Pionek Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam-może banalne pytanie i może kiedyś było na forum ale nie znalazłem , a jeśli było to przepraszam Nigdy nie zaplatałem kół i chciałbym zacząć tylko nie wiem jak mocno dokręcić nyple do szprych - pomożecie? : )
Piksel Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Przy zaplataniu nie za mocno, dopiero przy centrowaniu je dociągasz, robisz to z wyczuciem, nie za słabo, nie za mocno.
Killer206 Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Pionek zanim zaczniesz się bawić w zaplatanie kół to najpierw bardzo dużo o tym poczytaj, a następnie poćwicz na jakimś starym kole od makrokesza żeby nie było szkoda jak coś pójdzie nie tak
Pionek Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 A rozumiem Czyli najlepiej poćwiczyć na starych kołach-rozkręcę je i złoże To jak będę dokręcać nyple to też będę dotykać szprychę-na innych kołach będę się wzorował jak szprychy są sztywne chyba mogę tak prawda? A jeśli szprychy na początku się nie równo dokręci (kazda bedzie miec inne naprezenie) to będzie obręcz latać na boki-ale później da się rady wyprostować za pomocą przykręcania równo szprych do nypli prawda?
1415chris Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Na tym etapie proponowalbym cieszyc sie z jazdy, a skladanie kol powierzyc komus, kto ma o tym zielone pojecie.... A jak juz tak chcesz sprobowac swoich sil, to jak juz ktos wspomnial powyzej, duzo lektury, youtube i jeszcze raz lektura i youtube.... i wtedy mozesz zabierac sie za kola.
wikrap1 Napisano 19 Sierpnia 2011 Napisano 19 Sierpnia 2011 Zaplatanie kół jest wbrew pozorom proste. Centrowanie to już większe wyzwanie. Jak mam lekkie bicie, to sobie zrobię, ale jak mam zacząć z kołem od zera, to byłoby mi baardzo ciężko wycentrować.
Pionek Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Napisano 19 Sierpnia 2011 Ok-rozumiem to może zapleść koła i lekko dokręcić nyple do szprych i zanieść do serwisu żeby wycentrowali bo wezmą w tedy mniej zł z tego co wiem
Mod Team sznib Napisano 19 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2011 Ważne jest aby przy zaplataniu nie dokręcać za bardzo nypli, nawet palcami. Najlepiej niech wystaje troche gwintu szprychy. Pierwsze co robimy to likwidacja bicia góra/dół, potem boki. Kiedy już będzie w miarę ok dociągamy każdy nypel po kolei najlepiej po ćwierć obrotu. Trudne to nie jest, ale czasochłonne i żmudne zajęcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.