Skocz do zawartości

[rower] - do 1500zł

piotr16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym się was poradzić.

Jaki wybrać rower do około 1500zł na płaskie drogi + niekiedy spore podjazdy (90% asfalt)

Szukałem po forum i najbardziej do gustu przypadł mi:

- kross a2 2011 - jednak odstrasza mnie korba FC-M311 42/32/22T, bo chciałbym coś koło 46-36-26T kross a2 2011

- kross hexagon v6 2011 - jednak czytałem, że ma słabszy osprzęt od a2

hexagon v6

-author impulse

author

- merida matts 40-v - chociaż też korba :)

merida matts 40-v

- MERIDA CROSSWAY 100-V

MERIDA CROSSWAY 100-V

Zastanawiam się też na kupnem a2 i zmianą korby na lepszą a sprzedażą obecnej, która jest w katalogu.

Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru lub podsunięciu innych godnych uwagi rowerów.

Pozdrawiam,

Piotrek

A i jeszcze jedno poza tematem. Ile wyciągnę km/h na korbie 42 + kaseta 11??

Napisano

Jeśli zależy Ci na prędkości to nie kombinuj ze mienianiem korby tylko kupo od razu rower cross'owy choć by tą meride crossway 100-v lub hercules jump albo author stratos. Do twojej jazdy te rowery sprawdzą się lepiej niż kombinowanie z mtb

Napisano
Napisano

Chyba wybiorę jednak a2 bo zmianę kasety na wyższą będę miał gratis.

Tylko nie wiem czy brać z rocznika '09 czy z '11, bo czytałem że lepszy '09.

Pomóżcie :)

tzn nie kasety a korby

Napisano

No więc tak...

Unibike CrossfireGTS - przyzwoity rowerek. Jak za takie pieniążki, IMHO godny polecenia.

Author IMPULSE to nie jest cross tylko MTB.

Author STRATOS - polecam z czystym sumieniem, IMHO rowerek wart tej ceny.

Kupiliśmy dla syna i sprawuje się świetnie, a jeszcze lepiej się prezentuje - fotki kompletnie tego nie oddają.

Kross 2011 Evado 1.2 - kusi osprzętem i ceną, jednak JA trzymałbym się z daleka od niego z powodu mechanicznych hamulców tarczowych.

Kross Crow Preria - tutaj już lepiej, ale... bardzo "słaba" korba. Za takie pieniążki IMHO mogło by być trochę lepiej.

Merida CROSSWAY 100-V - spoko sprzęt, jadnakże JA za te pieniązki wolałbym STRATOSA. Ale to rzecz gustu...

Giant 2011 Roam 3 Blue - pomijając moją niechęć do tej marki, to z takim osprzętem (mniej-więcej) u Authora dostaniesz model HORIZON 2009 za 1099zł.

Że nie wspomnę o 5-letniej gwarancji dla każdego Authora na ramę.

Trek 7100 - za te pieniążki wygląda bardzo bidnie na tle pozostałych - nawet bym na niego nie spojrzał.

Czy coś pominąłem..??? :whistling:

Mój wzrost to 174cm, od podłoża do krocza - 77cm

Więc jaka rama crossowa będzie dla mnie odpowiednia.

- cross 19"+ (może być tak, że będziesz się czuł równie dobrze lub lepiej na 20-21" - ja tak mam)

- MTB 17-18" (z obliczeń wychodzi 17,27")

Pozdrówka!

Napisano

Kurde, jak ja nienawidzę profilowanych kierownic :/ Wolę proste :)

Wnioskuję z Twojej pomocy, że wezmę stratosa chyba, bo jest lżejszy.

No chyba, że kupię mtb i powoli będę go modyfikował tylko że wtedy gwarancja przepadnie, a nie wiem czy a2 się psują czy też nie.

Napisano

Jeżeli cross to jest jeszcze Romet RX500

http://www.rowery-wilex.pl/sklep/asortyment.php?id_kategorii=1&id_firmy=0&slowa=rx,500&wg=data&jak=desc&ile=20&str=1&id_produktu=869

Cena w linku orientacyjna (tutaj akurat rozm 18") - do osiągnięcia w sklepie stacjonarnym

poniżej test roweru

http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/4521/Miejski.Romet.RX.500.-.test/

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-romet-rx500-2009.html (1 512.11 zł )

Napisano

Za bardzo kombinujesz. Albo cross albo MTB. Ciężko porównywać rowery o różnym przeznaczeniu.

na płaskie drogi + niekiedy spore podjazdy (90% asfalt)

Po co ci MTB na asfalt?

Napisano

Widzę że interesujesz się A2 2011, więc się wypowiem bo mam go około miesiąc w wersji V-BRAKE. Jeszcze nie miałem dużo okazji przejechać się w cięższy teren ale na asfalcie zarówno płaskim jak i dziurawym (a ten u mnie w okolicy przeważa) śmiga bardzo dobrze. Bałbym się szybko jechać delikatniejszym crossem w taki teren, dlatego wybór dla mnie był jasny. Rowerem jeżdżę sporo, ostatnio po 40km dziennie, i jedyne co ostatnio mi się przytrafiło w rowerku to stukanie w okolicach korby. Ostatnio dużo padało i nie przeczyściłem porządnie łancucha z piasku, potraktowałem finish linem każde ogniwko i teraz rowerek śmiga cicho i szybko :thumbsup: Jedyną wadą są opony. Te montowane fabrycznie są do kitu. Ale reszta mnie zadowala, zwłaszcza kiera i przerzutki :)

Napisano

Widzę że interesujesz się A2 2011, więc się wypowiem bo mam go około miesiąc w wersji V-BRAKE. Jeszcze nie miałem dużo okazji przejechać się w cięższy teren ale na asfalcie zarówno płaskim jak i dziurawym (a ten u mnie w okolicy przeważa) śmiga bardzo dobrze. Bałbym się szybko jechać delikatniejszym crossem w taki teren, dlatego wybór dla mnie był jasny. Rowerem jeżdżę sporo, ostatnio po 40km dziennie, i jedyne co ostatnio mi się przytrafiło w rowerku to stukanie w okolicach korby. Ostatnio dużo padało i nie przeczyściłem porządnie łancucha z piasku, potraktowałem finish linem każde ogniwko i teraz rowerek śmiga cicho i szybko :thumbsup: Jedyną wadą są opony. Te montowane fabrycznie są do kitu. Ale reszta mnie zadowala, zwłaszcza kiera i przerzutki :)

Dzięki wielkie, właśnie u mnie też jest sporo dziurawych dróg, i są podjazdy bo to podkarpacie. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.

A oponki to może jakieś do niego semi-slicki pewnie włożę, bo jak mówisz że są słabe to trzeba będzie pewnie je wymienić.

Jeszcze raz dzięki.

Napisano

Próbować możesz. dokup do niego zapięcie, błotniki czy cuś od tego samego sprzedawcy i będzie pole do manewru.

Ten jest lepszy od A2 2011 po kątem amora(podobno) i przerzutek. Możesz też umówić się ze sprzedawcą żeby zmienił ci hamulce na V-ki to może da rade obniżyć cenę (ale dla sprzedawcy to dodatkowa robota, nie wiem czy na to pójdzie)

Opony jak w Level A6.

Koleś chyba prowadzi sklep, zadzwoń do niego i wybadaj sprawę przez telefon, potarguj.

Im dłużej szukasz tym trudniej kupić :P

Ktoś tu jest zadowolony z tego roweru http://www.forumrowerowe.org/topic/72638-rower-level-a2-xt/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...