Skocz do zawartości
  • 0

[Łańcuch] parę pytań

Gość tomek

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich

Mam parę pytań dotyczących łańcucha ;)

1. Chcę czyścić łańcuch mocząc go w benzynie ekstrakcyjnej, ale do tego trzeba zdemontować łańcuch. Więc trzeba kupić skuwacz i spinkę, skuć łańcuch skuwaczem, założyć spinkę, skuwacz odłożyć na półkę i demontować już tylko spinką?

2. Jak się demontuje i montuje łańcuch skuwaczem?

3. Jak się demontuje i montuje łańcuch spinką?

4. Po zdjęciu łańcucha, kółeczka w tylnej przerzutce "wylatują"? czy zostają na swoim miejscu, a potem, żeby łańcuch z powrotem założyć wystarczy tylko je "przeplec" przez te kółka?

5. Czy po zdjęciu i ponownym założeniu łańcucha przerzutki trzeba od nowa regulować?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Tomek.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łańcuch możesz demontować przy pomocy rozkuwacza(tylko - bez żadnych spinek), a zajmuje to kilkanaście sekund... Nawet na trasie to nie problem(ja tak robię i rozpinam łańcuch w byle którym miejscu. Tylko trzeba pamiętać, że nie wolno tak rokuwać tego łańcucha żeby wyleciał cały "bolec" bo wtedy trochę jest więcej roboty. Do samego rozkuwacza nie potrzeba żadnej instrukcji obsługi bo to zbyt proste urządzenie.

Jeżeli chodzi o moczenie łańcucha to wg mnie nie musi to być benzyna ekstrakcyjna czy inne specjalne rodzaje - zdecydowanie wystarczy zwykła 95 albo 98. Ja używam takiej i bardzo ładnie wyżera brudy, a najlepiej to włorzyć go do jakiegoś dużego słoika i cały zalać, a potem trochę poruszać tym łańcuchem w benzynie żeby szybciej to działało.

Po zdjęciu łańcucha przerzutce tylnej nic się dzieje. Kółka nie odpadają. Są przykręcone, chyba że ty masz jakąś inną:)

Po założeniu łańcucha nie trzeba regulować przerzutki.

Napisano

1. Chcę czyścić łańcuch mocząc go w benzynie ekstrakcyjnej, ale do tego trzeba zdemontować łańcuch. Więc trzeba kupić skuwacz i spinkę, skuć łańcuch skuwaczem, założyć spinkę, skuwacz odłożyć na półkę i demontować już tylko spinką?

Spinka nie jest konieczna. Ważne jest jednak, aby nie rozpinać łańcucha w tym samym miejscu więcej niż jeden raz.

4. Po zdjęciu łańcucha, kółeczka w tylnej przerzutce "wylatują"? czy zostają na swoim miejscu, a potem, żeby łańcuch z powrotem założyć wystarczy tylko je "przeplec" przez te kółka?

5. Czy po zdjęciu i ponownym założeniu łańcucha przerzutki trzeba od nowa regulować?

Youtube Twoim przyjacielem:

Jeżeli łańcuch jest w należytym stanie technicznym nic nie powinno z niego wypadać po rozpięciu. Jeżeli tak się dzieje, łańcuch należy wymienić, gdyż najprawdopodobniej jest zużyty go granic swoich możliwości. Ja miałem taki przypadek, że z łańcucha wypadły mi dwie tuleje. Łańcuch miał przebieg około 7000 km. Podobnie rzecz się ma z przerzutkami. Nic nie trzeba regulować po zdjęciu i założeniu łańcucha. Przy rozpinaniu musisz uważać, żeby trzpień nie został całkowicie wypchnięty z łańcucha, bo potem są problemy z jego włożeniem. Trzpień musi być wysunięty na tyle, by móc wypiąć oczko w miarę swobodnie, bez nadmiernego wyginania.

Napisano

Czesc,

Oto odpowiedzi na niektore pytania:

1. Nie wiem dokladnie, ile razy mozna zdjac i znow zalozyc ta sama spinke, bo pewnie sa jakies ograniczenia.

2. Filmik o zdejmowaniu/ zakladaniu lancucha skuwaczem bez spinki:

2. Filmik o dzialanu spinki:

4. Kolka po zdjeciu lancucha nie wylatuja.

5. Przerzutek nie trzeba regulowac po ponownym zalozeniu lancucha.

Napisano

1- dokładnie tak

2,3- www. google .pl tam wszystko jest

4- Nic nie wylatuje bo są przykręcone do wózka przerzutki i wystarczy potem tylko "przepleść" jak to ująłeś.

5- Nie

Napisano

Do czyszczenia nie trzeba rozkuwać łańcucha, możesz kupić np. maszynkę Barbieri sam używam i dobrze się sprawuje. Jednak do shake'ów musisz zdejmować. Rozkuwasz, ujmujesz 1 ogniwo, zakładasz spinkę polecam taką jak na zdjęciu poniżej. Zapinasz(najpierw pospinaj i rozpinaj spinkę przed pierwszym założeniem, łatwiej będzie potem spiąć na łańcuchu.) i gotowe

min_1.jpg

to zależy od skuwacza, jedne są z śrubą kontrującą, te lepsze a drugie bez ale jak ujmujesz ogniwo to bez różnicy. Zakładasz jak na fotce poniżej kręcisz zgodnie ze wskazówkami zegara, aż sworzeń wyskoczy. Spinkę montujesz bez skuwacza.

images?q=tbn:ANd9GcRJ5pTD2NIuQce2o2GF3mtlB_t3V-UcOW7j7WzWbbSxt4utGM2K

tą spinką co ci pokazałem, chyba jest najłatwiejsza ściskasz spinkę do środka, aż pyknie jedna połowa zostaje po jednej stronie łańcucha, druga po drugiej.

4. Po zdjęciu łańcucha, kółeczka w tylnej przerzutce "wylatują"? czy zostają na swoim miejscu, a potem, żeby łańcuch z powrotem założyć wystarczy tylko je "przeplec" przez te kółka? kółka są na swoim miejscy, a łańcuch musisz przepleć przez te kółeczka. Je też możesz oczyścić szmatką z benzyną, potem wytrzeć do sucha.

Mi się nigdy takie coś nie zdarzyło i raczej nie jest możliwe.

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Tomek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...