Skocz do zawartości

[części] Części do roweru - pomoc w wyborze

doin

Rekomendowane odpowiedzi

Bo niektóre odpowiedzi są bez sensu , oczywiście szanuje wasze zdanie co do tych części i do ich cen , lecz amortyzatory które polecacie i inne części to nie będę ich miał na 100 % nie ma moja kieszeń dlatego zadaje kolejne pytania i liczę na odpowiedź . A tak wogulę to nie wiem czemu niby odpowiadam ironicznie może zacytuj mi coś lub wszystko jeśli ktoś poczuł się urażony z jakiegoś powodu choćby ty to PRZEPRASZAM .

Jeśli to wszystko to zapytam się Czy ten lakiernik nie bierze zbyt dużo za lakierowanie , bez piaskowania ?

Bo niektóre odpowiedzi są bez sensu , oczywiście szanuje wasze zdanie co do tych części i do ich cen , lecz amortyzatory które polecacie i inne części to nie będę ich miał na 100 %

No dobrze, my też szanujemy to że nie masz takiej kasy, aczkolwiek robisz takie coś jakbym wpadł na forum motoryzacyjne i napisał że za 15000 chce kupić nowe auto i mają mi doradzić

No dobrze, my też szanujemy to że nie masz takiej kasy, aczkolwiek robisz takie coś jakbym wpadł na forum motoryzacyjne i napisał że za 15000 chce kupić nowe auto i mają mi doradzić

ok to tak jak pisałem Przepraszam , podobno jakieś japońskie nowe auta są już od 8000 tyś nowe jak by ktoś był zainteresowany :)

supersam ramę wyczyścił bym sam , ponieważ nie wiem gdzie u mnie jest lakiernik z piaskowaniem . Ten gość chce 65 zł za jeden kolor ( w cenę wchodzi malowanie proszkowe + zabezpieczenie ) Opłaca się to ?

Tak samo są "rowery" za 200zł w markecie. Ale to nic nie znaczy, jakość i bezpieczeństwo takich produktów pozostawia wiele do życzenia (jeżeli w ogóle można mówić o jakości i bezpieczeństwie w przypadku takich produktów).

To taki rower? klik Jeśli tak, moim zdaniem nie warto w niego w ogóle inwestować.Lepiej dołożyć trochę i kupić sprzęt, który ma ręce i nogi.

Doin, jeżeli to taki sprzęt jaki podał @Fenthin, To nie opłaca się nawet tych 65zł inwestować.

Co do rad, które Ci koledzy podsuwali. Chłopie trochę dystansu i więcej szacunku do autorów rad,postów, ponieważ ktoś siedzi nad Twoim postem i usiłuje Ci pomóc, lecz Ty i tak swoje.

Moim zdaniem.. Lepiej dozbierać złotówki, (może nawet i pół roku) i zbudować rower już na "przyzwoitych" , częściach.

Np. dozbieraj kilka złotych, i zacznij od lepszej aluminiowej, używanej ramy. Wtedy motywacja wzrośnie, I to nie musi być wcale rower, który waży 8kg. Tylko przyzwoity rower miejski. Lub jakiś mtb. Lepiej poczekać i uzbierać niżeli kupić "sztywny widelec" zwany amortyzatorem taki jaki podałeś TGS.

Pośpiech, to przeważnie same kłopoty przy składaniu roweru, Tak więc lepiej poczytać, poszukać. I skompletować sprzęt, który chcesz złożyć z części. I kupować analogicznie(po kolei). Nie muszą to być części nowe oczywiście. Możesz bazować na częściach używanych np. z Alledrogo.

Mam nadzieję, że Ci wytłumaczyłem co i jak, mam nadzieję że zrozumiesz.

Pozdrawiam życzę mimo wszystko wyborów z mózgiem i świadomością.

Tak samo są "rowery" za 200zł w markecie. Ale to nic nie znaczy, jakość i bezpieczeństwo takich produktów pozostawia wiele do życzenia (jeżeli w ogóle można mówić o jakości i bezpieczeństwie w przypadku takich produktów).

To taki rower? klik Jeśli tak, moim zdaniem nie warto w niego w ogóle inwestować.Lepiej dołożyć trochę i kupić sprzęt, który ma ręce i nogi.

nie nie mam trochę inny bardziej sportowy

Właśnie tak patrzę i są fajne ramy aluminiowe mtb dual chyba kupie ją trochę farby i będzie fajna

A ten mój rower trochę odremontuje i będzie ok , bo szkoda mi się z nim rozstać był ze mną 4 lata i będzie :)

Dobrze mówię ? Jaki muszę mieć budżet na ten rower ? Jakaś średnia kwota ?

Zgaduję, że pewnie nie ma błotników oraz bagażnika i wygląda tak: klik A powiedz tylko, że ma inny kolor... :voodoo::icon_mrgreen:

Rower do dualu to rower do dualu. Jazda na tym wygodna nie jest. Chyba, że mówisz o czymś, co tylko przypomina ramę dualową. Wtedy to będzie wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Jeżeli już zdecydowałeś się na zakup jakiejś ramy, musisz podać specyfikacje, czyli w jakim terenie bedzie jeździć. Dziwne potrzebujesz rower do miasta a chcesz kupić ramę do duala, tak więc podaj pierwsze do jakiego użycia potrzebujesz ramę, bo jeżeli do miasta a Ty chcesz kupić małą 14" to się mija z celem.

To tak zacznę od początku Fenthin niższe mam tylko siodełko :) i inny osprzęt a kolor taki sam hehe Ps. Skąd bierzesz te foty ja szukałem i nic nie mogłem znaleźć

Yoshimitsu9 ten co mam to raczej będę miał po mieście fajnie mi się nim jeździ . A drugi rower potrzebuje do leśnych ścieżek tak pojeździć po kamieniach itp

a rowery taki po lesie to są górskie czy jak one się nazywają ?

Google. Kwestia odpowiedniego wyrażenia w wyszukiwarce.

Rowery górskie to ogólnie rowery do jazdy w terenie. I dopiero tu rozróżniamy rowery do XC, Trail, Enduro, Freeride, Downhillu. To typowo rowery do jazdy w terenie (choć 200mm potwora do DH do niedzielnych przejażdżek z rodziną po lesie nie polecam :D), ale są też rowery do Dualu/4X, Dirtu/Streetu, Trialu.

Obserwuję wątek od kilku dni. Podziwiam cierpliwość osób próbujących pomóc autorowi tematu oraz (już mniej) determinację autora. Schemat cały czas ten sam: pytanie- niekoniecznie rozsądne, brak odpowiedzi, "foch", próba odpowiedzi, niezadowolenie autora z otrzymanej odpowiedzi.

Doin, w temacie o napędzie pytasz o wszystko związane z rowerem. Naucz się korzystać z wyszukiwarki forumowej oraz z wyszukiwarki Googla (w temacie np. malowania ramy). Przestań zawracać porządnym ludziom głowę bezsensownymi pytaniami, na które odpowiedzi możesz uzyskać sam- instrukcję podałem w poprzednim zdaniu.

Wnioskuję o zamknięcie tematu.

Szanowny M333 już było pisane o odpowiedziach i pytaniach więc jeśli obserwujesz temat to będziesz wiedział o co mi chodzi

Ps. szukałem na forum o utwardzaczu i instrukcji, kolejności lecz niczego nie znalazłem dlatego się pytam Nie zakładałem nowego wątku bo jest ich już sporo gdybym go założył to niektórzy już jechali by po mnie . Pozdro

a google jak wpisałem utwardzacz do lakieru do wyskoczyły mi paznokcie

a google jak wpisałem utwardzacz do lakieru do wyskoczyły mi paznokcie

a wiesz może czy utwardzacze są też w sprayach , bo jak patrze to tylko w puszkach chyba na pędzel tylko

Ja malowałem bez utwardzacza i jest ok, przy tak małym budżecie jaki masz na części, lepiej kasę na utwardzacz przeznaczyć w lepsze części, szczerze to podkładu też bym na Twoim miejscu nie nanosił, tylko dobrze przygotuj powierzchnię pod malowanie - papier ścierny grubości około 800-1200 potem rozpuszczalnikiem odtłuszczanie i malujesz.

Zastanów się też czy nie lepiej kupić używany rower, bo przeinwestujesz "trupa" i będzie szkoda się z nim rozstać i szkoda cokolwiek później inwestować.

Chyba wolał bym wylicytowac tego scotta za około 400zł http://allegro.pl/rower-gorski-scott-alivio-acera-x-rama-21-cali-i1795330561.html niż pchać w tego magnuma 350zł + koszty malowania. Co prawda jest stary ale widac że zadbany i na pewno komfort jazdy będzie wiekszy niż na tym marketowym szrocie który posiadasz. Osprzet stare alivio i acera. I jak tak ci koniecznie zależy na amortyzatorze to w przyszłosci mozesz tam wsadzić jakiegoś xcm na 1".

a jesli tak naprawde chcesz mieć dobry rower to dozbieraj do 900-1000zł i szukaj jakiegoś hexagona albo levela a2 (używke)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...