LBN01 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 O którejś z nich sprzedawcy w paru sklepach mówili że to "dziwne, iż w ogóle Shimano pod swoją nazwą produkuje taki szajs" . Mogę jeszcze mylić z Alivio. Ale jakie sa wasze opinie? Cos polecacie odradzacie. Ogółem to szukam roweru:) http://www.forumrowerowe.org/topic/97776-do1800pln-mtbcross/page__p__926586__fromsearch__1#entry926586 DZIĘKUJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Altus i Acera można uznać, iż jest to prawie to samo. Jak chcesz zainwestować to Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Nigdy nie bierz na serio tego co powie Ci sprzedawca to po pierwsze. Po drugie to są podstawowe modele montowane w rowerach tańszych klas więc do bardziej spokojnej jazdy. Nie jest to rewelacja ale na pewno też nie szajs jak próbuje wmówić ci któryś z mądrali od sprzedaży. Lepszym modelem i bardziej rozpowszechnionym jest Alivio więc dla pewności w tą grupę celuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBN01 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Tylko niestety jak Alvio to i cena w górę leci- nie ukrywajmy chce wydać jak najmniej. Szaleńcem też nie jestem więc podstawy powinny wystarczyć. Może jakieś inne cenne rady co do amortyzatorów, przerzutek, korb i czegokolwiek innego co wiąże się z rowerem. Jak ktoś zaglądał na linka to jest tam Kellys Viper - szczerze powiem że się mocno na niego nastawiłam, ale jeszcze nie słyszałam pozytywnej opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Otóż to, sprzedawcy nie mają specjalnie interesu w sprzedawaniu Altusa/Acery/Alivio, bo to są grupy bardzo tanie, a przy tym solidne i wystarczają na bardzo długo przy spokojnej jeździe. Nic dziwnego że odradzają. Mam w zimówce korbę Altusa na kwadrat, fakt ciężka jak nieszczęście (stalowe tarcze i pełne ramiona korb), ale od czterech lat ją używam w ekstremalnych warunkach, średnio po 3-4 tyś km rocznie. Żaden topowy sprzęt by tego nie przeżył, zajechałem już na niej ze cztery kasety i łańcuchy - schodzą po komplecie na jedną zimę. Przerzutki, szczególnie tylne, są słabe, wręcz ostatnio chyba robi się je tak żeby się szybko psuły i rozregulowywały, bo przecież taka trzynastoletnia Alivio, którą mam w zimówce, a która na nowych linkach zmienia biegi jak XT, odstaje tylko wagą, szybko zniszczyłaby rynek nowych komponentów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Ten Kellys Viper to bardzo słaby sprzęt i do tego na wolnobiegu więc nie polecam. Skoro chcesz wydać na rower a co za tym idzie na osprzęt jak najmniej to co tu radzić. Wjedziesz w teren zaraz zacznie coś się sypać i dopiero polecisz w koszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBN01 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Kasa ważny punkt, no ale żeby później nie wpakowywać w rower nie wiadomo ile bo kupie za 600 i osprzętu dołoże w międzyczasie z 800 no to nie w tym rzecz. Kupić raz a dobrze. Zostawiając temat kasy - Co wybrać? Chyba że macie jakieś inne propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.