Skocz do zawartości

[okładziny] Trwałość okładzin Shimano B01S

mklos1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie da się precyzyjnie określić na ile dany element starcza. Wszystko zależy od stylu jazdy, warunków, pogody, ciężaru rowerzysty i terenu. Jeżeli będziesz jeździł po mieście lub równym terenie, okładziny starczą Ci na dłuuugo. Jak pojedziesz w góry na cały dzień na maraton i będzie błoto, które skutecznie ściera te okładziny, to po powrocie do domu będziesz musiał je wymienić.

Ogólnie okładziny żywiczne hamują najsłabiej i są najmniej trwałe. Metaliczne mają jakąś 30% wieksza siłe hamowania i starczaja na sporo dłużej.

To akurat wiem. Aczkolwiek nie zauważyłem szczególnych problemów jeżeli chodzi o siłę hamowania (przynajmniej na chwilę obecną). Mi raczej chodziło o odpowiedź na pytanie czy będzie to 400-500 km czy 1500-2000 km.

U mnie, jazda terenowo-asfaltowa, góry, raczej w warunkach suchych (nie wyjeżdżałem specjalnie w deszczu, "jazda w błocie" to pojęcie względne, na pewno nie nurkowanie w nim), moja waga ok 80 kilo, żywice wystarczały na ok 3 miesiące, ok 2000 km. Raczej nie zjeżdżałem okładzin do końca, przy mocniejszym zużyciu zaczynają sie rozwarstwiać i strzępić, kruszyć, więc wymieniałem na nowe.

Cześć!

Mam pytanko. Jaka jest trwałość okładzin B01S (żywiczne)? Rower Kross Level A4, jazda mało (czasami średnio) agresywna.

tylne kolcki wymienilem po 1200 km - przenie jescze trzymam - tak ze zuzywalnoscia

90 kg - miasto lekki teren / sporo jazdy w ciezkiej pogodzie -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...