Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na lepszy

Schwinn

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chce zmienić swój napęd i chciałbym zapytać co myślicie o takim zestawieniu.

( Aktualnie mam:

Korba - truvativ X-Flow, 42-32-22 z

Kaseta - Sram PG-830 11-32 8-rzędowa

Łańcuch- Sram PC-991 Hollow Pin

Tylna przerzutka - Sram x5

przód przerzutka- Sram 3.0 )

Manetki - SRAM Trigger SX4

Planowana zmiana to:

Manetki - Sram x7 http://allegro.pl/manetki-sram-x7-trigger-3x10-x-7-bikestacja-i1742024834.html

Korba - Sram x7 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-3x10-crankset

Kaseta- Sram Sram PG-1050 12-36 10rz http://allegro.pl/kaseta-sram-pg-1050-12-36-10rz-x-9-bikestacja-i1743203347.html

Łańcuch - Sram PowerChain 1071 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-powerchain-1071

przerzutka przód/tył - Sram x7

piasty sram x7 hub http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-hub

Co myślicie o Tym zestawieniu?

Jakieś inne propozycje ?

z góry mówię że nie mam zaufania do shimano

Właśnie widzę brak zaufania... :> Słuchaj... SRAMY są na poziomie Shimano Turnay, którego nie polecam nigdzie więcej oprócz prostych dróg.. :]

Uwierz mi - pracuje w serwisie- Shimano (czyt. Siemano :) ) robi najlepsze części. Ma lżejsze i profesjonalniejsze i dokładniejsze części...

Manetki: Shimano Deore

Korby: Shimano Deore

Przerzutki: Shimano Deore 3x9 dopasowane do dobrej kasety Shimano :)

NAPRAWDĘ nie ma się czego bać :)

---

jak chcesz moge fotki części dorzucić...

Pc 991 do kasety 830 i x-flowa? bez komentarza

Manetki X-7 całkiem niezłe, ale jednak polecam dozbierać do X-9

Korba polecam slxa lub xt

Kasety tej się nie opłaca kupować lepiej ihmo kupić xt, druga sprawa po co Ci na jurze koronka 36?

Łańcuch ok

Przerzutki ok

Piasty ok, ale xt też będzie dobre

Nasuwa się pytanie po co chcesz zmieniać napęd, jest zajechany, ciężki, niska klasa?

I jeszcze do tego zmiana piast?

P.S. kolega wyżej absolutnie nie ma racji, a shimano czyta się sh*tmano

Właśnie widzę brak zaufania... :> Słuchaj... SRAMY są na poziomie Shimano Turnay, którego nie polecam nigdzie więcej oprócz prostych dróg.. :]

Uwierz mi - pracuje w serwisie- Shimano (czyt. Siemano :) ) robi najlepsze części. Ma lżejsze i profesjonalniejsze i dokładniejsze części...

Manetki: Shimano Deore

Korby: Shimano Deore

Przerzutki: Shimano Deore 3x9 dopasowane do dobrej kasety Shimano :)

NAPRAWDĘ nie ma się czego bać :)

---

jak chcesz moge fotki części dorzucić...

Sugerowałbym, żebyś jako pracownik serwisu lepiej czytał nazwy na pudełkach z częściami - chyba że chodzi o jakieś nowe modele shimano - turnay.

Nie mam pojęcia co znaczy że shimano robi lepsze części a sram pracuje na poziomie turneya. Co to znaczy, że części są dokładniejsze? Na drogach krzywych sramolce już rady nie dają?

nie czepiajmy się słówek do niczego to nie prowadzi ;p

Czego w tym nie rozumiesz?

Aj no dają rade ale moim skromnym zdaniem ale shimano Alivio i dalej są o niebo lepsze ale więcej już w tym temacie nie pisze bo jak napisał Twój przedmówca taka dyskusja nie ma przyszłości :P

Shimano w rankingach wypada znacznie lepiej niż Sramy.. nie muszę mówić jak się czyta :P

Niech zgadnę,cała ta twoja praca w serwisie to pewnie sezonówka dla studentów w markecie? Skoro X7 porównujesz do Tourneya, a opinię o firmie opierasz na nazwie to lepiej powiedz gdzie pracujesz z tymi rowerami, żeby ktoś przypadkiem na ciebie nie trafił.

Jeszcze oprócz tego, że potrafie mamlać umiem również jeździć więc bez takich komentarzy. Jak się nie zgadzasz z moim zdaniem to Twoja sprawa - nikt nie każe Ci jeździć na dobrym sprzęcie. Żałosne jest Twoje zaparcie bo widocznie szukasz kłótni, w której nie mam zamiaru brać udziału.

proponuje poćwiczyć zamiast prowadzić dyskusji bez przyszłości.

Żegnam.

• Mod Team

To może będąc tak doświadczonymi rowerzystami zamiast robić e-przepychanki pomożecie mniej doświadczonemu koledze, albo w ogóle darujecie sobie odpowiedź ...

@Schwinn: Ja jednak brałbym kasetę i łańcuch XT, do tego korbę SLX, czyli tak jak proponuje Piksel, jedynie łańcuch od SH.

Piasty - jeżeli lubisz kulki to możesz śmiało brać XT, ile kosztują te X7? Nigdzie nie widzę ich w sklepie. Może lepiej coś z novateca (711/712)?

Jeżeli chodzi przerzutki to bierz to co wolisz, praca Shimano i SRAM jest faktycznie inna i nie ma co pisać, że jedno lepsze od drugiego bo i na tym i na tym ludzie wygrywają zawody, mistrzostwa świata, więc porównywanie marek nie ma sensu.

Napisano · Ukryte przez safian, 25 Sierpnia 2011 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 25 Sierpnia 2011 - Brak powodu

Naprawdę zajmij się czymś innym niż rowerami bo tylko się ośmieszasz.

Nie wiem co miałeś na myśli ale nie ma innej opcji niż rower w jakimkolwiek znaczeniu.

-------------

Ok, uważam, że Safian dał dobrą rade nic dodać nic ująć - możemy skończyć kłótnie.

W świetle tak jasno postawionych argumentów jutro wyrzucam swoje X7, Firexa i PG-970 i kupuję "Turnaya"... Albo nie, będę burżujem i kupię Alivio. Od razu przejdę na wyższy osprzętowo poziom od aktualnego. Nie będę się przecież kłócił z zawodnikiem :laugh:

Jak się cieszę, że mam siłę i ochotę tak się bawić... a teraz poważnie. Chcesz się wypowiadać, ok. Ale dotknij choć trochę więcej sprzętu lub chociaż poczytaj i dopiero wtedy zabieraj głos. Bo póki co ośmieszyłeś się i to porządnie.

Wracając do tematu. Też optuję za kasetą i korbą od Shimano. Ciekawe jak z dostępnością piast... może jednak coś innego?

Nie dasz sobie spokoju? Jeździj na czym chcesz, osobiście to i w ogóle. przerzutek możesz nie mieć.

Jeśli chodzi o "dotknij więcej sprzętu" to nie mów jak nie wiesz o czym.

Bye.

Jeśli chodzi o piasty to proponuje wziąć to pod uwagę: http://www.centrumrowerowe.pl/004744/Shimano-FH_M590_piasta_tyl_V-brake/Produkt.aspx

8 dyszek a produkt dobry. (te akurat tylne)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...