Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Altus czy Acera

LBN01

Rekomendowane odpowiedzi

O którejś z nich sprzedawcy w paru sklepach mówili że to "dziwne, iż w ogóle Shimano pod swoją nazwą produkuje taki szajs" . Mogę jeszcze mylić z Alivio. Ale jakie sa wasze opinie? Cos polecacie odradzacie.

Ogółem to szukam roweru:)

http://www.forumrowerowe.org/topic/97776-do1800pln-mtbcross/page__p__926586__fromsearch__1#entry926586

DZIĘKUJE :)

Nigdy nie bierz na serio tego co powie Ci sprzedawca to po pierwsze. Po drugie to są podstawowe modele montowane w rowerach tańszych klas więc do bardziej spokojnej jazdy. Nie jest to rewelacja ale na pewno też nie szajs jak próbuje wmówić ci któryś z mądrali od sprzedaży. Lepszym modelem i bardziej rozpowszechnionym jest Alivio więc dla pewności w tą grupę celuj.

Tylko niestety jak Alvio to i cena w górę leci- nie ukrywajmy chce wydać jak najmniej. Szaleńcem też nie jestem więc podstawy powinny wystarczyć.

Może jakieś inne cenne rady co do amortyzatorów, przerzutek, korb i czegokolwiek innego co wiąże się z rowerem.

Jak ktoś zaglądał na linka to jest tam Kellys Viper - szczerze powiem że się mocno na niego nastawiłam, ale jeszcze nie słyszałam pozytywnej opinii

Otóż to, sprzedawcy nie mają specjalnie interesu w sprzedawaniu Altusa/Acery/Alivio, bo to są grupy bardzo tanie, a przy tym solidne i wystarczają na bardzo długo przy spokojnej jeździe. Nic dziwnego że odradzają. Mam w zimówce korbę Altusa na kwadrat, fakt ciężka jak nieszczęście (stalowe tarcze i pełne ramiona korb), ale od czterech lat ją używam w ekstremalnych warunkach, średnio po 3-4 tyś km rocznie. Żaden topowy sprzęt by tego nie przeżył, zajechałem już na niej ze cztery kasety i łańcuchy - schodzą po komplecie na jedną zimę. Przerzutki, szczególnie tylne, są słabe, wręcz ostatnio chyba robi się je tak żeby się szybko psuły i rozregulowywały, bo przecież taka trzynastoletnia Alivio, którą mam w zimówce, a która na nowych linkach zmienia biegi jak XT, odstaje tylko wagą, szybko zniszczyłaby rynek nowych komponentów ;).

Kasa ważny punkt, no ale żeby później nie wpakowywać w rower nie wiadomo ile bo kupie za 600 i osprzętu dołoże w międzyczasie z 800 no to nie w tym rzecz. Kupić raz a dobrze. Zostawiając temat kasy - Co wybrać? Chyba że macie jakieś inne propozycje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...