Skocz do zawartości

[do 2000 zł] MTB

ArturEX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam koleżankę, która chce sobie kupic rower. Podstawowe wymaganie to, żeby był ładny, nowy i do 2000zł - taki budżet ma do dyspozycji.

Ja, chciałbym jej pomóc w wyborze, gdyż pasuje, żeby nie kupiła jakiegoś badziewia, które zaraz by się rozsypało.

Zapropobowałem jej następujące modele:

Trek 4300 DISC:

Trek 4300:

Kross Level A4:

Kross Hexagon V8:

Merida Matts TFS 300-V:

Merida Matts 60-D:

Merida Matts 40-D:

Specialized P2:

Trek 4500:

Osobiście skłaniałaby się w stronę Treka 4300. Tylko nie wie czy "zwykły", czy "DISC". Myślę, że jeśli "DISC" ma mocowanie na V-brake, to w przyszłości mogłaby powrócić do tych hamulców, gdyby tarcze jej nie spasowały.

Co przemawia za Trekiem? Dożywotnia gwarancja na ramę, sprawdzona marka (jeżdżę Trekiem drugi rok) i w miarę solidny osprzęt (całość Shimano - przerzutki). Ja starałem się jeszcze zaproponować Krossa Level A4 oraz Hexagona V8, które wyglądają dobrze.

Co Wy myślicie o tym wszystkim? Czy koleżanka dokonała dobrego wyboru? Co różni Treka 4300 od 4300 DISC prócz tarczówek? oraz czy moja propozycja z Krossami nie wydaje się lepsza?

Pozdrawiam i zachęcam do udzielania się :-)

v8 to porazka za ta kwote, polecam:

a2 lady- bardzo tani a osprzet alivio

a4 level

a6 level

unibike evolution

author kinetic

kellys salamander- na rowerzysta.pl masz za 1700

Trek przy tych sie chowa, a jak kolezanka chce rower z ladnym napisem to niech bierze pierwszy lepszy;).

Czy ja wiem, aż tak źle nie jest ma np 27 biegów. To kobieta więc raczej na męskich rowerach będzie jej niewygodnie i może się zniechęcić, no chyba że to zaprawiona zawodniczka XC ale słowa o tym nie ma.

Podstawowe wymaganie to, żeby był ładny, nowy i do 2000zł

Skoro szukasz roweru dla kolezanki to nie rozumiem dlaczego szukasz w typowo meskich rowerach... Jesli chodzi o treka to sama sie woze takowym, ale babska wersja mianowicie skye sl 2011. Jest super wygodny ! Treka 4300 disc posiada moja chlopina i dla niego jest ok, ale ja bym sie nie zamienila ;) Co babska geometria ramy to babska ;) Treki wypadaja gorzej cenowo, jesli chodzi o osprzet ( z reguly wszyscy skupiaja sie na porownywaniu przerzutek ), ale wszystkie komponenty maja shimano. Na pewno maja lepsze piasty niz np w krossie w adekwatnej cenie, ladniej wyprofilowana kierownice, ogolnie jakosc wykonania jest duzo lepsza ;) Cos kosztem czegos... A trzeba przyznac, ze ramy w treku sa naprawde fajne :) Wiadomo, ze kazdy zachwala swoj rower i niewazne jakiej firmy rower jej doradzisz, byle mial damska geometrie :)

• 4 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za opowiedzi.

Już wyjaśniam.. przebieram w męskich bo ona nigdy nie wejdzie na damke. Nauczyła się już jeździć na męskich rowerach i takie jej się najbardziej podobają.

Dałem jej do wglądu całą listę moich i waszych propozycji i zdecydowała się na Treka 4300, którego kupi w zimie, by było taniej. Oczywiście w wyborze się kierowała tym, że najbardziej jej się kolor spodobał :wacko: i pewnie dlatego, że i ja mam Treka :)

Wprawdzie mój, a 4300 to dwa światy, to myślę, że będzie zadowolona :)

POzdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...