sivydym Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Amor powietrzny, hamulce tarcze - skoro chcesz, no ale ta rama: http://www.leexosport.pl/product/Rower-GT-ZASKAR-SPORT-Red%7CWhite-Men-2011,G11ZASSPTM1
Beson Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Teoretycznie w poniedziałek Merida powinna być u mnie. Czy oprócz skręcenia będę musiał coś przy nim jeszcze robić? Naoliwić łańcuch?
afly Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Łańcuch będzie zapewne fabrycznie zabezpieczony lepkim płynem przed korozją. Osobiście nie polecałbym od razu smarować łańcucha, tylko jak będzie taka potrzeba. Ile osób, tyle różnych głosów na temat pojedynku pomiędzy RST First Air a Rock Shox Tora. Ci drudzy twierdzą, że RST to największe dziadostwo. Ci pierwsi mówią, że istnieje złę przekonanie o tej firmie, po przez starsze modele, a RST first air, to już inna liga. Bądź tu człowieku mądry :/ ... Myśle, że ten temat Ci pomoże, ponieważ jest dość świeży: http://www.forumrowerowe.org/topic/97443-amortyzator-rst-first/page__p__924070__fromsearch__1#entry924070
diplodog Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Teoretycznie w poniedziałek Merida powinna być u mnie. Czy oprócz skręcenia będę musiał coś przy nim jeszcze robić? Naoliwić łańcuch? Łańcuch masz fabrycznie nasmarowany więc nie musisz nic smarować. Jedynie musisz uważnie i dokładnie poskręcać rower,ponieważ fabrycznie jest skręcony bodajże w 80%. A tak w ogóle gratuluję wyboru bo sam miałem kilka miesięcy temu podobny wybór. I kupiłem właśnie Meridę TFS 500D i przyznam szczerze chodzi rewelacyjnie. Nie jeżdżę dużo bo przejechałem na niej ponad 800km i jestem bardzo zadowolony.Tylni napęd chodzi tak płynnie,że czasami nawet nie czuję zmiany przełożeń. Amortyzator dobry ale jeździłem na lepszych. Ja mam ustawioną większą twardość ze względu na moją wagę a mimo to wybiera całkiem nieźle. Od razu jak możesz to zaopatrz się w pompkę do amorka bo przyda Ci się do regulacji powietrza w amorku. Do tego jakiś dobry środek do smarowania amortyzatora a będziesz z niego na pewno zadowolony. Co do hamulców to są jak brzytwa!!! I ani razu nie odtłuszczałem... Też chciałem kupić Krossa A6 albo A8 ale niestety nie udało mi się w moim rozmiarze dostać tych modeli, a ten najnowszy model A6 ma stosunkowo słaby osprzęt no i malowanie mizerne. Z resztą Krossy są oklepane jak kosy na polu,gdzie się nie rozejrzysz to Krossy. pozdrawiam Robert
claas86 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 afly z tamtego 'tematu' wynika, że najlepiej jakby w meridzie był zamontowany ten amortyzator :] http://allegro.pl/rock-shox-tora-318-air-rarytas-w-dobrej-cenie-i1780544907.html
afly Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Owszem, jezeli patrzymy na stosunek praca/wytrzymałość . F1RST wypada lepiej jeżeli weźmiemy pod uwagę praca/waga. Jak to zostało napisane każdy kij ma dwa końce, jeżeli dostanie luzu oddam na gwarancję po sezonie, chociaż na razie się na to nie zanosi. http://www.forumrowerowe.org/topic/47421-amortyzator-rst-f1rst-air-rl/page__view__findpost__p__549837
claas86 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Beson A Ty już masz swoją meridę ? Opisz wrażenia, jak dostaniesz
Beson Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Napisano 31 Sierpnia 2011 Tak, moja Meridka przyszła do mnie w poniedziałek i od razu po zmontowaniu pojechałem z nią do lasu, na oko zrobiłem jakieś 20 km. Na początku rowerek wydawał się za mały ale z każdym kilometrem stawał się coraz bardziej dopasowany do mnie więc pod względem ramy jest ok. Przerzutki chodzą wyśmienicie, hamulce na początku słabo hamowały ale po 20 km można już powiedzieć, że są bardzo ostre, podoba mi się to. Generalnie jestem bardzo zadowolony i ciesze się, że postawiłem na Meride, coś więcej napisze na dniach bo mam teraz dużo na głowie, poza tym mam też kilka pytań.
claas86 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 O skubany od razu w jakie bonusy się zaopatrzył Ładnie się prezentuje, naprawdę Ja ciągle pisałem i pytałem i analizowałem, ale chyba i tak na meridę padnie mój wybór. Nie jest za sportowa (geometria ramy, wygodniej się jedzie), amortyzator powietrzny. Do płaskiej jazdy rekreacyjnej wystarczy - stanowczo. Na jakiej aukcji kupowałeś ? P.S tylko pilnuj, żeby nie ukradli Ten kolor i wygląd naprawdę rzucają się w oczy. Dla laika to bardziej klasowy rower (droższy) niż jest w rzeczywistości.
Beson Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Ja brałem tutaj: http://allegro.pl/rower-merida-matts-tfs-500-d-2011-xt-18-okazja-i1777584298.html Kilka pytań... Czy można wieszać rower z amorem na kole na ścianie na takim wieszaku? http://allegro.pl/wieszak-na-rower-sciane-uchwyt-scienny-rowerowy-i1753822402.html Bo mam taki wieszak ale nie wiem właśnie czy można bo jakiś zawsze to ciężar jest a niechciałbym sobie w ten sposób rozwalić amora. Pytanie odnośnie licznika, właśnie kupiłem sobie Sigme BC 1609 http://allegro.pl/nowy-licznik-rowerowy-sigma-topline-bc-1609-opole-i1786267483.html No i dałem trochę dupy bo nie mam jak go zamontować na amorku. Chodzi o to, że odbiornik może mieć odległość od nadajnika max 5mm a u mnie to chyba z 3 cm. Czy gdybym kupił bezprzewodowy to ten z odelgłościa by znikł?
fantomasz69 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 No Benson ,piękny rowerek,ja mam rocznik 2010 i zdecydowanie malowanie na ten rok duuuuuuuużo fajniejsze,za to korbę mam lepszą.Ogólnie świetny wybór,na pewno będziesz zadowolony,a jeśli chodzi o licznik,to daj sensor najniżej jak to możliwe,z kolei magnez na szprychę najbliższą amortyzatorowi.Mam podobną Sigmę i u mnie to zdaje egzamin,no i pamiętaj o wprowadzeniu właściwych danych opony, żeby Ci prawidłowo odległość i prędkość wskazywał,w dziale o akcesoriach jest sporo o tym napisane.
sivydym Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 ...Chodzi o to, że odbiornik może mieć odległość od nadajnika max 5mm a u mnie to chyba z 3 cm. Czy gdybym kupił bezprzewodowy to ten z odelgłościa by znikł? Tak a model 1009 kupiłbyś za ok 100
claas86 Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 A w bezprzewodowym, to problem jak zniknie ? Ja myślałem, ze bezprzewodowy polega na tym, ze do nadajnika nie idzie kabel ? A odbiornik i nadajnik są normalnie w tym samym miejscu, więc w jaki sposób brak przewodu rozwiązał by problem ?
Beson Napisano 2 Września 2011 Autor Napisano 2 Września 2011 Chodzi o to, że w wersji bezprzewodowej odbiornik jest dłuższy, większy i bez problemu można go zamontować bliżej szprychy (nadajnika). Tak mi się przynajmniej wydaje. Poza tym opcja bezprzewodowa to chyba najlepsze rozwiązanie na rower z amortyzatorem?
kadargo Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 @ Beson Rowerek ładny, gratuluje. Co do licznika to daj go bliżej osi (niżej) i będzie dobrze. Nie ma znaczenia czy przewodowy czy nie. Przewodowe są o tyle lepsze że nie gubią sygnału... nigdy! kabel poprowadź po przewodzie od hamulca i podkowie. U mnie działa to i u Ciebie będzie działać. Tu http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/1491-cube-radon/ na paru fotach to widać.
sivydym Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 A w bezprzewodowym, to problem jak zniknie ? Ja myślałem, ze bezprzewodowy polega na tym, ze do nadajnika nie idzie kabel ? A odbiornik i nadajnik są normalnie w tym samym miejscu, więc w jaki sposób brak przewodu rozwiązał by problem ? Jesli problemem jest odległość to tak. W przewodowym licznik impulsów montowany na amor jest mały - moze 0,5 cm, w bezprzewodowym jest to ok. 3 cm. Ustawiasz go pod odpowiednim kątem i po problemie.
kadargo Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Jesli problemem jest odległość to tak. W przewodowym licznik impulsów montowany na amor jest mały - moze 0,5 cm, w bezprzewodowym jest to ok. 3 cm. Ustawiasz go pod odpowiednim kątem i po problemie. Rozumiem że chcesz się wykazać ale i w jednym i w drugim przypadku to działa. Wielkość odbiornika na goleni nie ma żadnego znaczenia, zmienia się tylko wysokość jego mocowania. Mam ten sam licznik i nie było żadnego problemu z montażem.
claas86 Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Belson Napisz coś jak amortyzator rst się sprawuje. Blokada usztywnia na 0 ?
Beson Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 Całkiem przyjemnie działa, na blokadzie na początku miałem luz jakiś 1 cm teraz jest to w granicach 2mm. Ponawiam pytanie można wieszać rower za koło przednie z amorem?
kadargo Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 O amortyzator bym się martwił za to o obręcz już tak. Pewnie wielu tak wiesza i powie że nic się nie dzieje ale ja bym swojego roweru tak nie powiesił. :-) Sent from my HTC Desire
claas86 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 A dlaczego nigdzie nie ma podane ile waży Merida 500 ?
Beson Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 Ja ważyłem swoją 18" i wyszło mi równe 13 kg, oczywiście moje pomiary trzeba traktować jedynie orientacyjnie ponieważ ważyłem Meride domowym sposobem, najpierw ja na wagę potem ja z rowerem i odejmujemy. Gdzieś na necie znalazłem też wynik bodajże 12,25 kg ale to była chyba rama 16". Tak czy siak rower dla mnie jest lekki.
sp0q Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 Stary Matts Speed (mam go już chyba 4-5 lat) to był zdaje się TFS, rama waży dokładnie 1916g (18") z hakiem, piwotami i nabitymi miskami wraz z łożyskami kulkowymi, więc coś tam jeszcze można odjąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.