednia do ramy w jakiej będzie pracował amortyzator. Szukam czegoś bardziej uniwersalnego, komfortowego. Najbardziej mnie zastanawia, czy w ogóle warto zmieniać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobik2010 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dlaczego R7 miałby być nieodpowiedni, bo nie rozumiem ? I tu i tu masz 100mm skoku różnica w długości amortyzatorów może wynosić nie więcej niż 1/2cm. Chyba że chodzi o co innego. Manitou wypada bardzo dobrze w recenzjach, a i wagę ma niesamowitą <1400g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 R7 to raczej widelec do ścigania. Ja szukam czegoś do typowej turystyki. Waga nie jest tu priorytetem. Amortyzator będzie pracowal w ramie Merida Matts Trail. Stąd myślę, że R7 nie będzie do niej pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Z innej beczki, nie polecam sprzedającego (DTbikes). Właściciel (Dominik P.) to straszny prostak, klientów traktuje jak gówno. Omijać szerokim łukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Dzięki. Wezmę to pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.