roweras Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Zawsze jak wjadę w wodę,to szczęki hamulca przedniego trą się o koło Dziś bawiliśmy się z tymi hamulcami,bo koło wyschło,a dalej się tarło.Kręciliśmy tą śrubką : i jedna szczęka chodziła,a druga nie W końcu wszystko uregulowaliśmy,ale nadal minimalne tarcie występuje Czy to śrubka od regulacji?Dodam,że są to V-brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdlosz Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Druga nie mogła chodzić bo każda ze szczęk(?) ma własną śrubkę. Można nią zwiększyć bądź zmniejszyć naprężenie sprężyny odbijającej ramię hamulca. Może po prostu zgubiłeś tą z drugiej strony i to jest powodem tarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Wszystkie sprężynki są na miejscu.Jedna wyleciała,ale już jest włożona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Jak już przedmówca napisał, śrubka jest do regulacji napięcia sprężyny. Używać się ich powinno w momencie, gdy jest nierównomierny docisk szczęk (jedna trze, a druga odstaje od obręczy). Jeżeli trą ci obie szczęki w miarę jednocześnie, raczej bym delikatnie linkę poluzował niż kombinował śrubkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Właśnie jedna z nich odstaje od felgi,a druga trze.Ale dlaczego wtedy,gdy wjadę w wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Może trze cały czas, tylko poprostu po przejechaniu przez wodę zaczyna być słyszalna. Miałem takie objawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpaq22 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Zgadzam się tez miałem taki problem i wyregulowałem tymi śrubkami i jest ok Trochę się z tym bawiłem ale w końcu ustawiłem tak jak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Co to są za hamulce? Może też być tak, że masz syf między piwotami a ramieniem hamulca, który bardzo skutecznie wszystko blokuje. Inna sprawa, że najprawdopodobniej masz sprężynę zwinięta w plastikowej osłonce, na około piwota. Częsta przypadłość niskich modeli hamulców - te regulacje nie działają prawidlowo i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby to ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roweras Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Co to są za hamulce? Już pisałem,że shimano v-brake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.