galbo Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Witam w moim pierwszym poście na tym zacnym forum. Bardzo proszę o pomoc w doborze komponentów do napędu. Mój rower to RockRider 5.2 przejeżdżam na nim około 1k km rocznie - typowo rekreacyjnie. Ponieważ udało mi się właśnie urwać łańcuch a zarówno przednie jak i tylne zębatki są już w stanie agonalnym będę wdzięczny za pomoc w doborze nowych elementów. Na początek - zakładam, że to co mam w tej chwili to wolnobieg, który chciałbym wymienić na kasetę. Pytania: 1. czy wymiana wolnobiegu na kasetę jest możliwa ? 2. jakie części są do takiej wymiany potrzebne (oprócz kasety rzecz jasna)? 3. czy zestaw kaseta HG-50, łańcuch HG-50, suport Shimano BB-UN54 68/122 mm i korba SHIMANO FC-M171 MTB będzie dobrym wyborem? Pozdrawiam Bogusz
Fenthin Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 1. To jest kaseta. 2. Do nowej kasety nowy łańcuch i jeśli korba jest zużyta, nowe tarcze lub cała korba. 3. Kaseta ok, łańcuch ok, korby bym nie kupował. Conajmniej coś klasy Altus/Acera. W stanie agonalnym? A moim zdaniem ta kaseta jeszcze sporo przejedzie, ale przydałoby się ją umyć.. Chyba, że zdjęcia nie są aktualne. Poza tym co z tego, że łańcuch się zerwał? Spinka/pin w dłoń i spinasz/skuwasz.
Schwinn Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 na Twoim miejscu bym sobie darował to wszystko, skuł łańcuch bądź założył spinkę i odłożył na lepszy ,, komplet " napędu.
galbo Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Napisano 21 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi Cieszę się, że jednak to jest kaseta. Zdjęcie jest aktualne i jeśli Twoim zdaniem ta kaseta nadaje się jeszcze do jazdy to już druga dobra wiadomość dzisiaj, niestety zębatki na korbie wyglądają dużo gorzej. O wymianie myślę dlatego, że od jakichś 300 km na 6,7 i 8 koronce łańcuch przeskakiwał nawet przy niezbyt mocnym nacisku na pedała, ale może faktycznie na razie załatwię sprawę drugą spinką na łańcuchu, żeby dojechać do zimy. Pytanie - czy dokładając teraz spinkę muszę skrócić łańcuch o jedno ogniwo czy też nie ma to znaczenia dla sprawy. Drugie pytanie - z jakich elementów powinien składać się "lepszy komplet"
Schwinn Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 To już zależy do jakiej jazdy potrzebujesz.
galbo Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Napisano 21 Sierpnia 2011 To już zależy do jakiej jazdy potrzebujesz. pół na pół asfalt i wertepy, dużych gór unikam, typowa rekreacja bez zapędów wyczynowych
Fenthin Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Jak powiedziałem, lepsza korba i będzie ok. Od biedy może być Altus/Acera (FC-M3XX), ale pomyślałbym o czymś od Alivio w górę, np. FC-M410 lub FC-M430 (w wersjach pod Octalink). Do rekreacyjnej jazdy w sam raz. Ewentualnie można jeszcze wziąć łańcuch typu Shimano CN-HG70 lub Wippermann Connex 800/804. Różnica w cenie niewielka, a troszkę lepsze. Skoro zerwałeś łańcuch, i tak straciłeś ogniwo. Więc nie ma sensu jeszcze bardziej skracać łańcucha. Skoro coś przeskakuje, zacznij od porządnego wyczyszczenia kasety i łańcucha, to potrafi sporo pomóc. Pokaż jeszcze zdjęcia aktualnej korby, ocenimy stan tarcz.
galbo Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Napisano 22 Sierpnia 2011 poniżej zamieszczam zdjęcia najmocniej wyrobionych zębatek w kasecie oraz zdjęcia korby - będę wdzięczny za ocenę ich stanu Na korbie najbardziej zjechana jest środkowa i najmniejsza zębatka
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 Gdy zębatki będą w takim stanie: będziesz mógł powiedzieć, że są w stanie agonalnym. Teraz jest wszystko ok, napęd jeszcze sporo przejeździ.
kamfan Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 na tej najbardziej wyrobionej zębatce,zwłaszcza kasety nowy łańcuch będzie raczej na pewno przeskakiwal. Warto skup lancuch, wyczyscic naped i sprawdzic czy nadal lancuch przeskakuje, bo mi sie wydaje ze jeszcze sporo na tym zestawie mozesz pojezdzic:)
galbo Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Napisano 22 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki za pomoc dla wszystkich. Jutro zajmę się skuciem łańcucha i wypucowaniem napędu. Jeżeli łańcuch dalej będzie przeskakiwał do będę Was dalej nudził. Dzięki i pozdrawiam Bogusz
Schwinn Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 dokładnie jak piszą wyżej, odłóż na octalnik alivio bądź już zainwestuj w deorke, masz więcej czasu na uzbieranie większego budżetu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.