Skocz do zawartości

[Korba] zużycie się środkowego blatu/zębatki

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Posiadam trekkinga steppenwolfa

Po cięższej przeprawie w Pieninach odezwał się osprzęt a dokładnie blat korby (środkowy) 36T

Łańcuch przeskoczył przy obciążeniu z ząbków przez co wydarzyła mi się nieplanowana wizyta na asfalcie...

Od tego momentu nawet przy niewielkim obciążeniu łańcuch przeskakuje

Wymieniłem kasetę i łańcuch na sramowskie PC 950 i PG 951.

Problem oczyścicie dalej wystepuje.

A więc zapytuję . Czy jest sens np pogłębiać rowki w których powinien "siedzieć" łańcuch ?

Są jakieś domowe metody przedłużania żywota zębatek od korb ?

A jeśli nie to jakie polecacie zębatki ?

Pozdrawiam serdecznie !

A więc zapytuję . Czy jest sens np pogłębiać rowki w których powinien "siedzieć" łańcuch ?

Nie ma sensu, gdyż jeżeli korba Ci przeskakuje, to jest bardzo zużyta i należy ją wymienić czym prędzej i nie ma co się bawić w szlifowanie zębów, bo nie da się tego zrobić precyzyjnie w "domowych" warunkach. Dodatkowo wymieniłeś łańcuch i kasetę, więc podejrzewam, że mogłoby to mieć negatywny wpływ na nowy łańcuch.

To korba na octalink, prawda?

Jeśli z samym suportem nic złego się nie dzieje, to chyba warto kupić nową, nawet taką samą. Skoro środkowa tarcza jest tak bardzo zużyta, to przypuszczam, że pozostałe również nie są w idealnym stanie. Wymiana samej środkowej tarczy zapewne pomoże, ale pozostałe dwie zużyte tarcze będą miały negatywny wpływ na łańcuch.

Pogłębić/podszlifować zębatkę oczywiście możesz, ale to zdecydowanie jest wyjście awaryjne gdy zdechła Ci ostatnia jałówka, zagryzasz suchy chleb cebulą a MOPS za cholerę nie może zrozumieć, że zamiast żywności wolałbyś koronkę 36T. Poważnie mówiąc warto się w to bawić jeśli nie masz kasy a cały napęd (łańcuch i kaseta) i tak już dogorywa. Sam kiedyś tak robiłem.

Jednak w Twojej sytuacji, kiedy masz nowe pozostałe podzespoły nie warto, bo szlifowanie niesie ze sobą także różne ograniczenia, jak choćby zwiększona podatność na uszkodzenia (wygięcia, pęknięcia, etc.) a także zdecydowanie gorsza precyzja (o ile o takowej można wówczas mówić) zmiany biegów. Kup albo nową zębatkę, albo całą korbę jak ktoś zauważył.

Poza tym nie wiem, skąd wzięliście teorię o tym, że zużyta zębatka niszczy łańcuch (czy to alu, czy to stal). To zużyty łańcuch dopasowuje do siebie koronki. Zębatka go nie rozciągnie, czego wynikiem właśnie przeskakiwanie. Warto pamiętać na przyszłość.

Zacznijmy od początku. Jak masz możliwość to zrób zdjęcia i pokaż jak wygląda uzębienie. Czyli zarówno zębatki w korbie jak i w kasecie. Zdjęcia ostre, z wyraźnie widocznymi krawędziami zębów, w zwykłej rozdzielczości.

Przeskakiwanie to nie jest zawsze objaw zużytych zębatek czy rozciągniętego łańcucha. Zdjęcie ułatwi ocenę.

Odnośnie szlifowania. Wiele zębatek da się uratować, ale za mało którą warto się zabierać jeżeli nie ma się doświadczenia oraz zaplecza narzędziowego. Mniej kłopotliwa jest zazwyczaj wymianą na nową, nawet stalową, ale kompatybilną.

Wiadomo, nic nie zamieni obejrzenia tego na żywo ale ze zdjęć wynika, że zębatka nie ma prawa powodować przeskakiwania (szczególnie, że to 36T). Prawdopodobnie masz jakiś inny problem.

P.S. W kwestii semantycznej... blat jest tylko jeden :-)

Zębatki są zużyte, ale nie wydaje mi się, że w takim stopniu, aby przeskakiwać (aczkolwiek mogę się mylić). Ja np mam taką sytuację, że raz na 150-200 km przeskakuje mi napęd. Nie wiem o co chodzi, bo napęd (jak i rower) nówka sztuka - przebieg ~1300 km, tajemniczy efekt obserwowany był od nowości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...