Skocz do zawartości

[Napęd]Czy ktoś miał do czynienia z tym łańcuchem

djkraszinio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do kupna kasety i łańcucha 9 rzędowego, wypatrzyłem sobie taki zestaw http://allegro.pl/zestaw-kaseta-9-shimano-hg50-kmc-z9000-najtaniej-i1764023947.html i moje pytanie dotyczy łańcucha KMC Z9000, miał ktoś z nim do czynienia, jak się sprawuję itd i czy faktycznie jest to odpowiednik HG53 ? oraz jeszcze jedno pytanko, czy do kasety Deore warto założyć łańcuch XTR ? Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Wydaje mi się, że nie warto kupować XTR do deore. Lepiej kup 2 deore i spinki i rotuj co 200km. Ja mam XTR z kasetą XT i uważam, że przepłaciłem, bo łańcuch i tak rdzewjeje po mocnym błotku i też się zużywa, więc myślę, że nie ma potrzeby. A do kasety deore, to już na pewno nie :icon_wink:

KMC z9000 miałem i to w dwóch rowerach. Jeden przejeździł sezon w MTB około 3000km i w zimę zostawiałem nieumyty rower w szkole, także sól go jadła. Pod koniec zimy był do śmieci po około 5000 km Myślę, że jak na taką cenę, to spoko łańcuch. Możesz brać

P.S Stanowczo odradam kasety i łańcuchy srama. Kasety jeszcze ujdą, ale łańcuchy porażka. Kolega na maratonie urwał go kilka razy, a wcale dużo nie miał przejechane, także kupa!

P.S Ja nieumiejętnie skułem mojego XTR wykrzywiając ogniwko i też mi pękł. Na spince polecam śmigać. Rozkuty łańcuch jest niepewny..

Napisano

Moja opinia jest taka że nie warto kupować najwyższych łańcuchów Shimano bo to strata kasy, różnią się między sobą tylko niklowaniem. Najlepszym wyborem będzie Hg73, co do KMC jeździłem na nim przez jakiś miesiąc-łańcuch w mojej opinii strasznie miękki dość szybko mi się rozciągnął ale to w dużej mierze zależy jak silną ma się nogę co pociąga ze sobą jazdę na twardych przełożeniach. Od siebie polecam zestaw kaseta HG50 oraz łańcuch HG73 jeździłem tak 6 k km i nie było większych problemów. :thumbsup:

Napisano

No, to powiedz jeszcze gdzie sram strzelił, bo mają one spinkę w zestawie.Niska trwałość łańcuchów srama to kolejny mit.Polecam eksperyment.Kupno łańcucha h53 i pc951 przejechanie na nich równego dystansu i porównanie rozciągnięcia, wyniki mówią same za siebie.Jak wytłumaczysz to, że zapięty spinką kmc, hg53 strzelił dwa razy?

Napisano

Nie będzie za mało, sam go mam do kasety Deore XT 11-32 oraz korby 44T musiałem go skrócić o 2 ogniwa. 112 to standardowa długość nowych łańcuchów więc powinien bez najmniejszego problemu starczyć.

Napisano

no to jak tak to chyba wezmę kasetę Deore i ten łańcuch

Edit: nawet nie zobaczyłem a wersja którą sprzedają to wersja 114 ogniw, tylko w opisie jest że ma 112, teraz to już mój wybór jest oczywisty

Napisano
co do KMC jeździłem na nim przez jakiś miesiąc-łańcuch w mojej opinii strasznie miękki dość szybko mi się rozciągnął ale to w dużej mierze zależy jak silną ma się nogę co pociąga ze sobą jazdę na twardych przełożeniach.

Nogę mam niezłą, na maratonach ŚLR lądowałem na pudle lub bardzo blisko. Waga 65kg i śmigam w SPD. Mi wytrzymał jak dobrze pamiętam 5000 ten łańcuch w tym zimowe zjadanie solą.

Moja opinia jest taka że nie warto kupować najwyższych łańcuchów Shimano bo to strata kasy, różnią się między sobą tylko niklowaniem.

Potwierdzam. Kupiłem XTR, ale następny będzie HG-73 lub 53

Niska trwałość łańcuchów srama to kolejny mit.Polecam eksperyment.Kupno łańcucha h53 i pc951 przejechanie na nich równego dystansu i porównanie rozciągnięcia, wyniki mówią same za siebie.Jak wytłumaczysz to, że zapięty spinką kmc, hg53 strzelił dwa razy?

XTR mi strzelił raz, bo go żle skułem.(niepotrzebnie dodałem jedno ogniwko) Jeźdżę na spince wippermana i jest git. Natomiast kolega na sramie(nie pamiętam który model) w Daleszycach urwał łańcuch kilka razy i w efekcie wjechał na metę razem ze mną, a powinien w czołowej grupie, jakieś 2 godziny przede mną. Spinki srama na łańcuchu KMC upierdzieliłem 2 razy. Dla tego kupiłem wippermana. Ma dużo pewniejsze mocowanie i nie rozpina się sam, jak sram.

Mam wielki podziw do przerzutek i manetek srama, siemano zostaje daleko w tyle, ale kasety i łańcuchy wybieram shimano, a spinkę wippermana.

Napisano

bo bez najmniejszych kłopotów używam łańcuchów SRAMa od 10-11lat. modele PC-48/PC850 ( ten sam łańcuch ale kiedyś zmieniła mu się nazwa ). napęd 2x8 ( z kasetą 5.0/PG850 ). krzyżowanie łańcucha to u mnie norma.

dzięki Wikarp że mnie uświadomiłeś. teraz czym prędzej zastosuje coś innego. może już jutro :thumbsup:

Napisano
Jak wytłumaczysz to, że zapięty spinką kmc, hg53 strzelił dwa razy?

Według mnie to zależy także od przypadku, na co trafisz. Ja mam teraz jeden egzemplarz HG53, mocno go katuje od jakichś 2 k km i nic mu nie jest. Natomiast miałem już 1 egzemplarz HG53, który dosłownie rozpadał się w rekach. :whistling:

Napisano

Spinki srama na łańcuchu KMC upierdzieliłem 2 razy. Dla tego kupiłem wippermana. Ma dużo pewniejsze mocowanie i nie rozpina się sam, jak sram.

Mam wielki podziw do przerzutek i manetek srama, siemano zostaje daleko w tyle, ale kasety i łańcuchy wybieram shimano, a spinkę wippermana.

Spinka Srama trzyma tak dobrze, że ludzie mają problem z jej rozpięciem więc w to, że sama Ci się odpięła nie uwierzę bo to technicznie nie wykonalne. Po prostu budowa tej spinki na to nie pozwala pod względem fizycznym...

Natomiast jest to możliwe, gdy przy zakładaniu nie dociągniesz jej do końca czytaj to był Twój błąd a nie wada spinki

Miałem KMC, teraz mam hg53 i sh*tmano dużo lepsze.

Kasety Sram 950 kontra HG53 również 1:0 dla Shimano, może dlatego że łańcuchy są tej samej firmy a wcześniej mieszanka KMC Sram. W każdym razie zmiana biegów lepsza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...