WacekMTB Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam! Szukam jakiegoś roweru bądź ramy do AM, tyle że nie koniecznie nowy- fundusze (do 2500zł za rame, i do 3500zł za rower). Przeglądałem sporo: Santa Cruz Blur LT i Nomad, Intense Uzzi, Trek Remedy, Spece, Cannondale, Canyon itp. Poradźcie coś. Najbardziej zainteresował mnie jednak Scott Genius z Equalizerem 2- mogę sprowadzić nowy rower Scott Genius 30 2011 z Islandii za naprawdę małą kase, ale czy opłaca się ryzykować? Co o tym sądzicie? Jest się nad czym zastanawiać... Pozdro! P.S Jeżeli rama to potrzebuje rozmiar M (mam 175cm) i taperowaną, gdyż mam Fox'a 32 RL 120mm z 2010 właśnie z rurą sterową 1 1/8 na 1 1/2.
Lucas18 Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Może Kross Crime 3 wydaje się być odpowiednia do twojego stylu jazdy. Co do Scott Genius to nic nie mogę o nim powiedzieć
WacekMTB Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 ZA Krossem nie przepadam. Chciałbym coś z wyższej półki. Aktualnie jeżdżę na hardtail'u: Posion Zyankali ale mam zamiar to zmienić... Tego Scotta mogę dostać za ~4000zł z przesyłką.
wojtekkrakow Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Scotta dosiadałem osobiście i nie polecam. Jak padnie damper (a lubi padać) to serwis jest drogi, to raz. Dwa to że jak na 150mm skoku to pracuje to średnio, to już mój Sonix bardziej komfortowo wybierał nierówności (tylko 120mm). Ogólnie to taki napakowany XC, również pod względem geometrii. Dobrze przyspiesza, zawiecha jest efektywna (ale dość sztywna i nie czuć tych 150mm), ale to zdecydowanie nie jest rower All-mountain. To dla mnie dobry rower na maraton. Kontrola manetką przy kierownicy, efektywny na podjazdach. Z drugiej strony cene za rower masz bardzo dobrą.
WacekMTB Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 No właśnie to wiem, że jak padnie to tylko Scott'owski Equalizer pasuje... A jeździłeś na Equalizerze 1 czy 2? No i według mnie praca to kwestia uregulowania komór powietrzem, czy raczej jestem w błędzie? BTW. właśnie kupiłem Fox'a 32 RL 120mm 2010 tylko z tą rurą sterową 1 1/8 na 1 1/2 i nie wiem co z nim zrobić ewentualnie sprzedać... ale może uda się dorwać ramę w dobrej cenie tylko jaką?
wojtekkrakow Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie pamiętam, to rower kolegi, ale co do ustawień to ciśnienie jak najbardziej było ok. Zawias pracował pełnym skokiem. To po prostu taki typ. Sprawnie podjeżdża, czuły na drobne nierówności, ale z większymi ma problem. Tzn problem to może źle powiedziane, po prostu nie pracuje jakby miał 150mm, a raczej 100-120. Takie są subiektywne odczucia. Skok skokiem ale zwróć uwagę na geometrie, to taki ścieżkowiec / XC
WacekMTB Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 Przyznam, że właśnie zmartwiłeś mnie pracą tego amortyzatora... ;/ bo nawet chętnie bym go kupił. Co do geometrii to się zgodzę, ale Geniusa LT nie dostanę za tą kase. Jeszcze Santa Cruz Nomad mi pasuje- ale tu z kolei sama rama no i nie w Carbonie, a roczniki obecne właśnie tak owe są. Może Canyon?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.