Skocz do zawartości

[Niemcy] Bierzmy z nich przykład

Rekomendowane odpowiedzi

Bierzmy z nich przykład

Postprzez bajtourka wtorek, 23 sierpnia 2011, 10:46

Takie moje obserwacje i rozmyślania. Chciałabym wystawić ogromny plus Niemcom. Przemieszczam się po dużym bawarskim mieście, chyba najnowocześniejszym mieście Niemiec. I co widzę? Nie ma uliczki, gdzie nie byłoby ścieżki rowerowej, albo specjalnego pasa, bardzo dobrze oznakowanego (często pomalowanego kolorem czerwonym dla lepszej widoczności). Co poza tym? Wszędzie miejsce żeby pozostawić swój rower. Pod każdym dworcem, przy każdym budynku stoi mnóstwo rowerów. Przy dworcach są specjalne wypożyczalnie rowerów.Musisz się wcześniej przez internet zarejestrować, i po prostu dzownisz do nich podajesz swoj login, oni podają Ci kod i bierzesz rower na ile chcesz i możesz zostawić w zupełnie innym miejscu. Trzeba dodać, że kolej jak masz u nich wykupiony okresowy bilet przyznaje zniżkę na wypożyczenie rowerów.

Można spotkać tu spotrsmenów, z profesjonalnym sprzętem. Jednak przez cały dzień przewijają się rowerzyści na prostych rowerach, często można zobaczyć bizmesmena jadącego w garniturze do pracy na rowerze. Wrzucam trochę fotek, i przyznaję Niemcom DUŻEGO PLUSA, marząc, że kiedyś będzie tak i u nas....

http://pokazywarka.pl/y35ro2/

Ja mieszkałam swego czasu w Berlinie i faktycznie, czy to pani na szpileczkach, czy pan w garniturze, wszyscy grzecznie w kasku na roweruch pomykają, choć czasem ścieżki rowerowe, nawet niemieckie pozostawiają wiele do życzenia. Czasami się oglądałam, żeby sprawdzić, czy nie zgubiłam koła, takie wyboje. Ale kultura jest, osobne światła dla orwerzystów, tylko taksówkarze mają to gdzieś i pchają sie bezczelnie. Marzę, żeby i w Polsce rozwinęła sie kultura rowerowa.

Niemcy budują ściezki rowerowe na chodnikach, co jest kompletnym nieporozumieniem. Pomysł ten podchwycili polscy urzędnicy i rozdmuchali go do granic absurdu. Rower to pojazd i jego miejsce jest na ulicy (na wydzielonym dla rowerów pasie ruchu, tam gdzie to konieczne).

Nie mam pojęcia dlaczego Pan w garniturze, czy Pani w szpileczkach, sunący się po mieście z zawrotną prędkością 15km/h mieliby nosić kaski rowerowe (które od samego początku były projektowane dla sportowców). W Holandii nikt poza sportowcami ich nie nosi, a to jeden z najbezpieczniejszych dla rowerzystów krajów w Europie. Bezpieczniejszy również od Niemiec.

Ta drobna krytyka nie oznacza, że w Niemczech jest źle. Naturalnie pod względem infrastruktury rowerowej jest o niebo lepiej niż w Polsce, ale może być jeszcze lepiej (jak np. w Holandii). Warto brać przykład z najlepszych (nie tylko trochę lepszych).

Pozdrawiam z Holandii.

W połowie lat 90 byłem w Austrii i ilości rowerów były podobne. Pod blokiem, sklepem itp. Wtedy pierwszy raz w życiu zobaczyłem ścieżkę rowerową w parku.

Niestety musi jeszcze dużo wody upłynąć w Wiśle aby było u nas tak jak na zachodzie...

Polska rzeczywistość z wypożyczanymi rowerami miejskimi wygląda w ten sposób:

Ten obrazek jest kwintesencją Polskiej mentalności. Dlatego darmowe rowery nie przejdą. W myśleniu społecznym panuje jeszcze głęboka komuna - czyli jak coś jest wspólne, to jest niczyje i nie trzeba tego szanować.

To że rowerzyści i piesi dzielą ze sobą chodnik - w czym problem? Widocznie nie wynikają z tego specjalne trudności. To kwestia świadomości ludzi którzy raz są pieszymi, raz rowerzystami, że pieszy to najbardziej "miękki" uczestnik ruchu i najwolniejszy, więc po prostu trzeba na niego uważać. Byłem ostatnio w Turcji, tam po chodnikach jeżdżą skutery. Myślałem że to być może "patent" dla turystów, którzy chcą się poruszać w ten sposób po mieście, ale widziałem też i miejscowych. Widocznie to też nie jest problem, mimo że miasto ma milion mieszkańców i prawdopodobnie drugi milion turystów w sezonie. A turyści łażą przecież jak cielaki.

Jeśli miasto oferuje możliwość brania roweru i odstawiania go w innym miejscu to zapewne w całą działalność wliczony jest koszt rowerów zaginionych czy ukradzionych. Tak musi być zrobiona kalkulacja, podobnie jak przy rowerach testowych które się niszczą i są spisane na straty. W Polsce na razie na taką kalkulację przedsięwzięcia raczej nie ma co liczyć.

Myślę że biznesmen nie dlatego nie jeździ rowerem że ktoś krzywo by na niego popatrzył - to po prostu kwestia zasmakowania pewnych "luksusów", które dla wielu nadal są bardzo atrakcyjne. W wielkich miastach ludzie w garniturkach poruszają się każdym możliwym środkiem transportu, tylko nie samochodem, bo czasami zwyczajnie nie mieliby co z nim zrobić - problemy z parkingami. W Polsce ten problem straje się coraz bardziej odczuwalny i siłą rzeczy wielu "biznesmenów" będzie się musiało wysiedlić ze swoich bryczek.

mklos1 - komuna była i się skończyła 20 lat temu. W Polskiej mentalności obwinanie komuny jest czymś normalnym i naturalnym, ona jest wszystkiemu winna. Teksty o komunie słyszę nieprzerwanie przez całe moje dorosłe życie i to z niezmienną intensywnością. Może w końcu czas zaakceptować świadomość że my, Polacy, po prostu mamy kulawą mentalność. Jeśli Norweg nie szanuje narzędzi w miejscu pracy, kończy ją o 16tej i wszystko rzuca, idzie do domu, to co, wina komuny, bo "to nie jest moje"?... On pod tym względem po prostu prymitywny sposób myślenia, bez żadnej politycznej ideologii.

Zanim zaczęłam studia to każde wakacje spędzałam w Monachium - stolicy Bawarii.. I owszem, w mojej pamięci są wszechobecne ścieżki rowerowe, po obydwóch stronach ulicy. Rowerzystów obowiązuje normalny ruch prawostronny pod rygorem mandatu :icon_wink:

Rowerami jeździ się tam wszędzie i sama tam śmigałam po parkach czy to do sklepu na no name'owym mtb :icon_wink: Nie pamiętam żeby po ścieżkach rowerowych przewijali się piesi-jest tam zupełnie inna kultura poruszania się czy to pieszo, rowerem czy samochodem. Np na ruchomych schodach osoby czekające aż schody wjadą do góry, stoją po prawej stronie, Ci którym się spieszy idą po lewej, wszystko płynne i pełne kultury

Trzeba pomyśleć o wyprawie w tamte rejony

mklos1 - komuna była i się skończyła 20 lat temu. W Polskiej mentalności obwinanie komuny jest czymś normalnym i naturalnym, ona jest wszystkiemu winna. Teksty o komunie słyszę nieprzerwanie przez całe moje dorosłe życie i to z niezmienną intensywnością. Może w końcu czas zaakceptować świadomość że my, Polacy, po prostu mamy kulawą mentalność. Jeśli Norweg nie szanuje narzędzi w miejscu pracy, kończy ją o 16tej i wszystko rzuca, idzie do domu, to co, wina komuny, bo "to nie jest moje"?... On pod tym względem po prostu prymitywny sposób myślenia, bez żadnej politycznej ideologii.

Formalnie komuna się skończyła 20 lat temu. Ale skończyła się jako ustrój polityczno-gospodarczy. Ja pod słowem komuna miałem tutaj na myśli raczej mentalność ludzi... Źródeł tej mentalności pewnie można by się doszukiwać już w średniowieczu, ale tak się niestety złożyło, że czasy realnego socjalizmu akurat bardzo sprzyjały objawianiu się pewnych przywar naszego społeczeństwa, dlatego też uważam, że biznesmeni to ostatnia grupa społeczna, która przesiądzie się z czterech na dwa kółka.

Dla mnie Niemcy, to nie tylko wspaniale samochody, budynki, zabytki ale wlasnie takze kultura, zasady, ład i porządek. Co do sciezek, to ogladajac filmiki np. z Angli, Szwecji widzialem mase sciezek, nie tylko takich prawdziwych ale oddzielone pasem na normalnej drodze, co jest swietnym rozwiazaniem, zero przeszkod obok parking na samochody i to centrum miasta, a wszystko bylo estetycznie i madrze wykonane, tak zeby samochody jak i rowerzysci mogli plynnie sie przemieszczac, juz nie wspomne o bus line'ach ktore by przyspieszyly w Polsce transport i wiecej osob (tych leniwych) wysiadla by z samochodow i jezdzila autobusami, szkoda ze trafne i madre rozwiazania w Polsce szybko sa zapominane i skazane na porazke, ze wzgledu na koszty.

Ładnie to wygląda na tych zdjęciach :)

U nas ja bym bał się roweru zostawić gdziekolwiek, nawet jak wchodze do sklepu na 2min i przypinam rower to zerkam non stop.

Za to ścieżki pojawiają się uważam całkiem szybko, jeszcze parę lat temu nie było nic, a teraz trochę ich przybyło, jak na taką małą świadomość u nas, nie jest źle.

NIe bede bral przykladu z zadnego niemca.Jezdze na rowerze bo lubie ,sprawia mi ta fun,a ze latwiej sie przemieszczac niz autem to drugorzedna sprawa.Mam zajawke.A faktem jest ze panstwo powinno nam ten fun pomoc uprawiac.I dziekuje tym ktorzy promuja swoje miasta i ich sciezki rowerowe wraz z trasami a nie podniecaja sie najezdzcami.

NIe bede bral przykladu z zadnego niemca.Jezdze na rowerze bo lubie ,sprawia mi ta fun,a ze latwiej sie przemieszczac niz autem to drugorzedna sprawa.Mam zajawke.A faktem jest ze panstwo powinno nam ten fun pomoc uprawiac.I dziekuje tym ktorzy promuja swoje miasta i ich sciezki rowerowe wraz z trasami a nie podniecaja sie najezdzcami.

Nikt się nie podnieca, tylko czy nie byłoby ci łatwiej i przyjemniej, pozatym nie tylko o kraju najeźdźców jest tu mowa.

Nikt się nie podnieca, tylko czy nie byłoby ci łatwiej i przyjemniej, pozatym nie tylko o kraju najeźdźców jest tu mowa.

Ale tytul posta brzmi[Niemcy] wiem ze pod tym slowem kryje sie Anglia,Szwajcarja,Pakistan czy jeszcze cus,ale poprostu przykro mi ze nie cieszymy sie z tego co mamy."Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie. „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” Wincenty Pol, Wszedzie dobrze gdzie Nas nie ma Rastawicki taaaak RASTA, ale w domu najlepiej:)

Jeżeli macie takie antyniemieckie poglądy to czemu tylu z nas decyduje się na zakup niemieckiego roweru, samochodu itd.

A w domu też pewnie sprzęt Boscha.

To akurat dazenie do globalizacji mi sie wydaje,ale jezeli juz tak nawijasz Panie Maniak to Bosch a raczej Pan Robert Bosch wynalazl nisko i wysokonapieciowy zaplon i istnieje 125 lat ta firma a od 1911 w Polsce.I kazde auto ma ten system i nie wazne jaki kraj produkcji i pochodzenia firmy.Nie lubie Niemcow,ale masz racje sam jezdze a...i ich produkcji i chcialbym by bylo Polskie,ale nie bedzie.I wydaje mi sie ze latwiej bedzie nam zrobic trasy rowerowe i inne z nimi zwiazane aspekty niz super autka.Ale kolarstwo to juz styl zycia,a mentalnosc Niemcow i ich style life mi nie przypada do gustu i nie chce by w duzym stopniu on ingerowal w moj bike style life made in Poland.

To załóż wątek i pochwal się ścieżkami i świetnymi rozwiązaniami w naszym kraju. Może nawet sam podejmij jakąś inicjatywę.

Czekamy :)

Podoba mi sie Twoja odpowiedz i z rekawa riposta - stojaki na rowery maja tak waskie szczeliny ze najczesciej opony pow 2.0 nie wchodza dzieku czemu nie mysle o pozostawieniu rowerku przed sklepem tylko grzecznie laduje sie z nim do srodka co wplywa na bezpieczenstwo mojego bikusia.A takl powanie postaram sie cos znalezc w chwili wolnej i Ci,Wam przedstawie.pzd

Ale kolarstwo to juz styl zycia,a mentalnosc Niemcow i ich style life mi nie przypada do gustu i nie chce by w duzym stopniu on ingerowal w moj bike style life made in Poland.

A jaki jest ten style life made in Poland?

Strach przed kradzieżą roweru na każdym kroku, mało ścieżek, brak tras / singli w górach pod rowery, kierowcy traktujący rowerzystę na polskich drogach jak wroga.

To Ci się tak podoba?

Nie patrz na to że to Niemiec, czy kto kolwiek inny, popatrz po prostu jak na ludzi z większym doświadczeniem od których można się czegoś nauczyć, nie mówię skopiować, ale tam przynajmniej coś się dzieje, a u nas głównie rozmawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...