Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] SRAM X-4 +wielotryb Shimano

Radoslav

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam przerzutkę tylną SRAM X-4 i wielotryb Shimano 6- rzędowy... taki jaki montują w najtańszych rowerach (od 500 do 600 zł). Manetki do tego obrotowe 6-rzędowe Shimano RevoShift. Pytanie brzmi czy ktoś próbował już takiej kombinacji? Jak do tej pory nie jestem w stanie ustawić żeby przerzutka wrzucała na najmniejszą zębatkę i największą. Wszystkie pomiędzy nimi wchodzą bez większych problemów.

Pozdr.

Napisano

Nie wyregulujesz tego ustrojstwa. Przerzutka pracuje w systemie 1:1 (1 mm linki wybrany przez manetkę powoduje przesunięcie przerzutki o 1 mm) a manetk shimano pracują systemie 1:2 (1 mm linki wybranej przez manetkę powoduje przesunięcie przerzutki o 2 mm).

Napisano

No tak własnie przeczuwałem, że z tym może być problem. Mam jeszcze stare manetki SRAM 7.0 gripshift. One z przerzutką zgrają się na pewno, ale zaś czy z wielotrybem nie będzie problemu, bo ma tylko 6 rzędów, a manetki są na 8??

• Mod Team
Napisano

Ciekawi mnie kto revo ze sramem skleił no ale, Ja jeździłem na manetkach shimano i przerzutce srama i działało co 2 ale pełen zakres kasety był.

spokojnie mozesz manetki 7.0 wsadzic do tego wolnobiegu, będziesz miał tylko 2 biegi luźne na gorze albo na dole jak sobie ustawisz :P

Napisano

Dla bezpieczeństwa zablokuj tylko dwa nieużywane biegi śrubkami na przerzutce ograniczającymi jej wychylenie.

Napisano

Udało się... manetki mają trochę luzów, ale działa. Wyszło mi, że największa zębatka jest na 1, druga na 2, trzecia na 3.... ale szósta jest na 7. Tak więc jeździć będzie moja luba na tym cudzie :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...