Schwinn Napisano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 witam, chce zmienić swój napęd i chciałbym zapytać co myślicie o takim zestawieniu. ( Aktualnie mam: Korba - truvativ X-Flow, 42-32-22 z Kaseta - Sram PG-830 11-32 8-rzędowa Łańcuch- Sram PC-991 Hollow Pin Tylna przerzutka - Sram x5 przód przerzutka- Sram 3.0 ) Manetki - SRAM Trigger SX4 Planowana zmiana to: Manetki - Sram x7 http://allegro.pl/manetki-sram-x7-trigger-3x10-x-7-bikestacja-i1742024834.html Korba - Sram x7 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-3x10-crankset Kaseta- Sram Sram PG-1050 12-36 10rz http://allegro.pl/kaseta-sram-pg-1050-12-36-10rz-x-9-bikestacja-i1743203347.html Łańcuch - Sram PowerChain 1071 http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-powerchain-1071 przerzutka przód/tył - Sram x7 piasty sram x7 hub http://www.sram.com/sram/mountain/products/sram-x7-hub Co myślicie o Tym zestawieniu? Jakieś inne propozycje ? z góry mówię że nie mam zaufania do shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Właśnie widzę brak zaufania... :> Słuchaj... SRAMY są na poziomie Shimano Turnay, którego nie polecam nigdzie więcej oprócz prostych dróg.. :] Uwierz mi - pracuje w serwisie- Shimano (czyt. Siemano ) robi najlepsze części. Ma lżejsze i profesjonalniejsze i dokładniejsze części... Manetki: Shimano Deore Korby: Shimano Deore Przerzutki: Shimano Deore 3x9 dopasowane do dobrej kasety Shimano NAPRAWDĘ nie ma się czego bać --- jak chcesz moge fotki części dorzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Pc 991 do kasety 830 i x-flowa? bez komentarza Manetki X-7 całkiem niezłe, ale jednak polecam dozbierać do X-9 Korba polecam slxa lub xt Kasety tej się nie opłaca kupować lepiej ihmo kupić xt, druga sprawa po co Ci na jurze koronka 36? Łańcuch ok Przerzutki ok Piasty ok, ale xt też będzie dobre Nasuwa się pytanie po co chcesz zmieniać napęd, jest zajechany, ciężki, niska klasa? I jeszcze do tego zmiana piast? P.S. kolega wyżej absolutnie nie ma racji, a shimano czyta się sh*tmano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Shimano w rankingach wypada znacznie lepiej niż Sramy.. nie muszę mówić jak się czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 W jakich rankingach? Mówisz o całym napędzie czy o poszczególnych częściach?Wg mnie shimano ma lepsze tylko kasety i ew. korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dajcie spokój, temat SRAM vs. Shimano był już poruszany wiele razy i taka dyskusja prowadzi do nikąd ... Kontynuujcie sensowne doradzanie a nie durne e-przepychanki. Dziękuję za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Właśnie widzę brak zaufania... :> Słuchaj... SRAMY są na poziomie Shimano Turnay, którego nie polecam nigdzie więcej oprócz prostych dróg.. :] Uwierz mi - pracuje w serwisie- Shimano (czyt. Siemano ) robi najlepsze części. Ma lżejsze i profesjonalniejsze i dokładniejsze części... Manetki: Shimano Deore Korby: Shimano Deore Przerzutki: Shimano Deore 3x9 dopasowane do dobrej kasety Shimano NAPRAWDĘ nie ma się czego bać --- jak chcesz moge fotki części dorzucić... Sugerowałbym, żebyś jako pracownik serwisu lepiej czytał nazwy na pudełkach z częściami - chyba że chodzi o jakieś nowe modele shimano - turnay. Nie mam pojęcia co znaczy że shimano robi lepsze części a sram pracuje na poziomie turneya. Co to znaczy, że części są dokładniejsze? Na drogach krzywych sramolce już rady nie dają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 nie czepiajmy się słówek do niczego to nie prowadzi ;p Czego w tym nie rozumiesz? Aj no dają rade ale moim skromnym zdaniem ale shimano Alivio i dalej są o niebo lepsze ale więcej już w tym temacie nie pisze bo jak napisał Twój przedmówca taka dyskusja nie ma przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwinn Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 a ja czytając to wszystko stoję dalej na rozłamie. zmieniam nie ze zużycia tylko na lepszy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Wszystko zależy od finansów. Ja w swoim napędzie mam wszystko od Shimano i jest rewelacja. SRAM nie jest zły aczkolwiek kasety i korby bym od nich nigdy nie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Słuszne rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Właśnie widzę brak zaufania... :> Słuchaj... SRAMY są na poziomie Shimano Turnay, którego nie polecam nigdzie więcej oprócz prostych dróg.. :] Uwierz mi - pracuje w serwisie- Shimano (czyt. Siemano ) robi najlepsze części. Ma lżejsze i profesjonalniejsze i dokładniejsze części... Shimano w rankingach wypada znacznie lepiej niż Sramy.. nie muszę mówić jak się czyta Niech zgadnę,cała ta twoja praca w serwisie to pewnie sezonówka dla studentów w markecie? Skoro X7 porównujesz do Tourneya, a opinię o firmie opierasz na nazwie to lepiej powiedz gdzie pracujesz z tymi rowerami, żeby ktoś przypadkiem na ciebie nie trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Ani studenta ani sezonówka ani w markecie więc daj sobie spokój. Swoim porównaniem tylko w miarę zilustrowałem poziom Srama przy Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Żałosne. :-/ Pewnie X0 to poziom acery, co? Naprawdę zajmij się czymś innym niż rowerami bo tylko się ośmieszasz. Sent from my HTC Desire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Jeszcze oprócz tego, że potrafie mamlać umiem również jeździć więc bez takich komentarzy. Jak się nie zgadzasz z moim zdaniem to Twoja sprawa - nikt nie każe Ci jeździć na dobrym sprzęcie. Żałosne jest Twoje zaparcie bo widocznie szukasz kłótni, w której nie mam zamiaru brać udziału. proponuje poćwiczyć zamiast prowadzić dyskusji bez przyszłości. Żegnam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie pisałem o tym jak jeździsz tylko jak się znasz na sprzęcie. Fakt nikt mi nie każe ale jeżdżę na dobrym bo lubie :-) Sent from my HTC Desire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 To może będąc tak doświadczonymi rowerzystami zamiast robić e-przepychanki pomożecie mniej doświadczonemu koledze, albo w ogóle darujecie sobie odpowiedź ... @Schwinn: Ja jednak brałbym kasetę i łańcuch XT, do tego korbę SLX, czyli tak jak proponuje Piksel, jedynie łańcuch od SH. Piasty - jeżeli lubisz kulki to możesz śmiało brać XT, ile kosztują te X7? Nigdzie nie widzę ich w sklepie. Może lepiej coś z novateca (711/712)? Jeżeli chodzi przerzutki to bierz to co wolisz, praca Shimano i SRAM jest faktycznie inna i nie ma co pisać, że jedno lepsze od drugiego bo i na tym i na tym ludzie wygrywają zawody, mistrzostwa świata, więc porównywanie marek nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 · Ukryte przez safian, 25 Sierpnia 2011 - Brak powodu Ukryte przez safian, 25 Sierpnia 2011 - Brak powodu Naprawdę zajmij się czymś innym niż rowerami bo tylko się ośmieszasz. Nie wiem co miałeś na myśli ale nie ma innej opcji niż rower w jakimkolwiek znaczeniu. ------------- Ok, uważam, że Safian dał dobrą rade nic dodać nic ująć - możemy skończyć kłótnie. Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 W świetle tak jasno postawionych argumentów jutro wyrzucam swoje X7, Firexa i PG-970 i kupuję "Turnaya"... Albo nie, będę burżujem i kupię Alivio. Od razu przejdę na wyższy osprzętowo poziom od aktualnego. Nie będę się przecież kłócił z zawodnikiem Jak się cieszę, że mam siłę i ochotę tak się bawić... a teraz poważnie. Chcesz się wypowiadać, ok. Ale dotknij choć trochę więcej sprzętu lub chociaż poczytaj i dopiero wtedy zabieraj głos. Bo póki co ośmieszyłeś się i to porządnie. Wracając do tematu. Też optuję za kasetą i korbą od Shimano. Ciekawe jak z dostępnością piast... może jednak coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie dasz sobie spokoju? Jeździj na czym chcesz, osobiście to i w ogóle. przerzutek możesz nie mieć. Jeśli chodzi o "dotknij więcej sprzętu" to nie mów jak nie wiesz o czym. Bye. Jeśli chodzi o piasty to proponuje wziąć to pod uwagę: http://www.centrumrowerowe.pl/004744/Shimano-FH_M590_piasta_tyl_V-brake/Produkt.aspx 8 dyszek a produkt dobry. (te akurat tylne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 O czym niby nie wiem? A FH-590 które polecasz są tylko pod V-ki. X7 mają mocowanie tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XCplayer Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Kolega nie napisał jakie ma hamulce, z całą pewnością znalezienie tej samej klasy piasty z mocowaniami również pod tarczowe zajęło by 30 sekund... Nie będę kontynuował dyskusji, sam się domyśl ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Kaseta zdecydowanie od shimano może slx rozsądna cena i przyzwoita waga, przerzutki i manetki to sram bym wybrał, jeżeli fundusze pozwalają to X.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A właśnie. Na pająku w SLX są tylko 3 największe koronki, dobrze pamiętam? Dla świętego spokoju przy aluminiowym bębęnku chyba dopłaciłbym te 30-40zł do XT. I proponuję jednak 11-34, A może i nawet 11-32...? Ale na pewno nie 12-36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Piasty X-7 to ta sama konstrukcja, co wcześniejsze x-9, waga około 440 gramów (katalogowa niby niższa, ale waga mówi coś innego), łożyska maszynowe, cena około 160 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.