Skocz do zawartości

[licznik] Jaki rowerowy licznik do motocykla?

loza6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam :) potrzebuję licznika rowerowego, minimalna prędkość jaką powinien pokazywać to minimalnie 150km/h, licznik nie będzie szedł do roweru a do motoru MZ 150 :) a że się na tym nie znam to chcę abyście mi jakiś polecili, musi pokazywać aktualną prędkość i ogólny dystans jaki został zrobiony. I najlepiej żeby był jak najtańszy :) Pozdrawiam

Napisano

Licznik rowerowy do motocykla bardzo madra decyzja, jak chcesz mam licznik od mz do sprzedania(musialbym sprawdzic). Liczniki rowerowe beda oklamywac predkosc w przypadku motocykla, chyba ze obliczysz dokladnie wartosc jednego obrotu kola.

Napisano

Dlaczego miałby przekłamywać cokolwiek? Przecież to tylko kwestia zmierzenia obwodu koła. Wydaje mi się że większość liczników ma zakres prędkości powyżej 150km/h, bo wątpię, żeby komukolwiek chciało się to ograniczać np na 100km/h. Ale ciężko to zweryfikować, bo raczej rzadko się takie prędkości rozwija na rowerze ;). Mój bezprzewodowy licznik przy jakimś zakłóceniu pokazał 170km/h, więc pewnie i więcej też jest w stanie pokazać ;).

Napisano

Licznik rowerowy do motocykla bardzo madra decyzja, jak chcesz mam licznik od mz do sprzedania(musialbym sprawdzic). Liczniki rowerowe beda oklamywac predkosc w przypadku motocykla, chyba ze obliczysz dokladnie wartosc jednego obrotu kola.

bla bla bla, chcesz opchnąć licznik i tak piszesz. wystaw na allegro i po kłopocie. Rowerowy chcę mieć bo chcę i tyle. :)

moglibyście podać link do jakiejś aukcji ? słyszałem, że liczniki Sigma Sport są dobre. ?

Napisano

Sigma będzie dobra, ponieważ możesz zmieniać podkładkę i montować na rurach poprzecznych. A co do mocowania, to tak jak napisał poprzednik, zipy i po kłopocie

Napisano

Nie będzie żadnych przekłamań, jeśli tylko przyłożyć się do pomiaru obwodu będzie dokładniejszy od oryginalnego wskazówkowego. Grunt to upewnić się, że pokazuje prędkości większe niż 99,9 kmh (takich liczników jest sporo na rynku). Funkcje tylko podstawowe i raczej przewodowy - cewka wysokiego napięcia sieje sporymi zakłóceniami.

Napisano

bla bla bla, chcesz opchnąć licznik i tak piszesz. wystaw na allegro i po kłopocie. Rowerowy chcę mieć bo chcę i tyle. :)

moglibyście podać link do jakiejś aukcji ? słyszałem, że liczniki Sigma Sport są dobre. ?

"Rowerowy chcę mieć bo chcę i tyle" Chłopak chce ci pomóc a ty jedziesz po nim. Zamontuj sobie jeszcze koszyk na bidin.

Napisano

Sigma dostała certyfikat I homologacje w germani. Może być używana w motocyklach zgodnie z prawem. Znaczy, że nie przekłamuje. Sigma 1009 będzie dobry

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

Napisano

"Lidlowe" liczniki podają do 99.99 a wszystkie Sigmy jakie widziałem mogły pomiaru dokonać do 199. Bezprzewodowe często dostają zakłóceniami i potrafią pokazać maksymalną prędkość nawet. Nie widzę problemu by licznik "ode roweru" montować w motorku. Zapewne szkodnik motorkowy uszkodził, albo ma zamiar "tuningować" grata. Lampy "xenony" już ma, kontrolki pewno też. Pozostał licznik, a do tuningowanego sprzęta wstyd wstawić wielgaśny licznik motorkowy :D Tylko jak już ktoś wspominał pomiaru dokonaj dokładnie by w miarę mało przekłamywało :D Uśmiechu odrobinkę ;)

Zdrówka

Napisano

A jak sobie wyobrażasz przy prędkości np. 120/h patrzeć w taki mały ekranik. Może skończyć odrobinką uśmiechu ale dla księdza, organisty i grabarza :icon_exclaim:

Napisano

Co to ma pokazywac? przeciez 65km/h to na wiekszosci drog w gorach mozna zrobic na rowerze, a to zamontowane jest gdzie bo film mi nic nie mowi.

Napisano

lol, pewnie ten licznik wiecej wart niz ta mz do ktorej ma isc wiec kup cos w realu zeby tylko pokazywalo wiecej niz 99.9 km/h o ile ten sprzet tyle ci wyciągnie i bedzie git :)

Napisano

Nie chce "koniecznie" sprzedac licznika, bo pelni funkcje ozdoby w garazu, wiec tylko zaproponowalem. Co do przeklaman mialem to na mysli ze jest inny rozmiar opony i jej szerokosc, chyba ze mierzymy sami obwod to wtedy ten blad praktycznie znika. Zobacz czy w Twoim miescie nie ma takich imprez jak Motobazar(cos w tym stylu) i kup licznik do motocykla, bezpieczniejsze i pewniejsze rozwiazanie, poza tym jakbym mial kupowac nowy licznik do motocykla to kupilbym taki, z paroma wskaznikami (bieg jałowy, kierunkowskazy,a moze nawet obrotomierz).A jak nie to kupuj sigme, najlepiej ten model z podswietleniem i pochwal sie rezultatem

"Lidlowe" liczniki podają do 99.99 a wszystkie Sigmy jakie widziałem mogły pomiaru dokonać do 199. Bezprzewodowe często dostają zakłóceniami i potrafią pokazać maksymalną prędkość nawet. Nie widzę problemu by licznik "ode roweru" montować w motorku. Zapewne szkodnik motorkowy uszkodził, albo ma zamiar "tuningować" grata. Lampy "xenony" już ma, kontrolki pewno też. Pozostał licznik, a do tuningowanego sprzęta wstyd wstawić wielgaśny licznik motorkowy :D Tylko jak już ktoś wspominał pomiaru dokonaj dokładnie by w miarę mało przekłamywało :D Uśmiechu odrobinkę ;)

Zdrówka

Jesli to w moja strone, to powiem Ci, ze szkoda odpisywac.

Napisano

Nie sprawdzi się, liczniki GPS nie są tak dokładne, jak dobrze ustawiony konwencjonalny licznik.

Hmmm, ciekawe... ciekawe... mogę zapytać skąd taka opinia???

Pytam z czystej ciekawości, bo wskazania mojego GPS (prędkość) są bardziej dokładne niż szybkościomierza w moim samochodzie.

Licznik samochodu "przekłamuje" (im szybciej jadę, tym większa wartość "przekłamania" gdzie przy 100km/h pokazuje mi 110km/h),

natomiast GPS pokazuje właściwe wartości podczas jazdy.

lol, pewnie ten licznik wiecej wart niz ta mz do ktorej ma isc wiec kup cos w realu zeby tylko pokazywalo wiecej niz 99.9 km/h o ile ten sprzet tyle ci wyciągnie i bedzie git :)

No nie wiem, dla mnie 240zł to nie jest duża kwota, jak na to co oferuje:

"GPSport 245 to niezwykle czuły odbiornik GPS, który nadaje się idealnie dla rowerzysty. Montując urządzenie na kierownicy, z łatwością odczytasz prędkość, wysokość oraz pozycję geograficzną. Funkcja logera GPS pozwala na zapisanie do 200000 współrzędnych geograficznych. Urządzenie posiada również wbudowany kalkulator spalania kalorii z 3 trybami pracy. Funkcja odnajdywania określonego miejsca pozwala na wskazanie kierunku oraz odległości do 5 wcześniej zapisanych współrzędnych geograficznych.

Główne cechy:

Wyświetlanie: położenia, prędkości, wysokości, czasu, odległości i kalorii

Obsługiwane tryby: jazda na rowerze, bieganie, chodzenie i jazda samochodem

Obsługa: pomiaru prędkości, zapisu historii trasy

Funkcja odnajdywania miejsca (możliwość zapisania 5 współrzędnych)

Synchronizacja historii trasy i zdjęć oznaczonych tagiem położenia geograficznego z mapą

Umożliwia zapis 20000 współrzędnych GPS

Niskie zużycie energii, pozwala na utrzymanie ciągłości pracy przez 18/28 godzin (podświetlanie włączone/wyłączone)

Obsługa wielu języków

Wodoszczelna obudowa o klasie szczelności IPX-6 idealnie nadająca się do warunków zewnętrznych."

Pozdrówka!

Napisano

Brt0555 i masz racje szkoda odpisywać, widać sztywny z Ciebie gość, albo krawat Cie zaciska za mocno. Widzisz w mej wypowiedzi bym akurat twą osobę atakował-...-ruszał. Posłużyłem się Twymi słowami jedynie, z Twej wypowiedzi.

A tak serio to ludziska wstawiają liczniki rowerowe do motorków i jakoś z tym brykają. Nawet jako drugi i o dziwo jako pomiar dokładności licznika fabrycznego. Dokonaj jedynie prawidłowego pomiaru obwodu koła.

Zdrówka

Napisano

Nie chce robic ot, jednak wiedz, ze nazywanie mnie szkodnikiem i zmienianie mojej wypowiedzi, bo nic nie tuninguje ani nie przerabiam (a tym bardziej tak jak Ty napisales...), a ze liczkin wisi na scianie to pomyslalem, ze moglbym go sprzedac i pomoc uzytkownikowi, jednak niektore trolle szybko to wylapuja i szukaja problemu, bo to ich cel dnia jak i calego zycia.

Koniec OT i tej marnej dyskusji z Toba.

Liczniki na podstawie GPS nie sa precyzyjne i wolne, takie moje zdanie.

Napisano

Hmmm, ciekawe... ciekawe... mogę zapytać skąd taka opinia???

Pytam z czystej ciekawości, bo wskazania mojego GPS (prędkość) są bardziej dokładne niż szybkościomierza w moim samochodzie.

Licznik samochodu "przekłamuje" (im szybciej jadę, tym większa wartość "przekłamania" gdzie przy 100km/h pokazuje mi 110km/h),

natomiast GPS pokazuje właściwe wartości podczas jazdy.

Nie pisałem tego z autopsji, ale już nieraz spotkałem się z taką opinią (i jak widać w wypowiedzi wyżej - nie ja jeden wyrobiłem sobie takie zdanie), między innymi z ust ludzi, którzy mieli okazję wypróbować obydwa typy liczników. Czemu niby Garmin dodaje do niektórych rowerowych odbiorników GPS dodatkowy czujnik montowany na kole, jeśli nie po to, by poprawić dokładność działania?

Skąd pewność, że to właśnie GPS pokazuje w Twoim przypadku prawidłowe wartości?

Napisano

Nie pisałem tego z autopsji, ale już nieraz spotkałem się z taką opinią...

Aaaaa... rozumiem...

Skąd pewność, że to właśnie GPS pokazuje w Twoim przypadku prawidłowe wartości?

Z autopsji...

Sprawdziłem na różne sposoby, a najpewniejszy był z policyjnym radarem ;)

Pozdrówka!

Napisano

Z autopsji licznik GPS MainNav. Jadę sobie z górki w lesie i się rozpędzam, licznik pokazuje coraz mniej. Wjeżdżam pod drzewa i zamiast 30km/h+ pokazuje 13km/h, innym razem pokazało 120km/h.

Jeżeli sygnał będzie słaby (drzewa, wysokie budynki, tunel...), to licznik będzie przekłamywać. Np. ostatnio trasa 94km, licznik pokazał 83km, a zapisana trasa miała 91km.

Być może są odbiorniki dokładniejsze, ale zakłócenia zawsze będą. Zwykły licznik też przekłamuje, ale błąd jest stały i przewidywalny. Można też dostroić zmieniając wpisany obwód.

Napisano

No cóż, bardzo dużo zależy od jakości/czułości zastosowanego układu w odbiorniku GPS.

Wtedy jedynie tunel izoluje od odczytu, natomiast teren zabudowany, a już tym bardziej drzewa

nie powodują żadnych zakłóceń w działaniu urządzenia.

Jedne łapią fixa w kilka sekund, działają bezproblemowo i są dość precyzyjne,

natomiast innym zajmuje to kilka minut i potrafią mieć mało wiarygodne odczyty.

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...