MrFiliposa Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Witam Wiem że jest dużo takich tematów. Ale chciałbym zrobić jeden naprawdę porządny. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru do MTB (max 1700 zł).Mam 172 cm wzrostu i 50 kg wagi(wiem chudzielec ze mnie ) Ta cena jest sporo wygórowana więc proszę o nie przekraczanie tej stawki znacznie. Zależy mi nie tylko na jeździe w terenie ale i po szosach. Do tej pory mam dwa pomysły: http://allegro.pl/kross-level-a2-disc-shimano-alivio-hydraulika-hit-i1775988391.html#gallery http://allegro.pl/merida-matts-tfs-100-d-2011-najnizsza-cena-1699zl-i1775984219.html A że jestem kompletnie zielony chciałbym Was poprosić o wymienienie zalet i wad tych rowerów lub zaproponowanie innych modeli. Proszę o nie pisane o tym że jest wiele takich tematów bo wszystkie przeczytałem i dalej nie jestem pewien wyboru. Chce aby ten rower mi trochę posłużył... Pozdro MrFiliposa Sory zagapiłem się pisząc ten tekst, ;/.Jest jeszcze trzecia opcja http://allegro.pl/rower-cube-aim-black-white-2012-r-20-w-wa-i1776204485.html
wikrap1 Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Z tej trójki, to wybrałbym cube jeśli o osprzęt chodzi. Kross wypada podobnie, ale wolałbym cube. Merida to na pewno solidna rama, ale amortyzator to straszna kupa. Nie wiem, jak się mają do siebie te trzy ramy, strzelam że Cube lub merida jest najlepsza. Ja proponuję cube z tej trójki. Choć ja w tej cenie 2 lata temu kupiłem MaGnuma Evo x z karbonowymi widełkami na deore i osprzęcie poktroju deore(np. korba suntour) i do tego amor RS j4, ale alivio nie jest dużo słabsze. Amor XCM mocno odbiega od j4. Ale za to rama meridy lub cube, to większy prestiż niż jakiśtam MaGnum. Choć technicznie te ramy są tej samej jakości.
krissek Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Merida z aukcji którą podałeś będzie za duża na Twój wzrost-najlepsza powinna być 19' Jak nie zależy Ci na tarczach to może Unibike http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html#fragment-2 ?? Z ceny pewnie jeszcze da radę coś urwać albo poczekaj jakiś miesiąc to wyprzedaże się zaczną Wydaje mi się że ma najlepszy obecnie stosunek jakość/cena
rybciasum Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Merida z aukcji którą podałeś będzie za duża na Twój wzrost-najlepsza powinna być 19' mam 20" meridy i jest niższa od 19" krossa oraz unibike, pozdrawiam
MrFiliposa Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Napisano 21 Sierpnia 2011 Merida z aukcji którą podałeś będzie za duża na Twój wzrost-najlepsza powinna być 19' Kolo oferuje ten sam rowerek w rozmiarze 20, link podałem tylko żeby pokazać parametry,wygląd, co do rozmiaru nie ma problemu
radamenes Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Kross ze względu na hamulce skoro teren oraz cene ale polecam stronę www.kross.pl>rowery>rozmiary 17" jest do 177cm przewidziane. 19" będzie dla ciebie raczej za długie. Ewentualnie Cube 18" gdyż jest bardzo krótki ale i tak musiał byś mierzyć.
krissek Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Co Wy jesteście tacy zapatrzeni w tego Krossa??kiedyś oferowali fajny osprzęt za rozsądną cenę ale z roku na rok jest z tym gorzej Uważam że teraz najlepiej wyposażone rowery oferuje właśnie Unibike Porównajcie sobie osprzęt w/w Krossa z tym Unibike'iem którego pokazałem wcześniej Jedynie hamulce są w miarę mądre w A2-cała reszta na kiepskim poziomie Ja osobiście wolałbym mieć lepszy osprzęt i amortyzator kosztem kosztem hamulców
MrFiliposa Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Napisano 21 Sierpnia 2011 Kurcze to ja już sam nie wiem. Raz piszecie kross, drugi CUBE. Jeśli chodzi o moje zdanie brał bym CUBE.Kross jak mówił poprzednik z roku na rok jest coraz gorzej.Kiedyś miałem krossa sfx 500(za######i*** rowerek), no ale pech chciał że komuś się bardzo spodobał i sobie pożyczył :/.Postanowiłem wziąć coś innego niż kross. Padło na CUBE i Meride.Więc jeszcze raz pytam: co lepsze CUBE czy Merida?? Za wszelkie odpowiedzi bardzo bardzo dziękuję!
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Dla jednego lepsza Merida dla innego Cube, a Ty sam zdecyduj co Ci bardziej podchodzi bo różnicy w osprzęcie praktycznie nie ma ... PS Podpowiedź - z punktu widzenia złodzieja bardziej atrakcyjny może być rower z tarczami ...
MrFiliposa Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Napisano 21 Sierpnia 2011 A czy gdyby wziął bym Cube'a to jest możliwość zmienienia na tarczówki??
damador Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 A czy gdyby wziął bym Cube'a to jest możliwość zmienienia na tarczówki?? zawsze jest - tylko co nieco sie wymienia
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2011 Napisano 21 Sierpnia 2011 Taa, jest możliwość , kupisz "tylko" nowe - manetki, piasty, szprychy, hamulce .
krissek Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 Ale zastanów się czy wykorzystasz te tarczówki Miałem w zeszłym roku podobny dylemat-wahałem się miedzy Mbike 0.6 z V-kami a Unibike Expert na tarczach O kupnie Experta przesądziło to że mieszkam w beskidach a wiadomo że górek tu nie brakuje Tak jak pisze Rulez zmiana V-ek na tarcze pociąga za sobą większe koszta niż same hamulce Jak miałbyś ok.2k to za tą kwotę wyrwiesz Unibike Flite http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-flite-2010.html#fragment-2 na dobrym osprzęcie i fajnych hamulcach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.