Skocz do zawartości

[Rychlebskie Scieżki] wrażenia, porady i takie tam:)

Przeor

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że Rychleby odwiedziła już spora grupa forumowiczów, może by tak szczęśliwcy mogli podzielić się wrażeniami? Ja wybiorę się tam na pewno w przyszłym roku, no i chciałbym się czegoś dowiedzieć od bikerów, którzy mieli okazję pojeździć po tamtych terenach, jak im się jechało, gdzie najlepiej mieć bazę (tak na kilka dni, konkretne przykłady mile widziane) no i najważniejsze co gryzie bikera z nizin, to czy ciężko będzie przejechać hardtailem? Wiem, że na zlocie kilka osób jechało na tego typu roweruch i fajnie by bylo jakby ktoś się wypowiedział, co przemierzył Rychleby tylko z amorkiem z przodu.

• Mod Team

Hardtailem jak najbardziej da się przejechać z wyjątkiem czarnego szlaku, (chociaż ja mam niski wideł 70 mm, może ze 100 mm jest inaczej) tam jednak jest trochę schodzenia i przejechanie całości rowerem do XC jest trudne, jednak na czarny polecam się przejechać - znajduje się tam cudny punkt widokowy, więc warto się wybrać. Za to żółty i zielony szlak w pełni przejezdny.

Jeśli chcesz zaliczyć nie tylko Rychlebskie, ulokuj sobie bazę w Jesenikach. Obojętnie w którą stronę byś nie pojechał to znajdziesz fajne tereny, na Rychlebskie jest rzut beretem (20km asfaltem, lub sporo mniej terenem), stosunkowo blisko jest na Pradziada. Tutaj masz wykaz wszystkich okolicznych tras rowerowych. Samo miasteczko oprócz walorów malowniczych, ma dobre zaplecze pod wzgledem gastronomii i sklepów (Kaufland).

Odnośnie samych ścieżek za dużo nie powiem, bo zaliczyłem tylko podjazd ale jakiegoś mordowania się tam nie ma :) Widać za to jaki ogrom prac włożyli w to Czesi, wszystko jest zadbane, czytelne i ogólnie przyjazne dla rowerzystów.

Spokojnie sobie pojeździsz na HT w Rychlebach. Czarny odcinek będzie wymagał prowadzenia, w niektórych miejscówkach zielonego szlaku trzeba uważać na blat i jego zęby :). Na swoje zresztą też, bo miejscówka dysponuje szerokim wachlarzem kamieni :D.

Całkiem fajny wariant jest po południowej stronie miejscowości, na mapie widnieje jako żółty(łatwiejszy technicznie, w całości przejezdny - polecam).

Dobrą miejscówką są Głuchołazy, adres schroniska i namiary znajdziesz w wątku o III zlocie forum. Do Cernej Vody jest ok 18km i można sobie ten dystans przejechać rowerem, raptem 1 większy podjazd. Na miejscu jest możliwość zjedzenia obiadu w miejscowej gospodzie(polecam napój Kofola - taka czeska Cola :) ), zakupu podstawowych akcesoriów, czy części w sklepie Meridy - jest to też punkt informacyjny ścieżek.

Można poszukać noclegu na miejscu, jest tam hotel, są kwatery itp.

Tydzień temu, byliśmy na Rychlebskich ścieżkach.

Wrażenia niesamowite, zupełnie inaczej niż w Beskidach.

Na HT dasz radę, tylko jak już ktoś wspomniał, może być ciężko na czarnym odcinku Waless.

Zerknij na fotki:

detonator

I mr. kury, on ma bardziej szczegółowo opisaną trasę w galerii:

mr. kura

Dzięki Wszystkim. A jak wyglada sprawa objechania wszystkich ścieżek? Z tego co wiem to są jednokierunkowe i mając po drodze jakieś warianty do wyboru to teoretycznie, żeby wybrać inny wariant to powinniśmy zacząć od początku, czy też może jest jakaś opcja, która pozwoli nam w miarę logicznie objechać wszystkie warianty.

Wiecie gdzie kupić mapę Rychlebskich Ścieżek i okolic? W sieci są dostępne mapy Gór Rychlebskich tylko nie wiem czy uwzględniają ścieżki.

Zajrzyj do Centrum Meridy - jak wspomniałem, jest to punkt informacyjny ścieżek. Mapa kosztowała ok 7zł.

Co do wariantów trasy, to można przejechać czarny odcinek (Wales) i na końcu zawrócić szutrówką, biegnącą równolegle do odcinka, a resztę trasy pojechać zielonym szlakiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...