Skocz do zawartości

[Hamulce]Trą się ; /

roweras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zawsze jak wjadę w wodę,to szczęki hamulca przedniego trą się o koło :teehee: Dziś bawiliśmy się z tymi hamulcami,bo koło wyschło,a dalej się tarło.Kręciliśmy tą śrubką :

b9fafbfa5935b818med.jpg

i jedna szczęka chodziła,a druga nie <_< W końcu wszystko uregulowaliśmy,ale nadal minimalne tarcie występuje :( Czy to śrubka od regulacji?Dodam,że są to V-brake.

Napisano

Druga nie mogła chodzić bo każda ze szczęk(?) ma własną śrubkę. Można nią zwiększyć bądź zmniejszyć naprężenie sprężyny odbijającej ramię hamulca. Może po prostu zgubiłeś tą z drugiej strony i to jest powodem tarcia?

Napisano

Jak już przedmówca napisał, śrubka jest do regulacji napięcia sprężyny. Używać się ich powinno w momencie, gdy jest nierównomierny docisk szczęk (jedna trze, a druga odstaje od obręczy). Jeżeli trą ci obie szczęki w miarę jednocześnie, raczej bym delikatnie linkę poluzował niż kombinował śrubkami.

Napisano

Zgadzam się tez miałem taki problem i wyregulowałem tymi śrubkami i jest ok :) Trochę się z tym bawiłem ale w końcu ustawiłem tak jak ma być :)

Napisano

Co to są za hamulce?

Może też być tak, że masz syf między piwotami a ramieniem hamulca, który bardzo skutecznie wszystko blokuje.

Inna sprawa, że najprawdopodobniej masz sprężynę zwinięta w plastikowej osłonce, na około piwota. Częsta przypadłość niskich modeli hamulców - te regulacje nie działają prawidlowo i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby to ustawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...