brt0555 Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam! Przegladalem filmiki na youtube, w poszukiwaniu filmiku jak prawidlowo dobrac rozmiar lancucha, oraz jak go zdjac bez uszkodzen, przy okazji natrafilem na pewna metode i jestem ciekaw czy ja znacie i stosujecie i czy sie sprawdza. Tradycyjna polega na zalozeniu lancucha na najwieksza zebatke z przodu i tylu, przelozenie przez przerzutki i dobrania lancucha tak zeby byl dosyc naciagniety(wiem, ze napisalem to tak łopatologicznie, jednak nie chodzi o samo wytlumaczenie tej metody, co przypomnienia/porownania) Ta polega na tym, zalozeniu lancucha na najwieksze zebatke z przodu i z tylu, przymierzenie lancucha bez przekladania przez przerzutki i dodaniu do odleglosci 2 dodatkowych ogniw. Co o tym myslicie? http://www.youtube.com/watch?v=sSl8F6ZLLFg Czas 3:03 Ps Jeszcze szybkie pytanko o lancuch, jesli chce zalozyc spinke, to musze skrocic lancuch o jedno ogniwo i potem zalozyc spinke(czyli podmienic ogniwo na spinke)?
Schwefel Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Ja tak zakładałem łańcuch i nie mam zastrzeżeń.
Arek03170 Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Efekt będzie ten, wkońcu skraca się o pełne ogniwa, a to czy ktoś skróci jedną więcej, albo mniej niż na filmiku nie ma takiego znaczenia, chyba, że ktoś ma krótki albo średni wózek i normalną kasetę, wtedy trzeba skrócić jak najwięcej. Do tej pory nie znałem tej metody, stosowałem tę popularną :] Żeby założyć spinkę musisz wybić dwa sworznie i część ogniwa zewnętrzną, czyli spinką podmieniasz z połową ogniwa :]
corsarz Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 jesli chce zalozyc spinke, to musze skrocic lancuch o jedno ogniwo i potem zalozyc spinke(czyli podmienic ogniwo na spinke)? Spinka zastępuje jedno ogniwo. Dobierasz długość łańcucha a spinkę traktujesz jak jedno z ogniw. Ja przy dobieraniu długości łańcucha zakładam go na najmniejszą tarczę (przód) i najmniejszą koronkę (tył), przewlekam przez przerzutkę i w takim ustawieniu łańcuch ma być napięty (lekko napięty tzn. że gdyby dodać kolejne ogniwo byłby wtedy lekko luźny)
Grand231 Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Ja przy dobieraniu długości wykonuję następujące kroki: przerzutka z przodu na najniższą z tyłu na 9-kę, i przy dobieraniu rozmiaru skracam łańcuch tak aby łańcuch szedł w wózku po zapięciu równolegle. Potem wrzucam dla testu na najwyższe z tyłu oraz najwyższe 1-kę z tyłu i jeżeli przerzutka obsłuży takie przełożenie znaczy to że łańcuch jest poprawnie dobrany pod względem długości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.