Skocz do zawartości

[Suport] nowy Hollowtech II - jaki wybrać?

Nagrix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po około 6000km zajechałem mój pierwszy suport HT II Shimano BB51 i szukam rady przy kupnie nowego. Konkretniej, chodzi mi o wytrzymałość poszczególnych modeli różnych producentów w cenie do około 80zł. Dodam jeszcze, że mam rower MTB i jeżdżę przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych i terenu. Na allegro znalazłem coś takiego:

Token TK877EX

Aerozine ?

Shimano BB51

Shimano BB70 (Wie ktoś czy różni się wytrzymałością/uszczelnieniem od BB51?)

"Shimano 105 SM-BB5700"

Macie jakieś doświadczenia z ww. suportami? Co możecie powiedzieć o tych producentach/konkretnych modelach?

Napisano

Z HT2 da się wyjąć łożyska i wstawić inne odpowiednie maszynówki. Być może znajdziesz w necie instrukcje jak zdjąć uszczelki i jakie łożyska trzeba wbić. Myślę, że bardzo ekonomiczne i skuteczne rozwiązanie, bo przecież samo "gniazdo" łożyska nie ulega zużyciu. Uszczelki tez nie bardzo, a są jeszcze w łożysku kolejne, także polecam wbić nowe łożyska i śmigać.

Napisano

Aerozine, jeśli chcesz mieć możliwość bezproblemowej wymiany łożysk - jest tani i ma plastikową osłonkę z kołnierzem nachodzącym od góry, czego brakuje np w Tokenie i Shimano. Do tego jest lekki, ma też podkładki do dopasowania linii łańcucha. Łożyska są dobre.

Albo Shimano BB51 - bardzo tani i, jako jednorazówka, chyba najbardziej opłacalny . Od BB71 różni się prawdopodobnie jakością wykonania, konstrukcyjnie nie ma różnic.

Suport od 105tki ma plastikową osłonkę, która jest za krótka przy 73mm mufie, możesz mieć problem z przerzutką e-type, a z uszczelnieniami nie wiem jak jest.

Albo Shimano BB51 - bardzo tani i, jako jednorazówka, chyba najbardziej opłacalny .

Można je dostać za 41-42zł.

Napisano

Dzięki za porady. O wymianie samych łożysk trochę czytałem i byłoby z tym parę problemów. Nie mam odpowiednich kluczy a i same łożyska podobno ciężko dostać (niestandardowe 6mm). Ostatecznie zamówiłem Aerozine za 69zl z dostawą i następnego dnia już je miałem :). Jak na razie, po ~200km, chodzi idealnie. Temat chyba do zamknięcia?

Napisano

Ostatnio przypadkiem natknąłem się na suporty neco, w systemie zintegrowanej osi. Za 65zł są zwykłe (klik) a za 120zł "ceramiczne- hybrydowe" (klik)

Z jednej strony producent nie kojarzy się zbyt dobrze, z drugiej strony atrakcyjna cena. Ciekaw jestem czy ktoś z czytających miał okazję użytkować te suporty. Interesuję mnie w szczególności jakość uszczelnienia, szerokość łożysk oraz "miękkość" materiału, z którego wykonano miski. Wszystko to oczywiście w kontekście regeneracji łożyskami 6805.

Napisano

Również nie mam zaufania do Neco. Mój suport padł kilka dni temu, ale dałem sobie spokój z jego regeneracją, zbyt kłopotliwa sprawa. Wziąłem Accenta EX1, tam wymiana łożysk to peska. A i na starcie lżej chodzi od Shimano. Dobrze wykonany suport w rozsądnej jeszcze cenie (78 zł).

Napisano

edit:

Z ciekawości zajrzałem jeszcze raz do tego suportu Shimano. Prawa strona chodziła ciężko... do czasu aż psiknąłem tam Brunoxem Deo :D Opór momentalnie zmalał, łożysko nabrało płynności. Nie pracuje oczywiście jak nowe, ale tego raczej bym nie wymagał. Tylko ciut ciężej kręci się w porównaniu do lewej strony. Nie jestem pewien czy takie zabiegi są w ogóle wskazane, aczkowiek przyniosło to pozytywny rezultat.

Napisano

Oczywiście, że przyniosło. W końcu trochę płynnego smaru się tam dostało, więc tarcie musiało zmaleć. Ale to rozwiązanie kompletnie nieekonomiczne, trzebaby było tam psikać bardzo często.

Napisano

Nie jestem pewien czy takie zabiegi są w ogóle wskazane, aczkowiek przyniosło to pozytywny rezultat.

Zdecydowanie nie :) - wypłukałeś/rozrzedziłeś smar i nie wiadomo co zostało w łożysku. Trzeba po prostu usunąć pozostałości starego smaru (razem z nagromadzonym brudem) i nałożyć nowy. Inaczej poprawa będzie na krótką metę.

Napisano

Zdecydowanie nie :) - wypłukałeś/rozrzedziłeś smar i nie wiadomo co zostało w łożysku. Trzeba po prostu usunąć pozostałości starego smaru (razem z nagromadzonym brudem) i nałożyć nowy. Inaczej poprawa będzie na krótką metę.

Smar nałożyłem, lekko zakrył kulki. Bez smaru na pewno bym tego nie potraktował.

Napisano

Jeśli dokładnie wyczyściłeś łożysko tym Brunoxem jak benzyną i dałeś nowy smar, to oczywiście, że można tak robić. Tylko ciężko jest to zrobić bez wykręcania misek.

Napisano

Nagrix napisz jak sytuacja z tym Aerozine. Ile km. czy wszystko ok. itp.

Rozumiem że on ma standardowe łożyska ogólnodostępne i z wymianą samych łożysk nie ma problemów nie tak jak z shimano?

Napisano

Aerozine, jeśli chcesz mieć możliwość bezproblemowej wymiany łożysk

Mam ten suport od 10 miesięcy, ~5000km. Wszystko gra, ale uważam z karcherem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...