Dungor Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Aloha Jest problem następujący: Kupiłem sobie nowiutki, świecący łańcuszek HG94 Dyna-Sys i próbowałem go założyć do mojego równie świecącego blablabla roweru. Przy wsuwaniu pina skuwak postanowił się zbuntować i połamał sobie zęby. Efekt jest taki, że zewnętrzne ogniwo się brzydko wygięło i ledwie udało mi się to wszystko rozklecić z powrotem. Na chwilę obecną mam dwa rozwiązania: -wywalić uszkodzone ogniwo i wpakować spinkę, wtedy będzie gites. Problem pojawia się w znalezieniu takiego cuda - czy są w ogóle dostępne? -wywalić uszkodzone ogniwo i sąsiednie żeby przygotować łańcuch do spięcia nowym pinem. Problem jest jednak z długością - jak to właściwie ma być? Czytałem, że przerzutka na najwyższym przełożeniu z tyłu i blacie powinna być w pionie. Już w tej chwili się tak układa właśnie,a wcale go nie skracałem Chciałbym uniknąć kupna kolejnego łańcucha bo tanie wcale nie są. (Gdzie można dostać takie piny? Google wcale nie pomaga za wiele) Any solution?
zekker Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Jeżeli skracałeś łańcuch, to chyba masz kilka ogniw na podmianę? Spinki są: Accent, Wippermann/Connex, SRAM. Pytanie czy będą pasować do Shimano.
afly Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 W Bikeboard pisali, że jeździli na łańcuchu Dyna-Sys SLX i spinali go spinką SRAM.
sebaxgh Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Do łańcucha Shimano nie pasuje spinka SRAMa i na odwrót, co do innych spinek to nie wiem.
marpok Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Cos chyba nie tak bo spinka SRAM doskonale pasuje do lancucha shimano
sebaxgh Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 To chyba masz stary łańcuch/spinke, bo nowe do siebie nie pasują.
Mod Team safian Napisano 20 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2011 Ano, w bB napisali, że mimo zaleceń Shimano założyli spinkę PowerLock (do łańcucha HG-94 właśnie) i efekt był co najmniej zadowalający z tym, że SRAM'owska spinka służy jedynie do spięcia, w przeciwieństwie do PowerLink'a nie można sobie spinać i rozpinać do woli Z tego co widać tu : http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/sram-powerlock-shimano-chain-708599.html to inne spinki również działają.
marpok Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 To chyba masz stary łańcuch/spinke, bo nowe do siebie nie pasują. Nie wiem jak jest z 10-rzedowymi lancuchami...ja jezdze na 9-speed shimano HG-73 i zapewniam Cie ze spinka SRAMA idealnie pasuje(zero problemow ze spinaniem czy rozpinaniem)...jest to drugi lancuch(wczesniejszy byl HG53) w tym sezonie i caly czas na jednej spince.
Mod Team safian Napisano 20 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2011 @Marpok: to że współpracuje z napędem 9-kowym to wiadome, łańcuch HG-94 jest jednokierunkowy i kompatybilność już nie jest taka oczywista
tomke1 Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Przynajmniej teoretycznie powinna pasować spinka KMC (na opakowaniu pisze że do 10 shimano pasuje) http://www.bike-discount.de/shop/k513/a9709/chain-link-connectors-missing-link-10-speed-2-pieces.html?mfid=373
tobo Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Czarna spinka srama, do łańcuchów 10sp spina bez problemu łańcuchy dyna sys. Nawet jeśli płytki spinki nie są profilowane jak te łańcucha to jakie ma to znaczenie jeśli to tylko jedno ogniwo? Safian czemu spinką srama nie da się ponownie spiąć łańcucha?
Bonk Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Sramowska spinka na bank będzie śmigać kolega spiał taki sam łańcuch spinka SRAM i śmiga przejechał już z 500km i bez żadnych problemów.
eloo Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 spinka connexa 10rz pasuje do xtra 10rz 2011 - sprawdzone tylko trzeba pamiętać że spinka connexa też jest kierunkowa. Natomiast długość łańcucha ustala się na najmniejszej zębatce z tyłu i najmniejszej z przodu. Łańcuch musi być napięty i nie może szurać o przerzutkę. Jeśli nie skracałeś łańcucha to powinny być 2-3 ogniwa w nadmiarze.
Mod Team safian Napisano 20 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2011 Safian czemu spinką srama nie da się ponownie spiąć łańcucha? Nie mam pojęcia, sam się nad tym zastanawiałem. Tak napisali w marcowym bB (str. 78 )
tobo Napisano 20 Sierpnia 2011 Napisano 20 Sierpnia 2011 Jeśli ta jednorazowa spinka to czarna spinka srama do łańcuchów 10sp to wg mnie można nią spinać i rozpinać łańcuch wielokrotnie. Konstrukcyjnie jest to taka sama spinka jak 9sp (złota) których też używam wielokrotninie. Jedyna różnica jaką dostrzegam między spinkami srama to łatwość zamykania: złota najłatwiej, czarna ciężej, srebrna najciężej. Złotą czasami udaje się otworzyć nawet palcami, pozostałych nie.
Gość Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 <br>To chyba masz stary łańcuch/spinke, bo nowe do siebie nie pasują.<br>Nie wiem o czym piszesz.Mam łańcuch HG74 czyli 10 tka DynaSys spięty czarną!!! spinką Srama do 10 tek. Działa pięknie. Genialne rozwiązanie. Szkoda że Shimano jeszcze każe używać pinu. Do 9tek używamy spinki złotej, a do 8mki spinki srebrnej. ps. Czarną spinkę można użyć wielokrotnie pomimo że Sram piszę że nie. Bardzo ciężko się odpina. Najlepszy jest klucz do spinek. Raz lekko naciskam i łańcuch odpięty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.