Skocz do zawartości

[Łańcuch] Metoda 2 dodatkowych ogniw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Przegladalem filmiki na youtube, w poszukiwaniu filmiku jak prawidlowo dobrac rozmiar lancucha, oraz jak go zdjac bez uszkodzen, przy okazji natrafilem na pewna metode i jestem ciekaw czy ja znacie i stosujecie i czy sie sprawdza.

Tradycyjna polega na zalozeniu lancucha na najwieksza zebatke z przodu i tylu, przelozenie przez przerzutki i dobrania lancucha tak zeby byl dosyc naciagniety(wiem, ze napisalem to tak łopatologicznie, jednak nie chodzi o samo wytlumaczenie tej metody, co przypomnienia/porownania)

Ta polega na tym, zalozeniu lancucha na najwieksze zebatke z przodu i z tylu, przymierzenie lancucha bez przekladania przez przerzutki i dodaniu do odleglosci 2 dodatkowych ogniw.

Co o tym myslicie?

http://www.youtube.com/watch?v=sSl8F6ZLLFg

Czas 3:03

Ps Jeszcze szybkie pytanko o lancuch, jesli chce zalozyc spinke, to musze skrocic lancuch o jedno ogniwo i potem zalozyc spinke(czyli podmienic ogniwo na spinke)?

Napisano

Efekt będzie ten, wkońcu skraca się o pełne ogniwa, a to czy ktoś skróci jedną więcej, albo mniej niż na filmiku nie ma takiego znaczenia, chyba, że ktoś ma krótki albo średni wózek i normalną kasetę, wtedy trzeba skrócić jak najwięcej. Do tej pory nie znałem tej metody, stosowałem tę popularną :]

Żeby założyć spinkę musisz wybić dwa sworznie i część ogniwa zewnętrzną, czyli spinką podmieniasz z połową ogniwa :]

Napisano
jesli chce zalozyc spinke, to musze skrocic lancuch o jedno ogniwo i potem zalozyc spinke(czyli podmienic ogniwo na spinke)?

Spinka zastępuje jedno ogniwo. Dobierasz długość łańcucha a spinkę traktujesz jak jedno z ogniw.

Ja przy dobieraniu długości łańcucha zakładam go na najmniejszą tarczę (przód) i najmniejszą koronkę (tył), przewlekam przez przerzutkę i w takim ustawieniu łańcuch ma być napięty (lekko napięty tzn. że gdyby dodać kolejne ogniwo byłby wtedy lekko luźny)

Napisano

Ja przy dobieraniu długości wykonuję następujące kroki: przerzutka z przodu na najniższą z tyłu na 9-kę, i przy dobieraniu rozmiaru skracam łańcuch tak aby łańcuch szedł w wózku po zapięciu równolegle. Potem wrzucam dla testu na najwyższe z tyłu oraz najwyższe 1-kę z tyłu i jeżeli przerzutka obsłuży takie przełożenie znaczy to że łańcuch jest poprawnie dobrany pod względem długości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...