TomiDNB Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Serwus, Jakie jest według Was najlepsze miejsce na przejazd rowerowy w okolicach Bydgoszczy, leśnymi drogami z ładnymi widokami i ciekawą trasą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Za Ostromeckiem są ciekawe trasy z ładnymi widokami... polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiDNB Napisano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2010 W stronę Nowego Dworu, Strzyżawy czy przy brzegu Wisły? Bo masz na myśli te lasy w pobliżu Ostromecka tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alghar Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Dojedz do wału nad Wisłą koło oczyszczalni,zjedz nad Wisłę(jeśli można) ,ścieżką nad samą rzeką do mostu >park w Ostromecku>przed końcem Ostromecka znajdz rezerwat Las Mariański po lewej stronie drogi asfaltowej do Unisławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wab Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Dla mnie ciekawa jest Puszcza Bydgoska w kierunku Piecek... oczywiście nie jadąc standardową ubitą drogą tylko interwałowymi trasami - mnóstwo górek małych i kilka naprawdę dużych, ciekawe widoki... odbywa się tam Rajd rowerowy Glinki Bike Extreme polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Do puszczy bydgoskiej to raz do roku moge jechać czyli na maratonie metropolii Jakoś nie spodobały mi się tamte tereny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakall Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Pomimo że trochę po czasie polecam kiedyś zrobić rundę wokół zalewu koronowskiego. Piękne widoki, mało ludzi, średnio trudna trasa. jednym słowem miodzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unimrcn26 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Polecam tereny polnocnego pasa rekreacyjnego czyli wszystko pomiedzy gorkami w Fordonie a Smukala ze szczegolnym uwzglednieniem tras wokol zalewu w Smukale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glowak Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Czerwony szlak pieszy polecam. Widoki nad Wisla sa niesamowite i ten podjazd w Trzesaczu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 31 Maja 2011 Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 A ja polecam właśnie na drugą stronę Wisły i tamtejsze tereny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeMonkey Napisano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Fajna pętelka: Fordon-Włóki-Mariampol-Fordon Google Maps Po drodze widok na Wisłę, drewniany kościółek we Włókach i fajny zjazd pod koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eject Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 polecam ostatnio właśnie dokładnie taką trasę zrobiłem dużo ludzi na szosach tamtędy jeździ tylko oni jakoś w odwrotnym kierunku ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angeli Napisano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Co prawda to dłuższa trasa, ale może komuś się przyda (jechałem nią do bydzi, innym razem trasa do topolinka, nie przejechałem jej całej za 1 razem , ale korzystając z ww. linków mogła by fajnie wyglądać): Bydgoszcz do Trzęsacz (link od @LeMonkey), dalej do Topolno (dalej trasą jechałem), dalej kierować się na Topolinek, Gruczno, Kosowo, Niedźwiedź, do mostu Chełmno-Świecie, za mostem 1 w prawo, kierować się do miasta, na początku podjazdu w Chełmnie skręcić w lewo nad J. Starogrodzkie, potem na około jeziorka, prosta droga do Czarże, tam pod wałem (mniej uczęszczana droga), Kierować się na Słończ, trzymając się drogi (i szlaku) dojedziemy do Ostromecka-las mariański, a dalej to już wiecie;) (przejechane trasy to Chełmno-Ostromecko i Chełmno Topólno (Topolno?) Czyli po 2ch stronach Wisły... Piękne krajobrazy są szczególnie koło Topolinka (można wjechać na pkt. widokowy, zobaczyć zabytkową chatę w Chrystkowie, uzupełnić płyny nad J. Starogrodzkim, i spokojna leśna droga za Słończem do Ostromecka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zakon Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Siemka, jestem tu nowy. Wpadłem tutaj szukając miejsc do jazdy w Bydgoszcz, interesują mnie trasy 5-15km. Jestem z Wzgórza Wolności więc najlepiej pasowało by mi las-glinki i inne bliskie lokacje. Licze na waszą pomysłowość. Ps. Nie chce jeździć na Piecki ponieważ nie znam trasy a nie chce się zgubić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pimbarian Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Hej, Polecam nastepujacy wypad. Jedziemy z Bydgoszczy pociagiem Arriva Linia Fioletowa do Unislawia. Oplata za przewoz roweru w weekend 1zl, normalny dzien tygodnia 5zl, bilet normalny okolo 4zl, bilety mozna kupic w pociagu. Rozklad jazdy Poziom trudnosci: Dla kazdego Czas przejazdu: 1,5 do 4 godzin - zalezy od tempa i postojow Typ trasy: Trasa wiedzie w polowie asfaltem (znikomy ruch samochodowy) a w polowie utwardzanymi drogami lesnymi i rowerowymi. Atrakcje: - bardzo fajny zjazd w Rzeczkowie - fajny, lagodny podjazd przez las za Skludzewem - fajna droga dla rowerow przez las na odcinku pomiedzy Waldowem Krolewskim a Nowym Dworem Plan trasy: Trasa Pozdrawiam, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubWelnowski Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Ten rajd glinki bike extreme odbywa się jeszcze? Jak myślicie mogłbym też jechać mam 12 lat. Być może kolega by też jechał w moim wieku. Jeśli chodzi o wytrzymałość to raczej dam radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Co prawda to dłuższa trasa, ale może komuś się przyda (jechałem nią do bydzi, innym razem trasa do topolinka, nie przejechałem jej całej za 1 razem , ale korzystając z ww. linków mogła by fajnie wyglądać): Bydgoszcz do Trzęsacz (link od @LeMonkey), dalej do Topolno (dalej trasą jechałem), dalej kierować się na Topolinek, Gruczno, Kosowo, Niedźwiedź, do mostu Chełmno-Świecie, za mostem 1 w prawo, kierować się do miasta, na początku podjazdu w Chełmnie skręcić w lewo nad J. Starogrodzkie, potem na około jeziorka, prosta droga do Czarże, tam pod wałem (mniej uczęszczana droga), Kierować się na Słończ, trzymając się drogi (i szlaku) dojedziemy do Ostromecka-las mariański, a dalej to już wiecie;) (przejechane trasy to Chełmno-Ostromecko i Chełmno Topólno (Topolno?) Czyli po 2ch stronach Wisły... Piękne krajobrazy są szczególnie koło Topolinka (można wjechać na pkt. widokowy, zobaczyć zabytkową chatę w Chrystkowie, uzupełnić płyny nad J. Starogrodzkim, i spokojna leśna droga za Słończem do Ostromecka) Polecam tą trasę W dużej mierze jeżdże tam kolarką i jest świetnie Podjazdy/ zjazdy (zalezy w którą stronę się jedzie ) w Czarże , Kozielcu , Strzelcach i Trzęsaczu potrafią zapaść w pamięci Jesli chodzi zaś o tereny leśne to za Solcem Kujawskim jak się jedzie na Toruń jest sporo terenu do jazdy. Płasko ale fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofK Napisano 18 Maja 2013 Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Polecam tą trasę W dużej mierze jeżdże tam kolarką i jest świetnie Podjazdy/ zjazdy (zalezy w którą stronę się jedzie ) w Czarże , Kozielcu , Strzelcach i Trzęsaczu potrafią zapaść w pamięci Jesli chodzi zaś o tereny leśne to za Solcem Kujawskim jak się jedzie na Toruń jest sporo terenu do jazdy. Płasko ale fajnie Polecam zdecydowanie, trasa: Bydgoszcz, Strzelce, Trzęsacz (podjazd 7%) na górze w prawo na Kozielec, w Kozielcu za starym (drewnianym i pięknym) kościołem w prawo, docieramy do zjazdu 10% mijając po drodze prze za######.... widok na Wisłę (POLECAM! tylko ostrożnie z tym zjazdem, kilku tam powypadało), dalej miejscowość Grabowo (urodziła się Bożena Dykiel) za Grabowem po lewej stronie mały zagajnik (zatrzymaj się, z drogi nic nie widać: stary mały cmentarz, super kapliczka pielęgnowana przez okolicznych mieszkańców, całość sięga 1660 roku!!!), dalej spokojnie dojeżdżasz do drogi 248, mijając po drodze po prawej stronie łąkę gdzie często spotkamy sarenki, nie wspominając o bogatej zwierzynie mijanej z naszej prawej buszującej w gęstych lasach (może nie widać, ale sporo słychać :-) ) na Drogę 248 w lewo i cały czas prosto do DK5. Popularną "5" ostrożnie, poboczem (ach te TIRy) dojeżdżamy do Trzeciewca i nacieramy w lewo. Spokojną drogą, jedziemy z pierwszeństwem i dojeżdżamy spokojnie do pierwszego oznakowania na Kozielec (prostu i w prawo): skręcamy w prawo. Śmigamy prostu do Trzęsacza (wyjeżdżamy na krzyżówce, gdzie wcześniej po podjeździe w Trzęsaczu skręciliśmy w prawo) - tym razem odbijamy w prawo, niedługo po tym zjeżdżamy z drogi z pierwszeństwem na Włóki. Za chwilę mijamy, drugi już dzisiaj drewniany kościół, ten wyjątkowo stary (kilkaset lat) i urokliwy, przez łąki i pola mijając po drodze chałupy oferujące "świeże jaja" i "młode ziemniaki" dojeżdżamy do Gądecza. Tu uwaga, skręcamy w pierwszą drogę gruntową w lewo (łatwo ją przeoczyć, jak dojechałeś do budynku pomocy społecznej czy coś takiego, to drogę przegapiłeś :-) ), po prawej mijamy garaże i gruntówką suniemy.... w dół. Rewelacyjny zjazd, po którego prawej stronie głęboki klif (czy jak to nazwać), jesteśmy w pradolinie Wisły, więc widoki muszą być świetne (i są!!!). Nie zapomnij zobaczyć jaskini solnej, która jest przed zakrętem w lewo (widać po prawej przy drodze drewnianą barierkę) zatrzymaj się i zobacz wejście do jaskini, jest po drugiej stronie klifu, ale można wypatrzeć, jest nie wielkie, trzeba wchodzić czołgając się (ale to może na inną wyprawę). Zjeżdżamy dalej, mijamy domostwa i zagrody (w ostatniej w lewej spotkamy od zawsze tam chyba urzędującego... osiołka, przy którym jeśli się zatrzymamy zacznie strasznie nerwowo skrzeczeć (warto się pośmiać z nim). Dojeżdżamy do drogi w Strzelca, skręcamy na nią w prawo i sio do Bydgoszczy.... Koniec wycieczki. Polecam. Super widoki, super jazda, całość 45 km - 2,5 godziny. ... to się rozpisałem.... ze względy na zjazd w Gądeczu (nie zawsze utwardzony) chyba kolarki tam nie polecam.... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butchmk Napisano 20 Maja 2013 Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Puszcza bydgoska, jeśli ktoś nie jest przekonany po pierwszym razie to gwarantuje, że zyskuje po bliższym zapoznaniu. Jest tam wszystko od łagodnych ubitych szlaków po ostre zjazdy i podjazdy. Polecam, wiem co mówię "wychowywałem" się w tym lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 No to ceo? pedałujemy? Dziś ok 12tej ?samo południe? jak już się trochę cieplej zrobi.Planuję pokręciś się z 3-4 godzinki od Myslecinka przez Fordon uderzyć na Chełmno i wrócić od strony OstromeckaTempo wycieczkowe ze średnią 25km/h teren różny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk1980 Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Fajna pętelka: Fordon-Włóki-Mariampol-Fordon Google Maps Po drodze widok na Wisłę, drewniany kościółek we Włókach i fajny zjazd pod koniec Faktycznie będę musiał spróbować pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 hej, czy ktoś może podesłać link do mapy zeszłorocznego maratonu metropolii? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagdaM Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Bydgoszcz zrobiła niedawno aplikację mobilną (po prostu "Bydgoszcz" ) i mają tam kilka ogpsowanych tras rowerowych, dosyć krótkie i przyjemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silas Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Polecam trasy nad zalewem koronowskim cisza spokój świetne tereny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miskaa Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Ja polecam dojechać do Koronowa i kierować się na Pień, potem na Słończ, postój w Czarżu i powrót tą samą trasą do Bydgoszczy. Często jeżdżę, bardzo przyjemna trasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.