marcinek1992 Napisano 23 Sierpnia 2011 Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam Poszukuje mocnego koła i teraz chciałbym was sie spytać czy kupić od razu lepiej całe koło (wyjdzie taniej? Lepiej?) Czy może kupić osobno piaste, szprychy oraz obręcz? Nie bede tworzył nowego tematu wiec napisze jeszcze tutaj pytanko. Jaka obręcz pod hamulce typu v-brake jest w miarę mocna? Czyli nie centruje sie przy większej wadze rowerzysty.
Mod Team safian Napisano 23 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2011 Tylko nie podałeś najważniejszej informacji: ile chcesz wydać?
marcinek1992 Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Napisano 23 Sierpnia 2011 Chciałbym wydać na koło 100-150 złotych. w tym przedziale cenowym miesci sie całe koło remerx grand rock. Mam wolnobieg ale wydaje mi sie ze zmienie na kasete jeśli koło było by mocniejsze.
Jogurcik Napisano 23 Sierpnia 2011 Napisano 23 Sierpnia 2011 za 150zł? będzie ciężko, chyba, że ktoś puści na allegro komplet super kół wyjętych z nowego makrokesza made in tajwański garaż. Za 220zł możesz złożyć np. takie koło: piasta: Shimano Deore - 50/60zł szprychy: DT Swiss Champion / CNSpoke (CN będzie trochę tańszy...) około 60zł nyple: byle aluminiowe, może być Dartmoor - 20zł obręcz: Dartmoor Fortress - 70zł strzelam, że koło ma być do jakiejś ,,cieższej'' dyscypliny, skoro pytasz o mocną obręcz....
lyndowss Napisano 23 Sierpnia 2011 Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam koło remerx grand rock i jest dobre. Ja mam tył, ale nie wiadomo jakie Ty chcesz. Na pewno kupić całe gotowe. Nie złożysz niczego solidnego za tą kwotę.
marcinek1992 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Napisano 24 Sierpnia 2011 A coś takiego: Piasta: http://www.synkros.pl/product-pol-2853-Piasta-Tyl-Shimano-Altus-FH-RM40.html 40zł szprychy nie wiem jakie własnie. Kaseta: http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg30-7-rzedowa-koronki-11-28-i1777285057.html 40zł http://allegro.pl/obrecz-remerx-grand-rock-559x19-26-srebrny-i1767271450.html 40zł Co wy o takim zestawieniu myślicie? Pytałem sie tutaj w Elblągu też ale nie mają remerxów tylko mavicki i alex rims oraz sunrims A z gotowych znalazłem coś takiego: http://www.cyclosport.pl/kolo-tyl-26-piasta-alu-joytech-na-nakretke-pod-wolnobieg-obrecz-saiko-lub-remerx-stozkowa-dwukomorowa-boki-szlifowane-kol-czarny.html http://ekross.pl/czesci-rowerowe-kola-kolo-tyl-o_l_129_1857.html Do tego cyclosportu bede musiał do gdańska jechać a krossa mam na miejscu.
lyndowss Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 Dolicz do tego szprychy, nyple i koszty przesyłek, a wyjdzie Ci na to samo jakbyś kupił gotowe takie koło. Kupuj całe, albo składaj ale wtedy będzie na pewno drożej i będziesz musiał dołożyć trochę pieniędzy. Te dwa są pod wolnobieg, więc zdecydowanie odpada. Co do obręczy KROSS'a mam pozytywne opinie. Nie jest wcale słaba. Dlaczego nie wolnobieg, odsyłam do filmiku. To jest to całe koło od KROSS'a.
marcinek1992 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie chciałbym miec coś takiego jak ty. Szukałem koła. A czy wy moglibyście mi pomóc w znalezieniu koła? Nie chodzi mi tu przez Allegro gdyż miałem już jedną małą sprzeczkę i nie będę już tam kupował. Mieszkam W Elblągu wiec po Dłuższym namyśle moge jechać po koło do gdańska, Malborka, moze gdynia,Pasłęk,Tczew. Dalej to raczej nie ma sensu. Koło ma byc do 100zł gdyż kaseta jak coś bedzie mnie kosztować 50zł ona jest 7 biegowa.
cebul08 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 A co byś powiedział na taki zestaw? Piasta: Shimano FH-RM30. Najprawdopodobniej bębenek jest 7-biegowy. Gdyby jednak okazało się, że jest inaczej, zawsze można założyć podkładkę dystansową. Obręcz: Accent Pathfinder. 3- komorowa, dwuścienna, kapslowana. Szprychy: DT Champion
marcinek1992 Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Cześć. Będę myślał nad tym zestawem co powiedziałeś ale koleś ma na sprzedaż coś takiego: dm24 + shimano dx na tył - bez kasety Tylko nie wiem czy pod v-brake jest to. Kasete do kupie. Jeszcze właśnie też nie wiem jakie szprychy są i na ile szprych jest ta piasta.
cebul08 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Shimano DX? Pewnie używane? No i ciekawe jakie w tym kole są szprychy? Ten zestaw, który wyżej podałem mógłbym Ci złożyć za 100 zł plus koszt przesyłki.
marcinek1992 Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Napisano 30 Sierpnia 2011 Właśnie koło jest na v-brake tylko właśnie nie wiem jakie szprychy i jest to koło używane. Jak myślicie brać? A i chciałbym sie spytać na co patrzeć przy kupnie tego zestawu. Czy nie jest zcentrowane? Chciałbym jeszcze sie spytać gdyż mam opone 1,75 dokładnie schwalbe land cruiser i teraz dostałem w jednym temacie odpowiedz: DM24 jest strasznie szeroka, przy wąskich oponach typu 1.9 czy 2.1 niekorzystnie na nie wpłynie Czyli że bede musiał kupić nową około 2.1?
marcinek1992 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Napisano 31 Sierpnia 2011 coś nie moge znaleźć w necie piasty Shimano DX Czy mógłby mi ktoś powiedzieć na ile szprych jest?
cebul08 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Faktycznie obręcz Alexrims DM24 jest szeroka (24 mm szerokości wewnętrznej) a to dlatego, że przeznaczona jest do DH. Przy tym oczywiście waży odpowiednio więcej tj. 660 g (dla porównania Accent Pathfinder 450 g). Za to z oponą nie powinno być problemu. Podpierając się instrukcją do kół Mavica (choć Mavić i Alex to nie to samo) mógłbyś na obręcz w takim rozmiarze spokojnie założyć nawet oponę 1,6 in. Już większym problemem może być ciężar. Takie obręcze średnio nadają się na dłuższe przejażdżki, ale za to ciężej jest je zniszczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.