Skocz do zawartości

<<CROSS - Bike Team>>

Selvan82

Rekomendowane odpowiedzi

ehhh z tymi crosami to duzy wybór jest, chodz nie tak duzy jak z mtb. Ja do dzis nie wiem co kupić, czy reflexa z 8% rabatem czy Equisite z 5% rabatem. W reflexie martwi mnie przednia przerzutka C-102,czy nie jest ona za słaba jak na tą cene roweru?

Pozatym mam jeszcze pare innych pytan lamerskich.

Czy 50mm skoku w amorku do roweru crosowego to duzo czy srednio?

Czy warto inwestowac w manetki? wyzsza klasa manetek ma jakis wpływ na jazde?

Ja też się przymierzam do kupna roweru i tak jakoś wyszło, że padło na cross'a. Mam na to max 1300 zł.

Poszukałem trochę i właściwie na polu walki zostały już tylko:

- Unibike Crossfire

- Kelly's Saphix

Myślałem też o Meridzie 8200, ale jakoś mi się nie podoba i wyposażenie (chyba) nie wygląda imponująco.

Rowerek będzie głównie jeździł po asfalcie i nie będzie jakoś bardzo eksploatowany. Natomaist na trasie mam sporo podjazdów, więc jeżeli na którymś będzie się jechało sprawniej w takim terenie (lepsze przełożenia, geometria) to też piszcie. Co byście wybrali?

witam wszystkich "starych" jak i nowych crossowców:)

Dawno mnie tu nie było troszkę... mieliście spokój :)

A tak na poważnie w niedzielę 23.04. większość tego dnia przesiedziałam na rowerze kręcąc na południe lubelskiego. Miałam super traskę .......w planach dojechać do Annopola potem przez Gościeradów do Kraśnika i odbić na północ zmierzając do domciu. Do Annopola nie dojechałam :) troszkę za szybko mi czas uciekał. Miałam w planie pokonać dokładnie tą samą taskę co w niedzielę palmową samochodem tym razem bajkiem. Wyszło by 204 km a tak zrobiłam 176,85 km. Choć cieszę się i z tego wyniku to w końcu mój nowy rekord :P ale tak łatwo nie odpuszczę. Jak miło po takim dniu wrócić do domu i położyć się do wygodnego łóżeczka sen dopada momentalnie :)

Druga rzecz tak sobie obiecywałam że moim crossem nie będę jeździć na krótkich odcinkach typu (do sklepu czy do znajomych) bo to taka jakby pogarda dla tych długo dystansowych rowerów a dziś wyobraźcie sobie pokonałam szokującą odległość 4.699 km (i to w obie strony!). Mam nadzieję, że rowerek mi to wybaczy:)

Pozdrower :wink:

Dołączam do grona szacownych użytkowników crossów. :)

Dziś właśnie, zakupiłem Authora Reflexa. Chcę przy okazji, podziękować za cenne sugestie Płatka-Grupa Upał, odnośnie wyboru bika.

Jutro, jeśli czas pozwoli i pogoda, pierwsza jazda testowa.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Sezon sie zaczol na moim liczniku wybilo 404 km. Dzisiaj pomimo kiepskiej pogody zaliczylem 50 km srednia 25 km/h. Zalozylem sobie pedaly z SPD M-324 jezdzi sie smacznie. Buty Shimano i oponki Schwalbe marathon postaram sie pobic moj rekord i przejechac w sezonie ponad 4000 tysiace km. Pozdrowienia do nowych czlonkow ekskluzywnego klubu crossowcow.

Już mam za sobą kilka tras, moim nowym bikiem. Dziś zrobiłem 50 km. Teren w moich stronach jest zróżnicowany (wiele stromych wzniesień), więc nie było łatwo... :)

Oczywiście zauważyłem, że przerzutki wymagają pierwszej regulacji. Lecz poza tym, nie mam nic do zarzucenia marce Author. Rowerek jest lekki i na prostych, płaskich odcinkach drogi, zastawia nieco w tyle "górale". Po leśnych dróżkach, jeździ się przyjemnie i bezpiecznie (jak na razie...). :D

Niestety z powodu mojego błędu, polegającego na niedostatecznym wyciągnięciu siodła, męczyłem się strasznie w czasie pierwszych jazd. Teraz już wiem, że niebagatelne znaczenie dla komfortu oraz skutecznego pokonywania wzniesień, ma banalny wyprost nogi na dolnym pedale. :(

Teraz muszę jeszcze kupić błotniki oraz pompkę, dostosowaną do tych małych wentylków.

Pozdrawiam wszystkich crossowców. :P

Co do małych wentylków w Reflexie tak zwanych włoskich kup sobie przejściówke na normalny samochodowy , dzięki temu masz bardzo dobry wentyl i mozesz pompować na kazdej stacji. Duzo to nie kosztuje, a kupisz w kazdym lepszym rowerowym.

pozdrawiam Reflexiarza:)

Ten mały zwany włoskim wentyl, na którego istnieje przejściówka na samochodowy, to wygląda w ten sposób, że przed pompowaniem trzeba oprócz osłonki odkręcić jeszcze taki metalowy wałek??

Pytam się, bo tez bym chcial się tego pozbyć na rzecz samochodowych.

Witam, witam nowych użytkowników DUŻYCH kółek:)

Jest taka okazja z okazji tego długiego weekendu żeby gdzieś sobie pojeździć a tu słońca jak na lekarstwo, zrobiło się zimno i do tego pada w lubelskim przelotnie. Nie tak sobie wyobrażałam początek maja. Za to pamiętam, że rok temu (3 maja) było gorąco ja daleko od domu a tu woda mi się skończyła :P Ech co by było gdyby nie te wspomnienia :D

Pozdrower wszystkim rozczarowanym tym majowym kryzysem pogodowym :(

Dołączam do grona szacownych użytkowników crossów. :(

Dziś właśnie, zakupiłem Authora Reflexa. Chcę przy okazji, podziękować za cenne sugestie Płatka-Grupa Upał, odnośnie wyboru bika.

Jutro, jeśli czas pozwoli i pogoda, pierwsza jazda testowa.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Niezmiernie mi miło, ze mogłem pomóc :(

Sezon pełną gębą. nie ma czasu na pierdzielenie na necie..

Jeździć trzeba!

Ja dla odmiany w majówke przemierzyłem Czechy - połowe pociagiem, bo terminy goniły (zero problemów z rowerem w pociągu!) a dalej na rowerku - na koniec pokonalismy Karkonosze :). Moja Esperia ładnie dawała rade nawet na ostrych podjazdach. Korba 48 i kaseta 34-11 to jest to czego realny biker potrzebuje w górach :P

Witam wszystkich Klubowiczów ;)

Wczoraj czyli 03.05.2006r. byłem na wyprawie rowerowej w górach Opawskich z ekipą z Opolskiego forum rowerowego :D Było cudnie, w sumie 14-osób w tym dwie dziewczyny :P Najpierw pojechaliśmy pociągiem do Nysy, a potem już na roweruch do Głuchołaz gdzie czekało na nas 4 bikerów z okolicy. Potem przekroczenie granicy w Zlotych Horach i potem to już cały czas Czeskie góry. Trasa była ciężka ale przepiękne widoczki, słoneczna pogoda-wysoko nawet jeszcze śnieg zaliczyliśmy :P Było sporo błotka a my wyglądaliśmy jak po maratonie, wszyscy oblepieni błotkiem, trasa zróżnicowana,trochę asfaltu ale większość to teren i to wcale nie łatwy. Kamienie, żwir, błoto, leśne ścieżki , ostre podjazdy i ekstremalnie szybkie zjazdy. Wszyscy się dziwili, że tak świetnie daję sobie radę na moim Crossiku :P Oponki Ritchey'a jednak spisały się na złoty medal, nie miałem żadnych problemów, niekontrolowanych poślizgów ani wywrotek. W sumie zrobiłem 95km, wieczorkiem było piwko na rynku w Nysie i powrót pociągiem do Opola :D Wyprawa po prostu była nieziemska, jak znajomi wrzucą fotki na forum to postaram się jakieś tutaj zamieścić :D

Dzisiaj natomiast po pracy doprowadzałem mój kochany rowerek do stanu używalności, umycie go z tego błota zajęło mi dużo czasu :D Ale nie żałuję, dla takich przeżyć było warto :D

Mam pytanie jaki rozmiar opon wpisaliście do swojego licznika mając opony SCHWALBE TERRA CRUISER / 28X1.60 / REFLEX 700 x40 Pytanie jest do posiadaczy unibike viper. Ja wpisałem 2249. i nie wiem czy dobrze.Pozdrawiam :D

Mam pytanie jaki rozmiar opon wpisaliście do swojego licznika mając opony SCHWALBE TERRA CRUISER / 28X1.60 / REFLEX 700 x40 Pytanie jest do posiadaczy unibike viper. Ja wpisałem 2249. i nie wiem czy dobrze.Pozdrawiam :D

To chyba zależy od licznika ;-) U mnie można wpisać trzy cyfry, wpisałem 220 dla 700 x 40C.

... no właśnie, ja mam Sigme BC800

... chyba że u Ciebie bugi ostatnia cyfra jest obcięta, to by pasowało

W instrukcji są tylko trzy, jeśli coś będzie niejasne to mogę ją zeskanować ;-) Mój licznik to skromny (acz drogi :-/ ) Cat Eye Velo 5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...