Skocz do zawartości

[łańcuch] zamiana CN-HG53

greg4434

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Na łańcuchu CN-HG53 przejechałem do tej pory 1300km i rozciągnął się już o 0,6%. Pomyślałem, żeby kupić drugi łańcuch, póki jeszcze jest szansa jego przyjęcia na kasetę.

Moja kaseta to Shimano CS-HG30 11-32T, 9-speed.

I teraz pytania:

1. Czy kupić taki sam łańcuch czy inny (wolałbym mniej rozciągliwy)?

2. Czy łańcuch koniecznie od Shimano? Możecie polecić jakiś dobry łańcuch ze spinką, który będzie pasował do ok. 70zł?

3. Jeśli łańcuch Shimano to jakie spinki polecacie?

4. Jaki polecacie skuwacz (myślę do 30 zł)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Napisano

1. Możesz mniej rozciągliwy, ale generalnie do 70zł to shimano najkorzystniej wypada. Weź możliwie najwyższy model pod 9 biegów w tej cenie :)

2. Nie musi być od siamano ale w tej cenie wątpie czy coś lepszego dostaniesz. Pod 9 biegów każdy 9 biegowy łańcuch podejdzie

3. Spinka SRAM'a - wg. mnie najlepsza, ludzie polecają jeszcze spinki Wipperman'a Connex - też bardzo fajna, jednak na SRAMa obstawiam, sam używam

4. Hmhmhmhmhmhmhh... sam używam takiego no name za 15zł i nic złego się z nim nie dzieje, ale jak markowo chcesz, porozglądaj się za skuwaczem PRO - fajne bajery ma jak np. miejce na dodatkowy pin skuwający, etc. Niemniej jak to ma być stacjonarny skuwacz to brałbym nawet jakiegos no name

Napisano

Nie ma sensu. Kaseta kosztuje tyle co łańcuch ok 70 zł. Sposób na 3 łańcuchy zalecany jest do drogich kaset by zaoszczędzić kasę. W tym wypadku nie ma za bardzo co oszczędzać. Jeździj do końca aż zaczniesz mieć problemy z przeskakiwaniem łańcucha.

Napisano

Kiedyś stosowałem metodę jazdy całorocznej na jednym łańcuchu/kasecie (5-6 tys km) po czym po zimie wyrzucałem taki napęd i kupowałem nowy. Był to podobny przedział cenowy jak u ciebie. Napęd po zimie był sponiewierany ale działał, więc myślę że nie ma sensu inwestować w dwa łańcuchy. Być może pożyłby i dłużej ale tego nie byłem w stanie sprawdzić.

Napisano

@mariuszpk, nawet na kasecie deore myślę, że jest sens jeździć na 2 łańcuchy (3 nie bardzo). Łańcuchy po 40zł (ja kupiłem kiedyś po 27zł) a kaseta 70zł. Trwałość napędu praktycznie prawie 2x większa. Poza tym według mnie posiadanie 2 łańcuchów jest też wygodniejsze.

Napisano

Czyli jeżeli Tabo używał by 2 łańcuchów to by mu kaseta hg30 starczyła na ponad 12000 km?

hg-53 po 27 zł? Możesz mi podać namiary na sklep. Chętnie kupie z 2 sztuki.

Napisano

Crazyk napisał, że kiedyś kupił. Więc nie nakręcajcie się, że obecnie wyrwiecie HG53 za 27zł. W 2007 kupowałem za 30zł, i od tego czasu stopniowo ceny wzrosły do obecnego poziomu. Tak jak wszystkie części rowerowe, począwszy od dętek (gdzie te maxxisy ultralight po 11zł? :) ) A skończywszy na korbach (za dzisiejszą cenę korby slx w 2007/2008 mozna było kupic XT).

Kończąc OT dodam, że nawet na napędzie deore opłaca się jeździć na "kilka łańcuchów". Mam kasetę Deore + 3 łańcuchy deore i zrobione ponad 13.000km. Szacuję, że jeszcze ze 2000 km ten napęd przejedzie. Taki dystans w systemie "na jeden łańcuch" kosztowałby znacznie więcej. Zakładając że na jednym łańcuchu przejedziesz 3000-4000km, to do pokonania 15000km zużyjesz 3-4 łańcuchy i tyle samo kaset. Także jeżdżąc na 3 łańcuchy jesteś do przodu o 2-3 kasety :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...