Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam. Mam problem z hamulcem w moim mieszczuchu. Odkąd kupiłem ten rower miałem parę problemów, ale wszystkie już rozwiązałem.. po za jednym - hamulcem.. W rowerze są hamulce szczękowe, wymieniłem szczęki wraz z mocowaniem, zamontowałem nowe klocki, linki oraz pancerze, dziś wymieniłem też klamkę bo miałem założoną od V-Brake'a i myślałem że to jest problemem. Jak widać wymieniłem już co się dało a rower nadal nie hamuje, ledwo zwalnia.. Co jeszcze może być problemem ? jedyne co mi przychodzi na myśl to obręcz (stalowa, świeżo po centrowaniu) Szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem, prosił bym o szybką odpowiedź bo jednak hamulec = bezpieczeństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam. Mam problem z hamulcem w moim mieszczuchu. Odkąd kupiłem ten rower miałem parę problemów, ale wszystkie już rozwiązałem.. po za jednym - hamulcem.. W rowerze są hamulce szczękowe, wymieniłem szczęki wraz z mocowaniem, zamontowałem nowe klocki, linki oraz pancerze, dziś wymieniłem też klamkę bo miałem założoną od V-Brake'a i myślałem że to jest problemem. Jak widać wymieniłem już co się dało a rower nadal nie hamuje, ledwo zwalnia.. Co jeszcze może być problemem ? jedyne co mi przychodzi na myśl to obręcz (stalowa, świeżo po centrowaniu) Szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem, prosił bym o szybką odpowiedź bo jednak hamulec = bezpieczeństwo Witaj, Twoje problemy mogą wynikać z niewłaściwego zamontowania / wyregulowania elementów układu hamulcowego jak i z jego złego skomponowania. Napisz proszę co to za szczęka/klocki/obręcz/klamka. Ewentualnie podaj wymiary wszystkiego Opisz też dokładniej jak wygląda to "ledwo zwalnia". Klocki skrzypią przy zaciskaniu lub jęczą przy hamowaniu??? Słychać szorowanie przy hamowaniu? Dotyczy to przodu czy tyłu o.O ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wszystko dotyczy hamulca z tyłu. Klocki Tektro (nie wiem jaki model), szczęka niestety nie wiem jakiej firmy (wygląda jak też jak tektro dostępne na allegro),ma mocną "sprężynę" i bardzo dobrze chodzi. Wszystko wyregulowane i ustawione jak trzeba.. Czy możliwe że wina leży po stronie obręczy ? Jest to starszy rower i ma tylne koło stalowe, jakby z polerowanym rantem, bardzo gładka w dotyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wszystko dotyczy hamulca z tyłu. Klocki Tektro (nie wiem jaki model), szczęka niestety nie wiem jakiej firmy (wygląda jak też jak tektro dostępne na allegro),ma mocną "sprężynę" i bardzo dobrze chodzi. Wszystko wyregulowane i ustawione jak trzeba.. Czy możliwe że wina leży po stronie obręczy ? Jest to starszy rower i ma tylne koło stalowe, jakby z polerowanym rantem, bardzo gładka w dotyku takie? http://allegro.pl/hamulce-szosowe-tektro-r-556-dlugie-55-73mm-i1762525291.html czy takie? http://allegro.pl/hamulce-szosowe-tektro-r-510a-334g-dual-pivot-i1759539443.html Jesteś pewien że klocki dociskane są całą powierzchnią równolegle do obręczy i z taką samą siłą (w tym samym czasie zaciskają się z obydwu stron)??? Możesz zablokować tylne koło podczas hamowania??? Obręcz zawsze może być winna . spolerowana?może już wytarta??? Sprawdź czy ramiona szczęki po naciśnięciu klamki do końca dadzą się odciągnąć drugą ręką. Może wystarczy naciągnąć linkę od hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Coś zbliżonego do tych z pierwszej aukcji. Klocki całe dociskają do obręczy, równo z obu stron i równo odbijają. Koła nie mogę zablokować, klamkę nawet jak wcisnę lekko to nie mogę odgiąć ramion. Wrażenie jest takie jak bym hamował a klocki ślizgały by się po obręczy. Te same klocki w moim drugim rowerze (na v-brake) działają idealnie Co do obręczy to chodzi mi o to że jest ona bardzo gładka w dotylu, można się w niej przejżeć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Na stojaku / w miejscu również nie możesz zablokować koła? Jeśli szczęki zaciskają się prawidłowo to pozostaje obręcz. Próbowałeś ją odtłuścić lub chociaż porządnie umyć? Jeśli i to nie pomoże to zostaje jeszcze matowienie polecam papier ścierny "wodny" 2000 lub 2500 Obręczom do mojej 20letniej szosy pomogło niesamowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jak go podniosę i nacisnę hamulec to w miejscu staje Wiekowo podobny rower więc spróbuje zmatowić i napiszę czy pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jak go podniosę i nacisnę hamulec to w miejscu staje nie nie nie... nie o to mi chodziła czy jak stoisz w miejscu i naciśniesz klamkę to czy możesz ruszyć do przodu??? Może wystarczy szczeki ustawić bliżej ( w bardziej "zaciśniętej" pozycji) ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 W ten deseń Nie, jak na nim siedzę na zaciśniętym to ani drgnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 bez zdjęć ciężko ale myślę że już obręcz kończy swój żywot (nie znam stalowych polerowanych ) masz obręcz pod opony czy pod szytki ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Obręcz pod opony, no właśnie nie kończy, wygląda jak nówka, niestety nie mam w tej chwili kabla do tel. więc nie zrobię zdjecia :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 może ona nie jest "polerowana" ! że też nie wpadłem na to od razu... może to chromowana obręcz??? jeśli tak to wstrzymaj się z matowieniem!!! sprawdź co na nich pisze (jakies naklejki/ wybite znaczki) do starych chromowanych obręczy szosowych trzeba było założyć inne klocki! w konsystencji i z wyglądu przypominają asfalt, obecnie chyba nie do kupienia o.O sam mam ostatni już komplet Sprawdź dokładnie te obręcze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perzon Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Na obręczach są tylko wybite znaki : "20-590" ale to chyba rozmiar jest. Mi to wygląda na stal, być może pokryta czymś bo w jednym miejscu koło szprychy jest "dziurka" pod którą widać jakby poprzednią warstwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Obstawiam właśnie obręcz - do stali są inne klocki hamulcowe, bardziej miękkie. Albo wymienisz całe koło, albo przepleciesz obręcz na jakąś alu. Do hamulców v chyba nie ma dostępnych klocków na "stal". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.