Skocz do zawartości

[napęd] cały do wymiany

galbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w moim pierwszym poście na tym zacnym forum.

Bardzo proszę o pomoc w doborze komponentów do napędu.

Mój rower to RockRider 5.2 przejeżdżam na nim około 1k km rocznie - typowo rekreacyjnie.

Ponieważ udało mi się właśnie urwać łańcuch a zarówno przednie jak i tylne zębatki są już w stanie agonalnym będę wdzięczny za pomoc w doborze nowych elementów.

Na początek - zakładam, że to co mam w tej chwili to wolnobieg, który chciałbym wymienić na kasetę.

snc00208r.jpg

snc00211q.jpg

Pytania:

1. czy wymiana wolnobiegu na kasetę jest możliwa ?

2. jakie części są do takiej wymiany potrzebne (oprócz kasety rzecz jasna)?

3. czy zestaw kaseta HG-50, łańcuch HG-50, suport Shimano BB-UN54 68/122 mm i korba SHIMANO FC-M171 MTB będzie dobrym wyborem?

Pozdrawiam

Bogusz

Napisano

1. To jest kaseta.

2. Do nowej kasety nowy łańcuch i jeśli korba jest zużyta, nowe tarcze lub cała korba.

3. Kaseta ok, łańcuch ok, korby bym nie kupował. Conajmniej coś klasy Altus/Acera.

W stanie agonalnym? A moim zdaniem ta kaseta jeszcze sporo przejedzie, ale przydałoby się ją umyć.. Chyba, że zdjęcia nie są aktualne. Poza tym co z tego, że łańcuch się zerwał? Spinka/pin w dłoń i spinasz/skuwasz.

Napisano

na Twoim miejscu bym sobie darował to wszystko, skuł łańcuch bądź założył spinkę i odłożył na lepszy ,, komplet " napędu.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi

Cieszę się, że jednak to jest kaseta.

Zdjęcie jest aktualne i jeśli Twoim zdaniem ta kaseta nadaje się jeszcze do jazdy to już druga dobra wiadomość dzisiaj, niestety zębatki na korbie wyglądają dużo gorzej.

O wymianie myślę dlatego, że od jakichś 300 km na 6,7 i 8 koronce łańcuch przeskakiwał nawet przy niezbyt mocnym nacisku na pedała, ale może faktycznie na razie załatwię sprawę drugą spinką na łańcuchu, żeby dojechać do zimy.

Pytanie - czy dokładając teraz spinkę muszę skrócić łańcuch o jedno ogniwo czy też nie ma to znaczenia dla sprawy.

Drugie pytanie - z jakich elementów powinien składać się "lepszy komplet"

Napisano

To już zależy do jakiej jazdy potrzebujesz.

pół na pół asfalt i wertepy, dużych gór unikam, typowa rekreacja bez zapędów wyczynowych :)

Napisano

Jak powiedziałem, lepsza korba i będzie ok. Od biedy może być Altus/Acera (FC-M3XX), ale pomyślałbym o czymś od Alivio w górę, np. FC-M410 lub FC-M430 (w wersjach pod Octalink). Do rekreacyjnej jazdy w sam raz.

Ewentualnie można jeszcze wziąć łańcuch typu Shimano CN-HG70 lub Wippermann Connex 800/804. Różnica w cenie niewielka, a troszkę lepsze.

Skoro zerwałeś łańcuch, i tak straciłeś ogniwo. Więc nie ma sensu jeszcze bardziej skracać łańcucha. Skoro coś przeskakuje, zacznij od porządnego wyczyszczenia kasety i łańcucha, to potrafi sporo pomóc. Pokaż jeszcze zdjęcia aktualnej korby, ocenimy stan tarcz.

Napisano

poniżej zamieszczam zdjęcia najmocniej wyrobionych zębatek w kasecie oraz zdjęcia korby - będę wdzięczny za ocenę ich stanu

snc00212.jpg

snc00216e.jpg

snc00217pd.jpg

snc00218y.jpg

snc00219hd.jpg

snc00220o.jpg

Na korbie najbardziej zjechana jest środkowa i najmniejsza zębatka

Napisano

na tej najbardziej wyrobionej zębatce,zwłaszcza kasety nowy łańcuch będzie raczej na pewno przeskakiwal. Warto skup lancuch, wyczyscic naped i sprawdzic czy nadal lancuch przeskakuje, bo mi sie wydaje ze jeszcze sporo na tym zestawie mozesz pojezdzic:)

Napisano

Wielkie dzięki za pomoc dla wszystkich.

Jutro zajmę się skuciem łańcucha i wypucowaniem napędu.

Jeżeli łańcuch dalej będzie przeskakiwał do będę Was dalej nudził.

Dzięki i pozdrawiam

Bogusz

Napisano

dokładnie jak piszą wyżej, odłóż na octalnik alivio bądź już zainwestuj w deorke, masz więcej czasu na uzbieranie większego budżetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...