Skocz do zawartości

[oczy] Lekko przekrwione po mocnej jeździe

Deoksyryboza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak napisałem w tytule, po mocnej jeździe na rowerze mam lekko przekrwione oczy. Z jednej strony gałki ocznej. Nie jest to bardzo widoczne, oczy mnie nie bolą. Zdarza mi się to tylko po długiej, siłowej jeździe, ze średnim pulsem wykraczającym poza granice strefy tlenowej.

Czy wy też macie coś takiego? Jak myślicie, co może być przyczyną?

• Mod Team
Napisano

Może tak po prostu masz ;) Ja byłem 2x u okulisty (2tyg temu i 3miesiace temu u innego) wszystkie badania/parametry w normie. Oczy mam zaczerwienione mniej lub bardziej cały czas, lewe oko zdecydowanie bardziej niż prawe. Natomiast nie stwierdziłem powiązania pomiędzy treningami, a kolorem oczu :thumbsup::icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

W pewnym stopniu to normalne zjawisko kiedy się zajedziesz lub po prostu jest się po mocnym treningu, nie musisz się szczególnie niepokoić, niektórzy mają słabsze naczynia krwionośne i zdarza się po takim wysiłku te najdelikatniejsze popękają. Poproś w aptece o coś na wzmocnienie naczynek, zwykle pomaga (ja dostałem rutinoscrobin). Jeśli problem jest poważniejszy to tylko wizyta u lekarza może na 100% rozwiać twoje wątpliwości.

Napisano

Mam wadę wzroku i regularnie chodzę do okulisty. Ostatnio byłem w kwietniu. Problemów z ciśnieniem w oczach raczej nie mam, przynajmniej okulistka nigdy o tym nic nie wspominała, zwolnienia z w-fu też nigdy nie miałem. Trochę mnie uspokoiliście, dzięki.

Napisano

Jeszcze na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś związku z ewentualną alergią. Ja sam mam wadę wzroku i alergię. Okulistka mówi,że oczy podrażniają się przy dłuższej intensywnej jeździe,przez pyłki drzew które obecnie wiszą w powietrzu. Chociaż muszę powiedzieć,że mnie akurat oczy mocno pieką przy takich objawach jak Twoje,więc nie koniecznie musi o to chodzić.

Napisano

Wydaje mi sie, ze to z wysilku pekaja naczynka krwionosne w oczach. Siostra dostala kiedys rade od specjalisty, aby w trakcie duzego wysilku zamykac oczy by naczynka nie popekaly. Na rowerze to raczej nie mozliwe... wiec pozostaje akceptacja zaczerwienionych oczu lub zmiana stylu jazdy (mniej silowo, wiecej souplesse).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...