djwiocha Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Najtańsze stożkowe to i tak lipa, w ogóle to nie lubię słowa stożkowe bo kojarzy się z marketem. Prawdziwe koła "stożkowe" to są na przykład Double Track Możesz zobaczyć mój rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 a z tym malowaniem opłaca się ? ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 nie chcę używać brzydkich słów, po prostu wyjdź, na każdą radę którą Ci KTOKOLWIEK daje odpowiadasz ironicznie i twierdzisz że sam zrobisz lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Bo niektóre odpowiedzi są bez sensu , oczywiście szanuje wasze zdanie co do tych części i do ich cen , lecz amortyzatory które polecacie i inne części to nie będę ich miał na 100 % nie ma moja kieszeń dlatego zadaje kolejne pytania i liczę na odpowiedź . A tak wogulę to nie wiem czemu niby odpowiadam ironicznie może zacytuj mi coś lub wszystko jeśli ktoś poczuł się urażony z jakiegoś powodu choćby ty to PRZEPRASZAM . Jeśli to wszystko to zapytam się Czy ten lakiernik nie bierze zbyt dużo za lakierowanie , bez piaskowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A jaki sens malować ramę jeżeli nie usuniesz starego lakieru? Nowy nie będzie na starym tak dobrze się trzymał jak trzeba i odpryski będą się szybko pojawiać. Lub nowy lakier łuszczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Bo niektóre odpowiedzi są bez sensu , oczywiście szanuje wasze zdanie co do tych części i do ich cen , lecz amortyzatory które polecacie i inne części to nie będę ich miał na 100 % No dobrze, my też szanujemy to że nie masz takiej kasy, aczkolwiek robisz takie coś jakbym wpadł na forum motoryzacyjne i napisał że za 15000 chce kupić nowe auto i mają mi doradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 No dobrze, my też szanujemy to że nie masz takiej kasy, aczkolwiek robisz takie coś jakbym wpadł na forum motoryzacyjne i napisał że za 15000 chce kupić nowe auto i mają mi doradzić ok to tak jak pisałem Przepraszam , podobno jakieś japońskie nowe auta są już od 8000 tyś nowe jak by ktoś był zainteresowany supersam ramę wyczyścił bym sam , ponieważ nie wiem gdzie u mnie jest lakiernik z piaskowaniem . Ten gość chce 65 zł za jeden kolor ( w cenę wchodzi malowanie proszkowe + zabezpieczenie ) Opłaca się to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Tak samo są "rowery" za 200zł w markecie. Ale to nic nie znaczy, jakość i bezpieczeństwo takich produktów pozostawia wiele do życzenia (jeżeli w ogóle można mówić o jakości i bezpieczeństwie w przypadku takich produktów). To taki rower? klik Jeśli tak, moim zdaniem nie warto w niego w ogóle inwestować.Lepiej dołożyć trochę i kupić sprzęt, który ma ręce i nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Doin, jeżeli to taki sprzęt jaki podał @Fenthin, To nie opłaca się nawet tych 65zł inwestować. Co do rad, które Ci koledzy podsuwali. Chłopie trochę dystansu i więcej szacunku do autorów rad,postów, ponieważ ktoś siedzi nad Twoim postem i usiłuje Ci pomóc, lecz Ty i tak swoje. Moim zdaniem.. Lepiej dozbierać złotówki, (może nawet i pół roku) i zbudować rower już na "przyzwoitych" , częściach. Np. dozbieraj kilka złotych, i zacznij od lepszej aluminiowej, używanej ramy. Wtedy motywacja wzrośnie, I to nie musi być wcale rower, który waży 8kg. Tylko przyzwoity rower miejski. Lub jakiś mtb. Lepiej poczekać i uzbierać niżeli kupić "sztywny widelec" zwany amortyzatorem taki jaki podałeś TGS. Pośpiech, to przeważnie same kłopoty przy składaniu roweru, Tak więc lepiej poczytać, poszukać. I skompletować sprzęt, który chcesz złożyć z części. I kupować analogicznie(po kolei). Nie muszą to być części nowe oczywiście. Możesz bazować na częściach używanych np. z Alledrogo. Mam nadzieję, że Ci wytłumaczyłem co i jak, mam nadzieję że zrozumiesz. Pozdrawiam życzę mimo wszystko wyborów z mózgiem i świadomością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Tak samo są "rowery" za 200zł w markecie. Ale to nic nie znaczy, jakość i bezpieczeństwo takich produktów pozostawia wiele do życzenia (jeżeli w ogóle można mówić o jakości i bezpieczeństwie w przypadku takich produktów). To taki rower? klik Jeśli tak, moim zdaniem nie warto w niego w ogóle inwestować.Lepiej dołożyć trochę i kupić sprzęt, który ma ręce i nogi. nie nie mam trochę inny bardziej sportowy Właśnie tak patrzę i są fajne ramy aluminiowe mtb dual chyba kupie ją trochę farby i będzie fajna A ten mój rower trochę odremontuje i będzie ok , bo szkoda mi się z nim rozstać był ze mną 4 lata i będzie Dobrze mówię ? Jaki muszę mieć budżet na ten rower ? Jakaś średnia kwota ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Zgaduję, że pewnie nie ma błotników oraz bagażnika i wygląda tak: klik A powiedz tylko, że ma inny kolor... Rower do dualu to rower do dualu. Jazda na tym wygodna nie jest. Chyba, że mówisz o czymś, co tylko przypomina ramę dualową. Wtedy to będzie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Jeżeli już zdecydowałeś się na zakup jakiejś ramy, musisz podać specyfikacje, czyli w jakim terenie bedzie jeździć. Dziwne potrzebujesz rower do miasta a chcesz kupić ramę do duala, tak więc podaj pierwsze do jakiego użycia potrzebujesz ramę, bo jeżeli do miasta a Ty chcesz kupić małą 14" to się mija z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 To tak zacznę od początku Fenthin niższe mam tylko siodełko i inny osprzęt a kolor taki sam hehe Ps. Skąd bierzesz te foty ja szukałem i nic nie mogłem znaleźć Yoshimitsu9 ten co mam to raczej będę miał po mieście fajnie mi się nim jeździ . A drugi rower potrzebuje do leśnych ścieżek tak pojeździć po kamieniach itp a rowery taki po lesie to są górskie czy jak one się nazywają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Google. Kwestia odpowiedniego wyrażenia w wyszukiwarce. Rowery górskie to ogólnie rowery do jazdy w terenie. I dopiero tu rozróżniamy rowery do XC, Trail, Enduro, Freeride, Downhillu. To typowo rowery do jazdy w terenie (choć 200mm potwora do DH do niedzielnych przejażdżek z rodziną po lesie nie polecam ), ale są też rowery do Dualu/4X, Dirtu/Streetu, Trialu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A jak będę malował tą ramę to kiedy dać utwardzacz by lakier był mocny ? I mógłby ktoś mi podać linka do takiego utwardzacza Kolejność taka : podkład , lakier , utwardzacz ? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Obserwuję wątek od kilku dni. Podziwiam cierpliwość osób próbujących pomóc autorowi tematu oraz (już mniej) determinację autora. Schemat cały czas ten sam: pytanie- niekoniecznie rozsądne, brak odpowiedzi, "foch", próba odpowiedzi, niezadowolenie autora z otrzymanej odpowiedzi. Doin, w temacie o napędzie pytasz o wszystko związane z rowerem. Naucz się korzystać z wyszukiwarki forumowej oraz z wyszukiwarki Googla (w temacie np. malowania ramy). Przestań zawracać porządnym ludziom głowę bezsensownymi pytaniami, na które odpowiedzi możesz uzyskać sam- instrukcję podałem w poprzednim zdaniu. Wnioskuję o zamknięcie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Szanowny M333 już było pisane o odpowiedziach i pytaniach więc jeśli obserwujesz temat to będziesz wiedział o co mi chodzi Ps. szukałem na forum o utwardzaczu i instrukcji, kolejności lecz niczego nie znalazłem dlatego się pytam Nie zakładałem nowego wątku bo jest ich już sporo gdybym go założył to niektórzy już jechali by po mnie . Pozdro a google jak wpisałem utwardzacz do lakieru do wyskoczyły mi paznokcie a google jak wpisałem utwardzacz do lakieru do wyskoczyły mi paznokcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Szukaj w ten sposób- klik- materiałów do czytania masz do wieczora. A rower do jeżdżenia po lesie to moim zdaniem "rower leśny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doin Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 a wiesz może czy utwardzacze są też w sprayach , bo jak patrze to tylko w puszkach chyba na pędzel tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A ja w ogóle nie wierzę...przeczytałem cały wątek, mam wrażenie że to ściema i studenci siedzą i się nudzą przed sesją poprawkową to piszą takie rzeczy i mają ubaw po pachy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 a wiesz może czy utwardzacze są też w sprayach , bo jak patrze to tylko w puszkach chyba na pędzel tylko Ja malowałem bez utwardzacza i jest ok, przy tak małym budżecie jaki masz na części, lepiej kasę na utwardzacz przeznaczyć w lepsze części, szczerze to podkładu też bym na Twoim miejscu nie nanosił, tylko dobrze przygotuj powierzchnię pod malowanie - papier ścierny grubości około 800-1200 potem rozpuszczalnikiem odtłuszczanie i malujesz. Zastanów się też czy nie lepiej kupić używany rower, bo przeinwestujesz "trupa" i będzie szkoda się z nim rozstać i szkoda cokolwiek później inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel199224 Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Chyba wolał bym wylicytowac tego scotta za około 400zł http://allegro.pl/rower-gorski-scott-alivio-acera-x-rama-21-cali-i1795330561.html niż pchać w tego magnuma 350zł + koszty malowania. Co prawda jest stary ale widac że zadbany i na pewno komfort jazdy będzie wiekszy niż na tym marketowym szrocie który posiadasz. Osprzet stare alivio i acera. I jak tak ci koniecznie zależy na amortyzatorze to w przyszłosci mozesz tam wsadzić jakiegoś xcm na 1". a jesli tak naprawde chcesz mieć dobry rower to dozbieraj do 900-1000zł i szukaj jakiegoś hexagona albo levela a2 (używke) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.