Skocz do zawartości

[amortyzator] Jaki zamiast Bombera?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Za jakiś czas chcę przymierzyć się do zmiany amortyzatora w składanym rowerze. Obecnie mam Bombera MX Comp Air z 2004 roku. Generalnie nie mam co narzekać na niego. Fakt, przydałby mu sie serwis i zmiana rury sterowej na dłuższą (zmiana ramy na taką, z wyższą główką) ale poza tym mam do niego sentyment i moje doświadczenia z amortyzatorami na nim się kończą. Jednak jest jedna rzecz, ktora mi w nim kompletnie nie pasuje - regulacja tłumienia. Kompletnie poroniony pomysł, żeby regulować tłumienie, poprzez odkręcanie górnego korka, co przy kilkukrotnych próbach niszczy uszczelkę, pozbawiając amortyzator szczelności...

Przyjmijmy, że budżet to 1000 zł. Raczej nie do przekroczenia.

Poszperałem, znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-recon-gold-rl-26-1-1-8-i1770426297.html

NIe będzie to bezsensowna zmiana? Może lepiej oddać bombra do serwisu, zmienić rurę sterową i go nie zmieniać? A może coś innego, lepszego w tych pieniądzach można znaleźć?

Pzdr

Nie szukam amortyzatora do skakania...

R7 będzie chyba nieodpowiednia do ramy w jakiej będzie pracował amortyzator. Szukam czegoś bardziej uniwersalnego, komfortowego.

Najbardziej mnie zastanawia, czy w ogóle warto zmieniać...

Dlaczego R7 miałby być nieodpowiedni, bo nie rozumiem ? I tu i tu masz 100mm skoku różnica w długości amortyzatorów może wynosić nie więcej niż 1/2cm. Chyba że chodzi o co innego. Manitou wypada bardzo dobrze w recenzjach, a i wagę ma niesamowitą <1400g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...